Ada Condeescu povestește despre Retreat Vama Veche

Protagonista unui nou lungmetraj de comedie romantică cu acțiunea în Vama Veche discută în exclusivitate pentru Cinemagia despre cele mai interesante aspecte din timpul filmării

Actrița Ada Condeescu este una dintre protagonistele filmului Retreat Vama Veche, o nouă comedie regizată de Petre Năstase și scrisă de Ovidiu Niculescu. Aceasta povestește cu entuziasm pentru Cinemagia atât despre experiența filmării în Vama Veche, cât și despre colaborarea cu Adela Popescu și Laura Cosoi.

Despre ce este vorba în Retreat Vama Veche

Pelicula le are în prim-plan pe trei cele mai bune prietene: Eva (Ada Condeescu), o terapeută specializată pe probleme de cuplu, Corina (Adela Popescu), un medic stomatolog, și Dana (Laura Cosoi), CEO al unei companii publicitare. Având în vedere că Eva urmează să se căsătorească cu Victor (Răzvan Fodor), celelalte două amice decid să îi organizeze o petrecere a burlăcițelor în Vama Veche, la un resort care oferă cursuri de Tantra Yoga. Intriga începe atunci când cele trei realizează că proprietarul resortului este nimeni altul decât fostul iubit al Evei, Matei (Radu Vâlcan), care a dispărut subit și fără explicație din viața ei. Acesta nu conduce locul de unul singur, ci alături de soția lui însărcinată, Nadia (Lia Sinchevici). Mai mult, instructorii de yoga care trebuie să țină cursurile au un accident mortal de mașină, așa că Matei îi înlocuiește cu trei localnici care par total paraleli cu practicile hinduse.

Experiența filmării lungmetrajului în Vama Veche

Ada Condeescu mărturisește că a primit propunerea de a juca într-o comedie românească cu o anumită teamă la început, având în vedere că nu mai lucrase înainte în astfel de filme în România. "Comedia nu este deloc ușoară, îți trebuie un anumit exercițiu și o rigoare ca să iasă la lumină în forma perfectă. Dar mi-am găsit ritmul, regizorul Petre Năstase a știut mereu cum să dozeze lucrurile și atunci am căpătat încredere", precizează aceasta.

Locația a reprezentat un aspect important pentru actrița principală, care preferă turnarea în locație în detrimentul studioului. "Pentru mine a fost mereu un avantaj să filmez departe de rutina mea, de obiceiurile și lucrurile cunoscute, pentru că focusul a fost doar pe lucru, iar spațiul dedicat poveștii mi-a adus de fiecare dată inspirație și mi-a devoalat personajul într-un mod pe care nu-l prevăzusem." Faptul că a fost mai tot timpul aproape de mare este un alt avantaj pentru aceasta. "Marea pentru mine este un refugiu dintotdeauna și am fost foarte fericită că filmarea avea să fie chiar în Vama Veche", povestește Condeescu.

Cine este Eva și în ce măsură se regăsește actrița în acest personaj

Despre personajul său, Ada Condeescu precizează că Eva este o femeie matură, stăpână pe ea, în cea mai mare parte a timpului în control. Deși este prima parte când interpretează un astfel de personaj, actrița s-a lăsat ghidată de o calitate esențială a Evei: "Cred că determinarea ei este ceea ce mă apropie cel mai mult de Eva. Indiferent de încercări, indiferent de obstacol, ea recunoaște punctul unde trebuie să ajungă și face totul să-l împlinească."

Cum a fost colaborarea cu Adela Popescu și Laura Cosoi

Ada Condeescu este bună prietenă în viața de zi cu zi cu Adela Popescu și Laura Cosoi. Despre colaborarea cu acestea din timpul filmărilor, actrița are numai cuvinte de laudă. "Cred că cea mai importantă parte a experienței Retreat Vama Veche a fost descoperirea prietenelor mele, Adela și Laura, ca partenere de joc. Să le observ talentul și generozitatea și să le am în preajmă atâta vreme."

În ciuda prieteniei lor îndelungate, toate cele trei au un program extrem de încărcat, ceea ce le-a purtat pe drumuri diferite în ultimul timp. Cu toate acestea, filmul a reprezentat o importantă regăsire pentru Condeescu. "Aici ne-am reîntâlnit, în alte momente ale vieților noastre, și ne-am apropiat mai profund ca la început." Mai mult, aceasta mărturisește că de la ambele colege de platou a furat meserie. "Laura mă inspiră prin jocul ei comic și lejer, dar foarte bine studiat, iar Adela mereu m-a fascinat cu lumina și puterea interioară pe care le are atunci când joacă, nu doar în viața civilă. Cred că amândouă te fac să le iubești ca actrițe, fără să depună efort, totul pare simplu și natural, iar asta m-a atras mereu ca un magnet".

Ada Condeescu la premiera Retreat Vama Veche

Despre posterul filmului

Având în vedere faptul că posterul arată trei femei dezbrăcate acoperite de un semn cu Vama Veche, am sugerat faptul că audiența țintă este alcătuită din bărbați și că femeile par să fie într-o anumită măsură obiectivizate. Întrebând-o ce părere are despre acest lucru și dacă au existat discuții cu regizorul și scriitorul (ambii bărbați) pentru a nu se întâmpla acest lucru, Ada Condeescu a declarat următoarele:

"Afișul unui film nu arată, ci spune o poveste, creează o stare, caută să surprindă, dacă vrei, atmosfera personajelor, legătura dintre ele. Afișul filmului nostru este un afiș ludic, care te lasă doar să întrevezi, să-ți imaginezi si să devii curios. Am făcut un soi de brainstorming pornind de la The Sea of Flames a lui Magritte care, pentru mine, era foarte apropiat, ca stare, cu filmul si cu profunzimea relațiilor dintre cele trei femei.

Cred ca arta nu are 'nevoie să ia măsuri', iar echipa de creație a filmului, aș spune, chiar că adoră femininul și a subliniat minunat fragilitatea si forța, în același timp, a femeii moderne."

Gânduri finale despre Vama Veche

Ada Condeescu subliniază că opinia pe care o ai despre celebrul sat românesc de la granița cu Bulgaria depinde de modul cum primești lucrurile și de cum alegi să îl vezi. Pentru aceasta, "sălbăticia acelui spațiu are ceva sacru, care este dincolo de viziunea proprie. Marea și culorile, vegetația care se întinde dincolo de granițe, câmpurile de maci, toate astea nu țin cont de umorile noastre, ale spectatorilor. Cred că locul ăsta are multă forță, spirit, frumusețe și încă multe povești ce vor deveni curând realitate", concluzionează actrița.

Filme
Persoane