Cele mai bune 40 de seriale SF din toate timpurile - partea întâi

Joi și sâmbătă vă prezentăm ultimele două părți ale acestui clasament aproape exhaustiv

Un concept avangardist precum Star Trek, cu care Gene Rodenberry a mers cu îndrăzneală acolo unde nici un om nu a mai fost înainte, a deschis drumul unei mulţimi de posturi dedicate acestui tip de seriale. Nu poți porni televizorul fără să dai de nave spațiale, invazii extraterestre și supertehnologie încă neinventată.

Serialele SF sunt prezente într-o formă sau alta din primele zile ale televiziunii, iar moștenirea lor este acum mai mare decât oricând. E vremea potrivită să inventariem cele mai bune 40 seriale SF din toate timpurile, mai ales că marele ecran se pregătește de Ziua Independenței 2. De la clasicele anime la telenovele în spațiu, de la înfricoşătoarele seriale britanice la drame post-apocaliptice, de la hit-uri de primetime la obscurele clasice devenite cult, iată un top alcătuit de rollingstone.com al celor mai bune seriale SF din toate timpurile. Astăzi, prima parte a clasamentului, cu serialele aflate de la locul 40 la 21.

40. Humans (2015-prezent)

Serialul britanic difuzat pe AMC a fost acoperit ulterior de alte seriale mai zgomotoase; sperăm că al doilea sezon va atrage mai mulți spectatori prin mixul său unic de „Vânătorul de recompense”, „Inteligenţă artificială” și „Numai tată să nu fii!”. Amplasat într-un viitor apropiat în care androizii foarte similari cu oameni funcţionează ca slujitori ai oamenilor, serialul pendulează între roboți necinstiți şi iluminaţi și agenția guvernamentală care încearcă să-i captureze, cu opriri frecvente în casa unei familii disfuncționale prinse la mijloc. Este un serial inteligent și palpitant, fantezie echilibrată și filozofare halucinantă - „Cine este adevăratul automat, omule?”

39. Aeon Flux (1991)

Creat de Peter Chung — un veteran al găştii care a creat pentru Nickelodeon serialul Rugrats — acest serial unic de animaţie a început ca o serie de scurtmetraje la MTV, în cadrul prezentărilor de animație experimentale şi uluitoare numite Liquid Television. După ce a evoluat în serial separat pentru un sezon, această dramă distopică a adăugat o notă inconfundabilă, incredibl de senzuală, la povestea agentei secrete titulare, îmbrăcate în piele, care luptă împotriva unei societăți futuriste represive și a inamicul ei foarte intim Trevor Goodchild. Unele imagini  – o muscă prinsă de genele unui glob ocular uman - încă ne bântuie.

38. Red Dwarf (1988-Prezent)

Pentru o anumită generație de tocilari, această comedie a trăit la înălţimea promisiunii ințiale – devenind un serial cult clasic, dens, profund, care a fascinat definitiv fanii. Prin combinarea unui stil SF de la BBC, evident non-hollywoodian, cu un sitcom birtanic despre colegi antagonişti blocați împreună în spațiul adânc, serialul a fost resuscitat de mai multe ori şi s-a bucurat de aprecieri internaționale; se aşteaptă sezoane noi în decursul acestui an.

37. Thunderbirds (1965-1966)

Un exemplu inegalabil al spiritului inovator, creator al este acest serial britanic pentru copii, care a folosit un proces elaborat de a crea păpuşi pentru a da eroilor din Salvarea Internațională aspectul lor distinctiv. Generații de copii de pe ambele maluri ale oceanului au fost încântaţi de acele cuvinte magice: „5, 4, 3, 2, 1: Thunderbirds porneşte!”

36. The 100 (2014-prezent)

Vag bazat pe o serie de romane de Kass Morgan, acţiunea serialului CW are loc la un secol după ce Pământul a fost afectat de devastarea nucleară. Un grup de minori delincvenți de la ultimul avanpost al omenirii – o stație spațială cu probleme – e trimis pe planetă să vadă dacă solul este din nou sigur. Ceea ce a început în primele episoade amintind de „Împăratul muștelor” a devenit rapid un soi de copil vitreg precoce al „Battlestar Galactica” și „Lost: Naufragiaţii”, marcat de aberații morale nerezolvabile, mistere ce se adâncesc şi o galerie de personaje negative fascinante.

35. Now and Again (1999-2000)

Creat cu doar câțiva ani înainte ca telespectatorii să devină fascinaţi de conspiraţiile şi răsturnările de situaţie din „Lost: Naufragiaţii”, acest serial CBS ambițios își imaginează ce s-ar întâmpla dacă creierul unui familist afabil din suburbii s-ar bloca în corpul unui super-soldat creat de guvern. Glenn Gordon Caron, creatorul lui „Maddie şi David”, a ales serialul considerându-l o versiune de acțiune-aventură a muzicalului de pe Broadway „Damn Yankees”, despre visele spulberate ale celor de vârstă mijlocie. Dar Premiile Saturn au fost pe bună dreptate impresionate de intrigile nebuneşti și supereroice și l-a clasat printre cele mai bune seriale SF al epocii sale.

