Artişti contra nazişti, Vin Diesel în rol comic şi o ecranizare captivantă, duminică la TV

Eroii monumentelor, Bona de la forțele speciale şi Fata dispărută, în program

Duminică seara va fi greu să nu găseşti un film de văzut la TV, drept dovadă cele trei titluri recomandate mai jos. Te invităm să laşi un comentariu cu ce alt film programat duminică îţi vei completa programul de weekend.

The Monuments Men/Eroii monumentelor
Pro Cinema, 20:30
Regizat de George Clooney şi lansat în selecţia festivalului de la Berlin în 2014, acest film plin de vedete (de la Matt Damon şi Cate Blanchett la Bill Murray) a fost surprinzător de puţin văzut în România la lansarea în cinematografe imediat după premiera mondială. Subiectul este mai mult decât ofertant, urmărind mai mulţi pasionaţi de artă, fie ei directori de muzeu, artişti sau curatori, încercând - pe când Europa era mistuită de Al Doilea Război Mondial - să salveze capodopere din ghearele naziştilor.

Unul din reproşurile aduse filmului este acela că nu e suficient de captivant pentru această premisă fabuloasă, dar The Monuments Men tot are marele merit de a ne reaminti că, atunci când cultura pare să nu fie esenţială, a-i acorda atenţie şi a o salva are bătaie lungă. Filmul este cu siguranţă mai relevant azi, când criza medicală a arătat cum arta şi cultura pot fi priorităţi în ţări mai dezvoltate, dar nu şi în România.

Cronica noastră, publicată imediat după premiera de la festivalul de la Berlin, aici.

The Pacifier/Bona de la forțele speciale
Antena 1, 21:30
Una din bucuriile programului TV este că oferă adesea oportunităţi de a-i descoperi pe unii dintre cei mai populari actori ai momentului în roluri de la începutul carierei. Este cazul comediei de acţiune The Pacifier, apărută la doar câţiva ani după ce Vin Diesel a obţinut faima mondială datorită action-urilor Pitch Black (2000) şi The Fast and the Furious (2001). Ca mulţi alţi forţoşi de la Hollywood (Arnold Schwarzenegger în Kindergarten Cop, Dwayne Johnson în The Game Plan), Diesel dovedeşte şi el ceea ce ştim cu toţii: oricât de priceput ar fi pe teren sau pe câmpul de luptă, nu e nevoie decât de nişte copii pentru a-i dovedi unui superbărbat că nu poţi excela în toate domeniile. Fără să revoluţioneze genul, comedia măcar ni-l arată pe Diesel intrând în fel de fel de buclucuri pe când vârsta de 50 de ani era încă departe.

Gone Girl/Fata dispărută
TV1000, 22:00
La premiera din 2014, am scris despre acest film cu Ben Affleck şi Rosamund Pike că este una dintre cele mai bune ecranizări recente şi chiar sperăm să-i dai o şansă. Thrillerul plin de surprize al lui David Fincher explorează distrugerea unui mariaj, dar şi căutarea unui asasin, alternând inspirat dezvăluirile şocante, întorsăturile de situaţie şi umorul. Affleck şi Pike sunt foarte buni în rolurile lui Nick şi Amy Dunne, doi soţi de a căror a cincea aniversare de la căsătorie se alege praful când Amy dispare fără urmă. Complet depăşit de situaţie, Nick trebuie să coordoneze, în micul lor orăşel, o amplă operaţiune de căutare, doar că nu trece mult şi anumite indicii fac poliţia să reconsidere rolul său în dispariţia femeii... Poate crezi că ai ghicit unde duce povestea, dar s-ar putea să te înşeli...

Ce alt film îţi face cu ochiul duminică la TV?

Filme
Persoane