Câștigătoarele de la Oscar, Cannes și César pe ecranul Noaptea Lungă a Filmelor Scurte

28 de scurtmetraje în dialog cu publicul

2 iulie e noaptea în care cinefilii nu dorm. Pentru al 8-lea an consectiv ShortsUP aduce la viață maratonul cinematografic dedicat promovării filmelor valoroase de scurtmetraj, produse în ultimul an și premiate la marile festivaluri ale lumii. Selecția oficială Noaptea Lungă a Filmelor Scurte cuprinde 28 de scurtmetraje și tot atâtea povești de viață adunate din toate colțurile lumii. Spectatorii bucureșteni le vor savura de la 9 seara până la 5 dimineață în Pavilionul Central Romexpo, transformat în cel mai mare spațiu de cinema neconvențional.

La a 8-a ediție a nopții lungi, filmele nu se mai mulțumesc să stea pe ecran. La miezul nopții, artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), fondatorul trupei CTC, urcă pe scena ShortsUP pentru un performence interactiv inspirat de subiectele filmelor din program. DOC face stand-up comedy pe rime de hip-hop și dă viața poveștilor culese din zeci de spații geografice, din America, până-n Franța, Noua Zeelandă, România și Rusia, mixându-le cu beaturi hip-hop. Oricât de diverse ar fi provocările oamenilor din culturi diferite, ele sunt conectate de același fir roșu: căutarea iubirii, acceptarea diversității, nevoia de schimbare – temele cheie ale selecții de film ShortsUP. Trailer:

Cel mai așteptat film al nopții este marele câștigător al premiului Oscar în 2016, Bâlbăitul (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015), o ficțiune emoționantă despre singurătate și curaj, care te lasă fără cuvinte, la propriu. Doza de sarcasm și comedie neagră e adusă în program de Prânzul de duminică (r. Celine Devaux, Franța, 2015), câștigătorul premiului Cesar pentru animație, o poveste despre familii. Cum să scapi de prânzul de duminică și de toate întrebările incomode din partea unei familii obositoare? Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă între iubire și ură, o decizie deloc ușoară.

Curajul de a merge pe un drum diferit duce la schimbări eliberatorii, iar acesta este subiectul multor filme produse și premiate în ultimul an. Printre ele se numără și producția inovatoare Șunca doamnei Razie (r. Sol Friedman, Canada, 2015), povestea unei doamne respectabile care la 90 de ani renunță la religia iudaică pentru șuncă bacon și Google. Ce-ți trebuie ca să dai totul pentru o viață nouă? Nu mai mult de 10 minute și un film care a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar la Sundance Film Festival și zeci de nominalizări internaționale.

Emoția și suspansul ajung în programul nopții lungi odată cu filmul Valul '98 (r. Ely Dagher, Lebanon, 2015), câștigătorul Palme d'Or la Cannes Film Festival. Un scurtmetraj ce explorează relația unui tânăr libanez cu orașul Beirut. Deziluzionat de suburbii, Omar decide să descopere adâncurile orașului și se trezește prins într-o lume îndepărtată, ducând o luptă continuă pentru a se simți din nou acasă. Vezi cronica video

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediția 8, va avea loc pe 2 iulie în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spațiu cinematografic neconvențional care numără 10.000 de metri pătrați dedicați filmului scurt. Pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor putea descoperi și instalația video ”Night Time in Bucharest”, inspirată de fotografiile artistului Adi Tudose cu personajele ce populează orașul pe timp de noapte.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achizitionate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim la prețul de 35 de lei in perioada Pre-Sale (21 iunie – 2 iulie) și 40 de lei la fața locului, în limita locurilor disponibile. Biletul include acces la o noapte întreagă cu scurtmetraje premiate, instalație video, food-court cu live cooking si experiențe culinare artizanale.

Galerie poze