Cele mai cool recorduri din filme!
Galerie foto şi video cu cele mai interesante recorduri din lumea filmului
Nu demult au apărut în toată presa materiale despre recordurile Guiness ale ultimului deceniu, iar printre recordmeni s-au numărat Angelina Jolie, Johnny Depp, Daniel Radcliffe sau filmele Twilight şi Star Trek. Haideţi să trecem în revistă şi recorduri mai vechi, dar cel puţin la fel de interesante, publicate de-a lungul timpului în aceeaşi antologie Guiness şi centralizate acum de Total Film. Vei citi mai jos despre cele mai numeroase apariţii publice ale unui star în doar 12 ore, cele mai multe premiere simultane ale unui film, cel mai longeviv cinematograf încă în stare de funcţionare şi multe alte recorduri ale industriei, însoţite de imagini sau chiar clipuri video.
În semn de protest faţă de ceea ce se întâmplă cu cinematografele din România, începem nu cu un super-star sau vreun super-film, ci cu cel mai longeviv cinematograf din lume! Acesta se află în oraşul danez Korsor, şi-a deschis porţile pe 7 august 1908 şi în prezent se dovedeşte a fi gazda celor mai noi filme care rulează în Danemarca, dar şi a spectacolelor de stand-up comedy sau a şedinţelor de spiritism (hm, asta nu sună prea bine). Pe site-ul Biograf Teater se precizează, cu admirabilă sinceritate, că cinematograful şi-a obţinut titlul de cel mai longeviv cinematograf de pe glob în urma unei lungi dezbateri, iar administratorii amintesc (cu link!) de alte două cinematografe matusalemice, unul din Pisa, Italia, celălalt în Szczecin, Polonia. Bine, ultimul se laudă pe propriul site că el e cel mai longeviv cinematograf de pe glob, dar nu mai contează (s-a deschis în 1909). Iată mai jos o fotografie cu Biograf Teater.
Verifică celelalte pagini ale acestui articol pentru a vedea alte recorduri din lumea filmului.
2. Cele mai multe apariţii publice ale unui star în 12 ore
Nu, nu este Brad Pitt. Nu, nu este Angelina Jolie, nici Daniel Radcliffe, nici Johnny Depp sau oricine vă mai vine în minte. Este indian, iar numele lui e Abhishek Bachchan. Poate n-ai auzit de el, dar de soţia lui sigur ai auzit, e nimeni alta decât fosta Miss World şi în prezent actriţa indiană cu cele mai mari onorarii de la Hollywood, Aishwarya Rai. Dar nu asta contează, ci faptul că Bachchan, star de proporţii giganteşti în imensa Indie, unde se bucură de popularitatea unor Salman Khan şi Shahrukh Khan, a reuşit perfomanţa de a fi prezent pe covorul roşu, semna autografe şi prezenta cel mai recent film al său, Delhi-6, în şapte mari oraşe indiene pe parcursul a doar 12 ore. S-a întâmplat anul acesta pe 22 februarie.
3. Filmul cu cele mai multe Oscaruri
Ei bine, sunt trei, şi s-ar putea să ştii foarte bine acest lucru. Doar trei filme în istorie cu câştigat unsprezece Oscaruri: primul a făcut-o în 1959, Ben-Hur, cu Charlton Heston, al doilea în 1997, Titanic al lui James Cameron, iar al treilea în 2004. Ultimul iese în faţă pentru că The Lord of the Rings: The Return of the King reuşea pe 29 februarie 2004 să câştige unsprezece Oscaruri din unsprezece nominalizări. Titanicul a avut 14 nominalizări, iar Ben-Hur 12.
