Alexandru Tatos, portret dintr-un mozaic de poveşti ale actorilor
Sâmbătă, de la ora 18, filmul Rătăcire, apoi discuţii cu actorii
"Fiecare spectator care se ridică şi pleacă, calcă pe sufletul meu", obişnuia să spună Alexandru Tatos, omagiat la Elvira Popescu zilele acestea, printr-o retrospectivă la care, alături de public participa actorii şi o parte din echipele de filmare.
Vineri a fost proiectat Mere roşii, care îi distribuie pe Mircea Diaconu, Angela Stoenescu (ei apar şi pe afişul filmului), plus Ion Cojar. Vizionarea s-a suprapus cu înmormântarea la Bucureşti a lui Ion Cojar, în film directorul spitalului.
Angela Stoenescu şi Mircea Diaconu au participat la proiecţie, şi ni l-au adus mai aproape pe Alexandru Tatos, prin întâmplările povestite de la filmări.
Mircea Diaconu a povestit cum Tatos i-a adus scenariul filmului Mere roşii la cazarmă, în 1973 fiind în armată. Şi repeta rolul în post, pe când făcea de pază la combustibil. A fost prins de tovarăşul colonel, care l-a întrebat "Ce faci, elev, înveţi engleza în post?"
A fost trimis la comandant - "asta însemna carceră", explică Diaconu. Dar comandantul, aflând că repeta pentru un rol, l-a lăsat să facă inclusiv practică pentru rol, la spital, secţia chirurgie. În film, Mircea Diaconu joacă rolul unui chirurg urolog talentat, pus la zid de directorul spitalului, jucat de Ion Cojar.
Pe de altă parte, Angela Stoenescu, asistentă medicală în film, de care se îndrăgosteşte personajul lui Diaconu, a povestit că Tatos era interiorizat, că vorbea puţin. Cu aceleaşi plete blonde, lungi, şi de sub genele aceloraşi ochi mari, albaştri, Angela Stoenescu povesteşte că rolul Suzi din Mere roşii a fost cel mai complicat rol al ei, deşi a mai jucat şi în Filip cel Bun, de Dan Piţa, sub bagheta regizorului Iulian Mihu, şi în Înghiţitorul de săbii, al lui Alexa Visarion.
Mere roşii a fost difuzat la cinema, dar proiecţiile la televiziune dinainte de 89 se făceau scoţându-se fragmente din film. Liana Tatos, soţia regizorului, povesteşte că măcar scenariul nu a fost modificat de comisia de verificare a vremii.
Sâmbătă şi duminică va continua la Bucureşti, cinema Elvira Popescu, retrospectiva Alexandru Tatos, cu Rătăcire. Un film pe care nu trebuie să-l ratezi. Vezi programul aici.