Andrei Zviaghinţev îi îndeamnă pe ruşi să-i pirateze filmul

Leviathan, premiat la Cannes şi nominalizat la Oscar, se lansează în România pe 13 martie

Andrei Zviaghinţev, regizorul rus nominalizat la Oscar pentru Leviathan, film laureat cu premiul de scenariu anul trecut la Cannes, îşi îndeamnă conaţionalii să descarce ilegal filmul. Motivul regizorului este faptul că premiera rusă are loc doar pe câteva sute de ecrane, după ce apreciata dramă a fost ciopârţită de cenzorii locali.

"Pur şi simplu descărcaţi filmul şi uitaţi-vă la el", a declarat Zviaghinţev pentru o publicaţie din ţara lui, citată de The Guardian. Filmul este disponibil online de la începutul acestei luni, cei de la The Hollywood Reporter scriind că până acum au avut loc mai bine de patru milioane de descărcări ilegale.

O sumbră adaptare liberă după cartea biblică a lui Iov, filmul descrie conflictul dintre un bărbat simplu din nordul Rusiei şi un funcţionar local. Leviathan a iscat deja controverse în Rusia, unde reprezentanţi ai Ministerului Culturii au declarat că personajele din Leviathan "nu sunt ruşi" şi că un film "plin de o asemenea disperare şi lipsă de speranţă nu ar fi trebuit să fie finanţat din bani publici".

Proiectat deja în România în cadrul Les films de Cannes a Bucarest, Leviathan se lansează pe ecranele din ţară pe 13 martie.

Filme