4. Cele mai multe premiere simultane pentru un film
Chiar astăzi anunţam pe Cinemagia că mult-aşteptatul documentar Michael Jackson's This Is It se va lansa simultan în 15 capitale ale lumii. Ei bine, acest omagiu adus lui Michael nu bate recordul deţinut de un alt documentar, The Age of Stupid, care se lansa pe 15 martie 2009 în nu mai puţin de 62 de cinematografe din Marea Britanie, la exact ora 18. The Age of Stupid (adică Epoca proştilor) este un hibrid dramă-documentar-animaţie cu Pete Postlethwaite în rolul ultimei fiinţe umane rămase în viaţă pe o Terra a anului 2055 cu totul şi cu totul devastată. Ultimul om de pe Pământ se uită la imagini filmate în 2008 şi-şi pune întrebarea: de ce nu am oprit schimbările climei atunci când încă mai puteam?
Interesant este faptul că The Age of Stupid şi-a bătut deja recordul: regizoarea filmului, Franny Armstrong, a repetat performanţa sâmbătă, doar că de această dată numărul de săli în care s-a lansat documentarul se ridică la peste 600, două treimi în Statele Unite şi restul în mai mult de 45 de ţări de pe întreg globul. Filmul a fost deja etichetat de The New York Times drept mai "dur şi alarmist" decât An Inconvenient Truth, documentarul lui Al Gore câştigător a două Oscaruri în 2007.
Vezi mai jos un clip de promovare a evenimentului:
5. Cel mai prolific cascador
Numele lui este Roy Alon şi şi-a început activitatea în 1968. Atenţie, urmează nişte cifre aproape incredibile: a jucat în nu mai puţin de 937 producţii de film, teatru şi televiziune. A apărut în toate cele patru filme cu Superman, cele mai multe titluri din seria James Bond, Troia şi multe, foarte multe altele. Alon s-a stins din viaţă în 2006, în urma unui banal atac de cord, după ce a murit pe ecran în incendii, surpări de terenuri şi explozii. A înlocuit în scene periculoase o mulţime de actori, de la Peter Sellers la... Sophia Loren. Mai multe imagini ca cea de mai jos pe site-ul omagial al cascadorului, www.royalon.com.
6. Cel mai tânăr regizor de film
Numele lui este Kishan Shrikanth (foto), are acum 13 ani, iar la nouă reuşea performanţa de a realiza filmul C/o Foothpath, despre un orfan al cărui vis este să meargă la şcoală. Următoarea pe listă este Emily Hagins, o fetiţă din Statele Unite care a regizat un film cu zombie la vârsta de 12 ani.
7. Cei mai mulţi figuranţi pentru un film
Şi pe asta e posibil s-o fi ştiut deja. Nu este sigur dacă numărul de figuranţi pentru scena înmormântării lui Mahatma Gandhi din filmul Gandhi al lui Richard Attenborough s-a ridicat chiar la 300.000, dar peste 200.000 sigur au fost. Producătorii acestui biopic laureat cu opt Oscaruri în 1983 au apelat, prin reclame radio şi TV şi anunţuri în presă, la cât mai mulţi localnici pentru a putea filma scena înmormântării lui Gandhi, intrată în Cartea recordurilor ca scena cu cei mai mulţi figuranţi a tuturor timpurilor. Totul s-a petrecut pe 31 ianuarie 1981, a 33-a aniversare a înmormântării liderului spiritual indian. Richard Attenborough a folosit unsprezece camere, metrii de peliculă filmaţi de acestea depăşind numărul celor ai întregului film. Cele mai importante Oscaruri câştigate de Gandhi: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor în rol principal (Ben Kingsley). Numărul total al nominalizărilor a fost unsprezece.
În montajul de mai jos vezi scena asasinării lui Gandhi, scena înmormântării, dar şi declaraţii ale regizorului şi ale actorului principal:
8. Cele mai multe efecte speciale într-un film
Ne întoarcem la Peter Jackson. King Kong, filmul său din 2005, a avut nu mai puţin de 2.510 cadre cu efecte speciale. King Kong întrece astfel deţinătorul anterior al recordului, Stars Wars: Episode III - Revenge of the Sith, dar sunt mari şanse să nu facă faţă nou-venitului din decembrie 2009, Avatar.
