Clint Eastwood: „Astăzi ne îmbătăm cu corectitudinea politică. Ne-am pierdut simțul umorului”

Criticul de film de la Los Angeles Times Kenneth Turan a fost interlocutorul lui Clint Eastwood la masterclass-ul susținut de actor la Festivalul de Film de la Cannes

Clint Eastwood este o prezență obișnuită la Festivalul de la Cannes, acolo unde au avut premiera șase dintre filmele sale - Pale Rider (1985), Bird (1988), White Hunter, Black Heart (1990), Absolute Power (1997), Mystic River (2003), Changeling (2008). Are un Premiu special al Juriului. Deși nu a luat încă Palme d'Or-ul, actorul regizor nu e supărat, a mărturisit criticului de la Los Angeles Times Kenneth Turan, care a condus dialogul la masterclass-ul ce a avut loc pe scena salii Buñuel din Palatul Festivalului. Oricum, a fost președintele juriului în 1994, anul în care Tarantino lua premiul cu Pulp Fiction.

Eastwood a declarat că primul său „Dirty Harry” a fost considerat un film incorect politic, fiind totuși începutul unei epoci de „corectitudine politică” despre care Eastwood declara: „ne sinucidem cu asta, ne-am pierdut simțul umorului...” 

Eastwood are planuri să facă următorul său film despre o victorie spectaculoasă a Franței contra terorismului: atentatul dejucat din august 2015 dintr-un tren de mare viteză, în care nu autoritățile, ci publicul din tren a oprit și imobilizat un terorist înarmat (doi dintre pasageri erau totuși militari americani în permisie). „Cred că a fost o situație foarte interesantă, în mijlocul unor vremuri tulburi pe care le trăim”, a declarat Eastwood.
Acesta doar va regiza, după ce s-a retras din actorie în 2012, odată cu filmul despre baseball Trouble With the Curve, având în palmares roluri de neuitat : polițistul justițiar Dirty Harry, antieroul de western The Man With No Name.

Eastwood a vorbit cariera lui de actor TV și de cinema, întinsă pe șase decenii, începând cu un rol non-creditat în 1955 în Revenge of the Creature, dar și cu rolul permanent în serialul western Rawhide din 1959.

Kenneth Turan, critic de film la Los Angeles Times l-a întrebat despre renumele său de a prefera intuiția gândirii. Și răspunsul: „Instinctele sunt câteodată mai bune decât mintea”. Dacă gândești prea mult, sau pretinzi că te gândești, ajungi să fii blocat. Și să faci ceva banal.”

 

Iată o serie de motto-uri de viață ale lui Clint Eastwood, dezvăluite pe parcursul masterclass-ului:

  1. „Prefer să fiu norocos decât bun.”
  2. „Cu cât vei lucra mai mult, cu atât îți va fi mai bine”.
  3. „Implică-te și acceptă greutățile, iar dacă nu îți iese, mai insistă”.
  4. „Câteodată creierul tău va fi greoi, însă instinctul clar. Instinctele sunt uneori mai bune decât mintea”.
  5. „Astăzi, ne îmbătăm cu political correctness. Ne-am pierdut simțul umorului”.
  6. (Despre cinema) „Filmul este o formă emoțională de artă. Nu una intelectuală.”
 7. (Despre a nu fi câștigat la Cannes): „Dacă o iei prea în serios, te iei pe tine însuți prea în serios și e cel mai periculos lucru”..

Galerie poze
Filme
Persoane