Actorul suedez Michael Nyqvist a murit la 56 de ani

Actorul, devenit faimos pentru rolul din „Bărbaţi care urăsc femeile”, „Castelul din nori s-a sfărâmat”, „Fata care s-a jucat cu focul”, a murit de cancer

Actorul  suedez Michael Nyqvist, faimos pentru rolul lui Mikael Blomkvist din adaptările suedeze ale romanelor Millennium ale lui Stieg Larsson, a murit marţi, de cancer la plămâni, după o luptă de un an cu boala.

Actorul născut în Stockholm a fost cel mai bine cunoscut pentru rolul lui Mikael Blomkvist în trilogia suedeză originală „Millenium”, care a inclus „Bărbați care urăsc femeile”, „Fata care s-a jucat cu focul” și „Castelul din nori s-a sfărâmat”.

A apărut ulterior în thrillere de acțiune de la Hollywood, precum „John Wick” și „Mission: Impossible – Ghost Protocol”.

Reprezentantul lui Nyqvist a dat ieri o declarație care spunea: „Cu o tristețe profundă pot să confirm că iubitul nostru Michael, unul dintre cei mai respectați și mai împliniţi actori ai Suediei, a murit în liniște, înconjurat de familie, după o bătălie îndelungată cu cancerul la plămâni. Bucuria și pasiunea lui Michael erau contagioase pentru cei care l-au cunoscut și l-au iubit. Farmecul și carisma lui erau incontestabile, iar dragostea lui pentru artă a fost simțită de toți cei care aveau plăcerea de a lucra cu el...”

Nyqvist și-a început pregătirea la Academia de Teatru din Malmö, una dintre academiile de top ale Suediei, unde Ingmar Bergman a pregătit mai multe producții în anii 1950.

Rolul care i-a confirmat talentul a venit după ani mai târziu, în 2000, când a jucat în dramedia suedeză „Together”, în regia lui Lukas Moodysson.

Mai recent, Nyqvist a apărut în „Frank & Lola”, împreună cu Michael Shannon și Imogen Poots, precum și în mini-seria BET „Madiba”, despre viața lui Nelson Mandela.

În 2015, a jucat în filmul „Colonia” cu Daniel Brühl şi Emma Watson.

Înainte de moartea sa, Nyqvist a încheiat rolurile din thrillerul „Hunter Killer” cu Gerard Butler și Gary Oldman și cel despre dezastrul submarin de la Kursk cu Colin Firth și Matthias Schoenaerts.

Nyqvist a publicat în 2010 şi un volum memorialistic, „Just After Dreaming”, despre copilăria lui, când, adoptat fiind, a pornit în căutarea părinţilor biologici.

În urma lui Nyqvist rămân soția sa, Catharina Ehrnrooth, scenograf, și cei doi copii ai săi, Ellen și Arthur.

Filme
Persoane