Anca Damian, premiul de regie la Festivalul de la Varșovia

Regizoarea a primit premiul pentru filmul Moon Hotel Kabul, scris împreună cu Lia Bugnar, cu Florin Piersic jr. protagonist

Anca Damian a obținut Premiul pentru regie la cea de-a 34-a ediție a Festivalului de Film de la Varșovia, pentru filmul Moon Hotel Kabul, în cadrul galei de premiere ce a avut loc în capitala Poloniei, sâmbătă seara. Co-producție România-Franța, pelicula are un scenariu scris de Anca Damian și Lia Bugnar și îl are în rolul principal pe Florin Piersic jr.

Povestea este a jurnalistului Ivan Semciuc (Florin Piersic Jr.), un bărbat carismatic dar cinic și lipsit de compasiune. O întâlnire aparent insignifiantă cu o traducătoare (Ofelia Popii) într-o cameră de hotel din Kabul va da naștere la o schimbare cu totul neașteptată în stilul său de viață. După ce Ivan se întoarce la București, Ioana, traducătoarea cu care a avut o aventură, este găsită decedată, cu venele tăiate. Ivan începe să trăiască absența prezentă a Ioanei, care începe să fie mai pregnantă moartă decât vie.

În acest an, Festivalul a inclus, pe lângă Moon Hotel Kabul, în regia Ancăi Damian (în cadrul secţiunii „International Competition”), şi drama Să nu ucizi/Thou shalt no kill, în regia lui Cătălin Rotaru și a lui Gabi Virginia Şargă, în cadrul secţiunii dedicate debutanților în lungmetraj, „1-2 Competition”. O altă prezenţă românească, în componența juriului de scurtmetraje, a fost Andrei Huţuleac, câştigătorul concursului de scurtmetraje al ediţiei din 2017 a Festivalului, cu filmul Offstage.

Marele premiu al Festivalului de la Varșovia a mers ediția aceasta către filmul albanez The Delegation, regia Bujar Alimani. Marele premiu al juriului a mers către actrița Martina Apostolova, pentru filmul Irina, în regia bulgăroaicei Nadejda Koseva. În secțiunea debutanților în lungmetraj, marele premiu a mers către Her Job, regia Nikos Labôt, o coproducție Grecia/Franța/Serbia.

Copyright foto Silviu Ghetie/filmări Moon Hotel Kabul

Filme
Persoane