9. Cel mai des utilizat efect de sunet
Şi câştigătorul este... Strigătul lui Wilhelm! Prima oară a fost auzit în 1951, când la postproducţia filmului cu indieni Distant Drums s-au realizat şase scurte înregistrări de sunet cu ţipete pentru a ilustra scene precum înhăţarea unui soldat de către un aligator. Efectul audio a fost arhivat de Warner Bros. şi utilizat ulterior într-un număr mult mai mare de filme decât te-ai fi putut aştepta, în unele chiar de două ori. Supranumit "strigătul lui Wilhelm", după numele primului personaj pentru care a fost folosit, efectul a mai putut fi auzit în mai bine de 130 de filme, printre cele mai recente numărându-se Norbit, Madagascar, Planet of the Apes sau Batman Returns. De pe listă nu lipsesc filme din seria Războiul Stelelor sau din cea cu Indiana Jones. Vezi mai jos un montaj cu strigătul lui Wilhelm şi o (mică) parte din filmele în care a apărut...
10. Primul efect special
Se întâmpla în 1895, iar filmul se numea The Execution of Mary, Queen of Scots. Filmat în Statele Unite şi produs de nimeni altul decât Thomas Edison, acest film este considerat primul din istorie cu actori profesionişti, dar şi primul care foloseşte o tăietură de montaj cu valoare de efect special. Securea călăului se ridică deasupra reginei acuzate de trădare, se prăvăleşte peste gâtul ei, iar capul se rostogoleşte în lături. Publicul vremurilor era convins că o actriţă a trebuit să moară pentru ca scurtmetrajul să fie filmat, iar Edison nu s-a grăbit să le explice că actriţa a fost înlocuită cu un manechin pentru a se filma decapitarea propriu-zisă şi totul a fost pus laolaltă pe masa de montaj.
-
Wonkape 22 septembrie 2009 17:44Nice .
-
sucreTMpe 22 septembrie 2009 20:07Nu cred ca Avatar lar depasi pe King Kong:) si daca asa e , nu e din cauza calitati, King Kong a fost si ii mult mai fain decat o sa fie Avatar dar asta e doar parerea mea
-
andreyuzzupe 22 septembrie 2009 21:24sucre cum poti sa compari 2 filme din care unul nici nu a aparut ?
-
Singurel!:>pe 22 septembrie 2009 22:50Realizezi ca actiunea din Avatar isi are actiunea undeva prin viitor.. si mai toate personajele sun computer generated... Nu imi dau cu parerea dinainte.. oricum astept cu sufletul la gura Avatar !!
-
Kalrakpe 23 septembrie 2009 07:36Ma sperie de la o vreme titlurile stirilor, o sa ma apuc sa comentez la cele ca acesta in care se imbina romana cu engleza ca vaca cu diplomatu, "cool" cum poti sa faci un top cu recoduri cool, cata bere zimbru trebuie sa ingeri ca sa ajungi la titlu acesta. Ştefan Dobroiu learn romana (sa daca youknow it folosesteo)ca you ne faci sa belive ca we are not misto u feel me?
-
Mihaipe 23 septembrie 2009 11:43Mi se pare un sf prea exagerat Avatar, dar sincer nici King Kong nu e printre filmele mele preferate. In alta ordine de idei - Kalrak referitor la limba romana si la cacofonii .. e urat si sa rostesti cuvintele "ca vaca cu", dar cand le gandesti si apoi le scrii cred ca e catastrofa. Asadar grija la criticile adresate combinatorilor de limbi - pe care nici eu ii suport - si agramatilor.
-
Raluca_SApe 23 septembrie 2009 22:02Foarte fain articolul.Am aflat chestii interesante!
