Cine ar fi crezut: americanii piratează mai bine ca românii...

Cinci americani, trimişi în justiţie pentru un portofoliu de seriale piratate mai mare ca Netflix şi Prime Video la un loc

Se spune că, deşi femeile gătesc mai mult decât bărbaţii, şansele sunt mult mai mari ca un maestru bucătar să fie bărbat. Tot aşa, deşi românii categoric piratează mai mult decât americanii, sunt puţine şanse ca pirateria la noi se se facă în stil mai mare ca în cazul Jetflicks, un serviciu ilegal de seriale piratate ce a generat venituri de milioane de dolari de la debutul său în 2007.

Cel mai interesant aspect la acest caz este faptul că portofoliul Jetflicks, ai cărui abonaţi plăteau 10 dolari pe lună, era mai mare decât cele ale Netflix, Prime Video şi Hulu la un loc, conform rechizitoriului procurorilor. Cei cinci acuzaţi, pe numele lor Kristopher Dallmann, Douglas Courson, Felipe Garcia, Jared Jaurequi şi Peter Huber, foloseau soft-uri de piratare cu ajutorul cărora descărcau automat milioane de ore de conţinut TV de pe site-uri ilegale precum Pirate Bay şi Torrentz. La un moment dat, Jetflicks se lăuda abonaţilor că vor primi acces la nu mai puţin de 180.000 de episoade de seriale TV.

Sentinţa încă nu a fost pronunţată, dar unul dintre acuzaţi, Kristopher Dallmann, ar putea primi până la 48 de ani de închisoare, pentru că şi-a "diversificat" infracţiunile şi cu spălare de bani şi alte lucruri care de obicei fac judecătorii să se încrunte. Ceilalţi patru acuzaţi vor primi până la cinci ani de închisoare. Interesant este şi faptul că, atunci când au intrat în vizorul autorităţilor, infractorii au încercat să-şi mascheze site-ul: inspiraţi de cuvântul "jet" (avion) din numele serviciului, au schimbat pagina de acces folosind poze ce sugerau că Jetflicks este un site dedicat pasionaţilor de avioane. Totuşi, utilizatorii se logau ca şi până atunci, primind acces la "comorile" din spatele acelei false pagini principale.