34. Max Headroom (1987-1988)

Ca personaj, Max Headroom, gazda TV generată de computer aminteşte de anii 80, care ia peste picior insipizii VJ de la MTV și tehnologia digitală „futuristă”  îmbrăţişată de mass-media. Dar el este şi eroul anarhic al acestui serial distopic cyberpunk, amplasat într-un univers în care posturile pirat și rebelii anti-consumerism rezistă fiind controlate de conglomerate corporative. Serialul TV a avut dificultăţi în epoca Reagan, dar astăzi pare remarcabil de vizionar.

33. Man in the High Castle (2015-Present)

Romanul lui Philip K. Dick din 1963 a folosit o idee populară: cum ar fi Statele Unite dacă puterile Axei ar fi câștigat Al Doilea Război Mondial? Această adaptare Amazon TV prezintă o Americă alternativă, care este un coșmar al opresiunii, cu imperialiștii japonezi în Occident, naziștii din Est și Vest, și o zonă „neutră”. Starea de sănătate a lui Hitler este în declin, combinată cu un război rece între est şi vest ce transformă situația proastă într-una şi mai gravă; şi mai este şi o rolă misterioasă de film pe care toată lumea o caută. Chiar dacă serialul se îndepărtează de cartea lui Dic, implacabilitatea lui paranoică onorează spiritul autorului.

32. Misfits (2009-2013)

Desi este vorba despre un grup de adolescenţi cu abilități stranii, ar fi un termen impropriu să numim „Misfits” un serial cu supereroi. Acești adolescenți de nimic nu salvează oraşul, ci se straduiesc să treacă prin corvoada vieții lor de zi cu zi fără să ucidă accidental pe nimeni. Amuzant și nuanțat, cu o tentă punk, acest film cult explorează ceea ce se întâmplă atunci când cei dezavantajaţi se trezesc la propriu având puteri – uneori terifiante. Deşi distribuţia s-a schimbat de mai multe ori în decursul celor cinci sezoane, niciodată nu și-a pierdut simţul ciudat al umorului.

31. The Six Million Dollar Man (1974-1978)

„Putem să-l reconstruim. Avem tehnologia. Putem să-l face mai bun decât era. Mai bun... mai puternic... mai rapid”. Așa cum serialele SF clasice de la „Star Trek” la „Zona crepusculară” au dovedit de atâtea ori, povestea de deschidere poate da tonul pentru tot ce va veni și puține seriale au început vreodată cu o declaraţie mai plină de încredere și mai urgentă ca acest seral SF din anii şaptezeci. Povestea pilotului de încercare Steve Austin, care supraviețuiește unui accident datorită unor implanturi bionice care îi îmbunătățesc viteza, puterea și viziunea, interpretat de Lee Major, a fost un thriller plin de acțiune care l-ar face mândru pe Tony Stark.

30. Futurama (1999-2013)

Fără îndoială cel mai tare sitcom transmis vreodată la TV, plin de glume pe care doar o persoană cu doctorat le-ar putea gusta. (Erau trei scenarişti cu doctorat în echipă). Este o comedie SF amplasată peste un mileniu, la locul de muncă, în inima absurdului, sugerând că nu va exista nicio inovație tehnologică capabilă să elimine şefii incompetenţi sau colegii alcoolici incapabili, chiar dacă cei din urmă se întâmplă să fie roboți.

29. Agenţii S.H.I.E.L.D. (2013-prezent)

Deşi titlul acestui serial este completat posesiv cu precizarea „de la Marvel”, este absolut demn de remarcat: la urma urmei, misiunea SHIELD este aceea de a dansa printre superproducțiile Universului Cinematografic Marvel pentru marele ecran, reflectând revenirile la status quo, în timp ce spune o poveste despre angajarea unei echipe de super-spioni. Scenele ambițioase de acțiune și interpretările agreabile au asigurat succesul serialului.

28. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy/Ghidul Autostopistului Galactic (1981)

Povestea lui Douglas Adams despre un pământean în derivă, aruncat în lumea călătoriilor în spațiu este grozavă. Forjat în același creuzet ca și Monty Python, Adams a făcut pentru opera spațială ceea ce a făcut Sfântul Graal pentru epopeile medievale, subminând inteligent genul și creând una dintre capodoperele sale.

27. Stargate SG-1 (1997-2007)

Unul dintre cele mai neprevăzute succese SF din istoria televiziunii. Simțind ceva special, MGM a realizat o saga ambiţioasă a vechilor civilizaţii extraterestre, soldaților umani și oamenilor de știință însărcinaţi cu unirea celor buni împotriva celor răi. Efectele vizuale puternice inspirate din Egipt și o distribuție memorabilă condusă de Richard Dean Anderson a ajutat la generarea mai multor spinoff-uri și l-a făcut cel mai longeviv serial SF al perioadei.