-
cristiboxpe 29 septembrie 2009 17:53Sa asteptam sa apara Avatar si apoi sa-l comentam.Deocamdata este cel mai asteptat fil,si invaluit in cel mai mare mister.Succesul financiar il are garantat
-
manu_golanu60pe 27 noiembrie 2009 23:59xxx
-
tibispawnpe 2 decembrie 2009 21:50interesant
-
Alex_ROpe 3 decembrie 2009 17:28Este interesant articolul.
-
alex_rope 4 ianuarie 2010 09:43parerea mea. e ca . ..the lord of the ring,, e cel mai reusit ,filmm ,, si ca efecte speciale, si ca ,, tot,,, dar asta e doar parerea mea,,
-
RomaniaMarepe 14 aprilie 2010 08:49interesant articolul.
-
bogdan0125pe 19 aprilie 2010 11:36Foarte interesant articolul. Stie cineva cate cadre de efecte speciale se gasesc in Avatar?
-
legolas05pe 28 octombrie 2010 19:30foarte interesant aricolul....
-
oanna20pe 1 noiembrie 2010 00:33super tare articolul... a fost amuzanta tare faza cu strigatul lui wilhelm.... oricum per total foarte interesant :X :X
-
Argostpe 28 noiembrie 2010 21:11Pai astia uita de la mana pana la gura aici nu prea avem ce comenta imi plac mult filmele Horror, le-am vazut deja pe toate dar ma rog astea sunt foarte bune. Nice.
-
Kannpe 28 noiembrie 2010 21:15Sunt de acord cu Argost deoarece aici este o plictiseala enorma dar totusi amuzanta trebuie sa recunosc a ma coplesit faptul ca toti cei care comentati acest articol sunteti cu totul de alta parere. Very good.
-
Djinnpe 28 noiembrie 2010 21:22Da spuneti-mi ce dorinte aveti? astept!
-
Ben-Hur (1959)
Ben-Hur
Nota 8.9 / Imdb 8.1Data premierei: 18.11.1959
-
Gandhi (1982)
Gandhi
Nota 8.5 / Imdb 8.0Data premierei: 8.12.1982
-
King Kong (2005)
King Kong
Nota 8.0 / Imdb 7.2Data premierei: 5.12.2005
-
Michael Jackson: Asta-i tot (2009)
Michael Jackson's This Is It
Nota 8.7 / Imdb 7.2Data premierei: 28.10.2009
-
Războiul stelelor - Episodul III: Răzbunarea Lorzilor Sith (2005)
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
Nota 8.1 / Imdb 7.6Data premierei: 15.05.2005
-
Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui (2003)
The Lord of the Rings: The Return of the King
Nota 8.9 / Imdb 9.0Data premierei: 17.12.2003
-
Titanic (1997)
Titanic
Nota 8.9 / Imdb 7.9Data premierei: 1.11.1997
-
Amurg (2008)
Twilight
Nota 7.3 / Imdb 5.3Data premierei: 17.11.2008
- Abhishek Bachchan Ocupație: Actor Data nașterii: 05.02.1976
- Aishwarya Rai Bachchan Ocupație: Actriță, fotomodel Data nașterii: 01.11.1973
- Angelina Jolie Ocupație: Actriță, producătoare Data nașterii: 04.06.1975
- Ben Kingsley Ocupație: Actor Data nașterii: 31.12.1943
- Charlton Heston Ocupație: Regizor, actor, scenarist Data nașterii: 04.10.1923
- Daniel Radcliffe Ocupație: Actor Data nașterii: 23.07.1989
- Johnny Depp Ocupație: Actor, regizor, scenarist Data nașterii: 09.06.1963
- Peter Jackson Ocupație: Regizor, producător, scenarist, actor Data nașterii: 31.10.1961
- Richard Attenborough Ocupație: Actor, producător, regizor Data nașterii: 29.08.1923
- Salman Khan Ocupație: Actor Data nașterii: 27.12.1965