Campionii la box office: seriile cu cel mai bun randament financiar din istorie

Cinemagia a consultat mai multe surse pentru a identifica francizele ale căror părţi au avut încasări impresionante

Sistemul de învăţământ din România se laudă doar cu olimpicii, dar nu şi cu mediile naţionale obţinute de elevi. Cam aşa se întâmplă şi la Hollywood, unde studiourile se laudă cu filmele care bat recorduri, uitând în sertar părţi ale unor francize care au avut un comportament financiar dezamăgitor. De exemplu, în Universul Cinematografic Marvel (MCU) avem campioni precum Avengers: Endgame, care a încasat 2,79 miliarde de dolari, dar şi eşecuri precum The Marvels, care anul trecut încasa doar 206 milioane de dolari şi devenea primul rateu financiar categoric al francizei. Acest film (ca şi Black Widow, Eternals şi Shang-Chi înaintea lui) a scăzut media generală a francizei, situată acum la 903,9 milioane de dolari pentru cele 33 de filme din MCU.

Am consultat mai multe surse pentru a identifica seriile cu cel mai bun randament financiar, adică seriile ale căror încasări medii sunt cele mai mari. Aici campion absolut este fără îndoială Avatar, cu o medie de 2,621 miliarde de dolari pentru cele două filme. Pe locul doi se clasează Avengers, cu 1,941 miliarde pentru cele patru filme ale sale, iar bronzul revine celor două filme Frozen, cu o medie de 1,37 miliarde de dolari. Şi acum se vede şi de ce am rearanjat campionii de la Hollywood: seria Frozen nici nu figurează pe primele 20 de poziţii ale topului general al francizelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile, fiind dezavantajată de faptul că are doar două părţi. La fel, Avatar se clasează abia pe locul 14 în topul general, din exact acelaşi motiv.

Avatar, Avengers şi Frozen sunt singurele francize din istorie ale căror părţi au depăşit toate pragul de un miliard de dolari încasări. Sunt şi alte francize care au o medie peste un miliard, dar au avut părţi cu încasări sub acest prag. Aici trebuie menţionată seria Black Panther, care are o medie de 1,1 miliarde, deşi sequelul Black Panther: Wakanda Forever a avut încasări considerabil mai mici decât filmul original. Fix aceeaşi medie ca şi Black Panther o are franciza Inside Out, cu unica observaţie că sequelul Inside Out 2 se află încă în cinematografe, având toate şansele să încaseze multe milioane înainte de a fi scos din program. Prin urmare, Inside Out se află pe locul al patrulea, iar Black Panther pe al cincilea.

Ocupanţii următoarelor locuri impresionează şi cu distanţa în timp dintre debutul lor şi filmul cel mai recent. Jurassic Park are o medie de puţin peste un miliard de dolari, cu cele şase părţi lansate cu începere din 1993 încoace. Încă şi mai mare e distanţa pentru cele două filme Top Gun, primul lansat în 1986 şi al doilea în 2022. Cu încasări de 1,495 miliarde, Top Gun: Maverick este tras înapoi de faptul că filmul original a fost lansat într-o perioadă când niciun film nu reuşise să treacă pragul de un miliard de dolari încasări (primul avea să fie Jurassic Park în 1993), prin urmare media seriei este de "doar" 926 de milioane. Menţionăm că toate aceste cifre sunt neajustate cu inflaţia. Au fost aproape 15 ani între cele două filme Incredibilii, care au o medie de 936 milioane.

Pe următoarele locuri se află Piraţii din Caraibe, cu o medie de 904 milioane, Universul Cinematografic Marvel cu 903,9 milioane şi seria Harry Potter (inclusiv filmele Fantastic Beasts) cu 877,8 milioane. Urmează Star Wars, cu 861,9 milioane şi seria Pământul de Mijloc inspirată de romanele lui J. R. R. Tolkien, cu 851 milioane de dolari. În sfârşit, Despicable Me, cu o medie a celor şase filme de 823,4 milioane, dar seria are nevoie ca Despicable Me 4 să mai încaseze doar 166 de milioane pentru a întrece Pământul de Mijloc, iar acest lucru se va întâmpla cu siguranţă. Reamintim şi că Despicable Me este şi prima serie animată care a depăşit pragul de cinci miliarde de dolari încasări totale.

La sfârşitul anului, este posibil ca clasamentul să sufere schimbări majore: se lansează Mufasa: The Lion King, film pe care l-am inclus pe lista cu cele mai aşteptate premiere ale celei de-a doua jumătăţi a anului. Remake-ul The Lion King încasa 1,65 miliarde în 2019, sumă ce l-a catapultat pe locul nouă în clasamentul filmelor cu cele mai mari încasări din istorie. Sequelul are nevoie de încasări de 1,084 miliarde pentru a urca direct pe podiumul seriilor cu cel mai bun randament, întrecând Frozen.

 1. Avatar - 2 filme - 2,621 miliarde USD
 2. Avengers - 4 filme - 1,941
 3. Frozen - 2 filme - 1,37
 4. Inside Out - 2 filme - 1,1
 5. Black Panther - 2 filme - 1,1
 6. Jurassic Park - 6 filme - 1
 7. The Incredibles - 2 filme - 936 milioane USD
 8. Top Gun - 2 filme - 926 milioane USD
 9. Piraţii din Caraibe - 5 filme - 904,4
10. Universul Cinematografic Marvel - 33 de filme - 903,9
11. Wizarding World - 11 filme - 877,8
12. Star Wars - 12 filme - 861,9
13. Pământul de Mijloc - 7 filme - 851,1
14. Despicable Me - 6 filme - 823,4

Filme