26. V (1983-1985)

Copiii anilor 1980 au avut creierele fascinate de miniseria „V”, care prezintă o rasă extraterestră aparent binevoitoare și apoi dovedită ca fiind cuceritori ai Pământului ce mănâncă şobolani, într-o luine ce tânjeşte după salvatori. Continuarea ulterioară și serialul TV săptămânal au continuat în aceeaşi idee, încurajând telespectatorii să pună la îndoială autoritatea prin rebelii puşi împotriva suzeranilor care oferă răspunsuri ușoare. Vă recomandăm şi remake-ul din secolul 21, care exploatează aceeași temă „fii atent ce îţi doreşti”.

25. Jessica Jones (2015-prezent)

Serialul Melissei Rosenberg inspirat de Marvel funcționează tocmai pentru că îi lipsește rețeta altor poveşti cu supereroi. Nu e nicio pelerină şi nici o mască în universul moral în nuanţe cenuşii al serialului Netflix, iar superputerile sunt aproape istorie pentru eroina titulară. Doar întâmplător Jessica (Krysten Ritter), detectiv privat ce bea bult, are reflexe avansate și o putere care nu e din această lume. Ea se luptă cu un megaloman al controluluii minții (David Tennant). Este un noir curajos cu înverșunare feministă, cu o strălucire SF pe margini – care se dovedeşte a fi combinaţia perfectă pentru a seduce fanii genului.

24. Life on Mars/Viaţa pe Marte (2006-2007)

Unul dintre cele mai ciudate seriale polițiste britanice făcute vreodată este despre un polițist în comă din Manchester care a alunecat în timp – sau poate doar halucinează – și se trezeşte rezolvând crime în 1973. Aşa cum o face cea mai bună ficțiune speculativă, „Viața pe Marte” are un erou care se întreabă ce se întâmplă cu el și de ce, în timp ce explorează o lume extraterestră ciudată. Doar că aceasta nu este Planeta Roșie, ci mai degrabă un oraş gri din trecutul recent, în care bigoți violenţi decid ce e bine și rău. (Atenție: Evitați remake-ul american, care ratează savoarea şi contextul original și schimbă finalul în ceva incredibil de prost).

23. The Flash (2014-prezent)

Probabil cea mai bună adaptare a benzilor desenate din toate timpurile a văzut lumina zilei, ba - mai mult - a ajuns la el treilea sezon pe CW. Cu toate că vitezomanul cărămiziu interpretat de Grant Gustin capătă puteri dintr-o prăbușire a acceleratorului de particulele, amestecul perfect de aventură ameţitoare şi dramă emoţionantă se simte mai puțin ca un serial legat de știință cât pură magie. Filmele SF au cavalerii lor întunecaţi și răzbunătorii lor, dar și The Flash se achită onorabil de sarcina de a aduce personaje memorabile pe micul ecran.

22. Space: 1999 (1975-1977)

Când „Star Trek” a devenit un hit, producătorii isteţi s-au gândit să valorifice trendul „spațiul este locul”. Intrigile serialului sunt extrem de similare cu cele din „Star-Trek”, amplasate pe luna locuită de oameni care se plimbă prin univers, implicaţi în conflicte interplanetare. Astăzi, fanii iubesc serialul pentru uniformele sale disco şi modele elaborate de nave spaţiale - ambele amintind de o anumită imagine de blockbuster încă în producție la momentul respectiv. Dacă ar fi fost difuzat încă un am, ar fi putut duce valul „Star Wars” spre o glorie şi mai mare.

21. Quantum Leap/Capcana Timpului (1989-1993)

Cine n-ar vrea să se poată întoarce în trecut și să îndrepte câteva lucruri? Și cine nu ar vrea un companion holografic fermecator şi amuzant pentru situațiile comice de pe parcursul călătoriei? Aceste două elemente constituie punctele forte ale serialului „Quantum Leap”, în care Dr. Sam Beckett face salturi prin timp și sălăşuieşte în corpurile oamenilor pentru a repara greșelile trecutului, dădăcit fiind tot timpul de consilierul său, amiralul Al Calavicci. În rolurile principale, Scott Bakula şi Dean Stockwell, doi dintre actorii cei mai îndrăgiţi ai genului.

 

Va continua...

 
  • spartacus
    pe 22 iunie 2016 12:53
    Frumos si interesant top, multe amintiri frumoase. Faceti, însă, o corectură care se impune: serialul ”Stargate SG-1” a avut la bază filmul cu același nume, nu ”Ziua Independentei” (care a apărut in 1996) cum scrie la prezentarea serialului (pozitia 27). In rest, numai de bine... :)))
  • co_daniel
    pe 22 iunie 2016 14:17
    The Flash, e marca DC Comics, si nu Marvel.
  • keops
    pe 24 iunie 2016 09:38
    Flash e o mizerie de serial facut pt copii mici
Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme
Persoane