Cele mai bune seriale noi din prima jumătate a anului

Există un serial care apare în absolut toate listele compilate de marile publicaţii

Cu sute de producţii lansate în fiecare an, este imposibil să realizezi o listă coerentă şi credibilă a celor mai bune seriale, din simplul motiv că nimeni nu are timpul fizic să le vadă pe toate. De altfel este şi prima precizare cu care publicaţii populare precum Variety, TimeOut, Vanity Fair, BBC, The Hollywood Reporter, Time, The Guardian, Polygon, Vogue şi Vulture întâmpină acest demers, avertizând că listele sunt departe de a fi exhaustive.

Poate că luate separat aceste liste pot fi cu uşurinţă ignorate: mai mult de jumătate din titluri au o singură menţiune, ceea ce nu le face "obligatorii". Dar efectul de acumulare poate fi concludent: avem şapte titluri cu cel puţin şase menţiuni, şi unul cu zece, ceea ce îl face "must see"-ul primei jumătăţi din 2024. În multitudinea de posibilităţi şi cu timpul şi atenţia noastre limitate, probabil că acest top ajută pentru o mai bună orientare.

Câteva observaţii: cu o singură excepţie, toate titlurile din aceste liste sunt producţii de limbă engleză, ceea ce oferă o perspectivă desigur trunchiată asupra producţiei globale de seriale. Producţiile într-o altă limbă decât engleza pătrund mai greu în atenţia criticilor americani şi britanici (unii răuvoitori zic că aceşti critici au şi o reticenţă cu privire la seriale care necesită "corvoada" de a citi subtitrări). Este foarte probabil să existe producţii franceze, italiene, germane sau spaniole cât se poate de meritorii, dar care să nu apară în aceste liste, mai ales la primul sezon. Până la urmă şi producţii precum La casa de papel sau Dark au avut un delay în a atrage atenţia marilor publicaţii, apărând în topuri abia la al doilea sezon.

O altă observaţie ar fi că am inclus în top doar ficţiuni live action aflate la primul sezon, ignorând serialele mai longevive, emisiunile de tip concurs, animaţiile şi documentarele.

În sfârşit, trebuie spus că receptarea unui serial este o chestiune pur subiectivă: faptul că există un serial menţionat în absolut toate cele zece liste nu înseamnă că îţi va plăcea şi ţie. De altfel, acest serial omniprezent chiar a iscat o controversă la apariţia sa de la sfârşitul lunii februarie, detractorii săi reproşându-i că este mult mai contemplativ decât popularul roman care l-a inspirat.

Ai ghicit, ocupantul locului întâi este Shogun, megaproducţia bazată pe romanul lui James Clavell, care a teleportat mai multe generaţii de cititori în Japonia de la cumpăna dintre secolele 16 şi 17. Din punctul de vedere al specialiştilor, aprecierea pentru Shogun este unanimă şi cu siguranţă nu se întâmplă foarte des ca un titlu să apară pe toate listele cu cele mai bune producţii de televiziune. Şi noi am avut doar cuvinte bune de spus despre Shogun, poţi citi cronica aici.

Un serial aproape omniprezent este Baby Reindeer, un serial promovat de Netflix drept inspirat din realitate prezentând relaţia toxică dintre creatorul şi actorul principal Richard Gadd şi o femeie care i-a făcut viaţa un iad pe parcursul mai multor ani. Trebuie spus aici că femeia care a inspirat miniseria a dat în judecată platforma de streaming pentru modul cum a fost înfăţişată, cerând despăguburi în valoare de 170 de milioane de dolari.

Iată mai jos lista serialelor cu cel puţin două menţiuni în cele zece liste:

Shogun (10 menţiuni)
Baby Reindeer (9)
Mr. & Mrs. Smith (7)
One Day (7)
Ripley (7)
True Detective: Night Country (6)
Fallout (6)
Masters of the Air (4)
Expats (4)
3 Body Problem (4)
Fantasmas (3)
The Regime (3)
The Sympathizer (3)
Mr Bates vs the Post Office (3)
Under the Bridge (2)
Manhunt (2)
The Gentlemen (2)
Presumed Innocent (2)
Monsieur Spade (2)
Criminal Record (2)

Filme