Box office România: Avatar 2, încasări în 10 zile cât Top Gun: Maverick în 150

Popularul sequel este acum pe locul al doilea în topul încasărilor anuale de la noi

Top Gun: Maverick, blockbusterul în care Tom Cruise îşi reia unul dintre cele mai populare roluri ale carierei la 36 de ani de la filmul original, a avut nevoie de 22 de săptămâni pentru a-şi adjudeca locul secund în topul anual al încasărilor din România. Ei bine, iată că Avatar: The Way of Water a avut nevoie de doar zece zile pentru a-l întrece.

Avatar 2, care pe noi ne-a dat pe spate doar din punctul de vedere al inovaţiei vizuale, a ajuns în zece zile la un total de 11,54 milioane de lei încasări, în timp ce Top Gun: Maverick s-a oprit la 9,47 milioane.

Avatar 2 nu a reuşit să întreacă (şi nu va reuşi nici până la sfârşitul anului) cel mai mare succes al lui 2022, anume comedia românească Teambuilding, care a avut 983.000 de spectatori şi 23,16 milioane de lei încasări de la premiera de la sfârşitul lunii septembrie. Interesant este şi faptul că în top ten-ul anual se află două filme româneşti şi că acestea sunt singurele filme din top 10 care nu sunt continuări, remake-uri sau spin-off-uri. Al doilea campion românesc al anului este Mirciulică (poţi citi cronica noastră aici).

Iată şi o comparaţie sugestivă: în 2009, când primul Avatar a făcut istorie în cinematografele din România, cea mai populară premieră românească a anului a fost Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăși, frumoasă e viața!. Cu 26.520 de spectatori, acest film s-a clasat abia pe locul 64 în topul anual.

Filme