CNC își justifică deciziile de suspendare a plăților și amânare a încheierii contractelor

Centrul Național al Cinematografiei dă asigurări că deține fonduri pentru producția de film, dar amână plata

Săptămâna aceasta, Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei a răspuns apelului celor 160 de cineaști români care cer revizuirea măsurilor luate de CNC pe timp de crizăși soluții de salvare a industriei. Astfel, Centrul Național al Cinematografiei (CNC) a declarat că măsurile legate de COVID-19 anunțate pe 26 martie 2020 semnifică o amânare a plăților și nicidecum suspendarea acestora, iar Fondul Cinematografic are toți banii necesari pentru producția de film.

Centrul Național al Cinematografiei își justifică deciziile ce au dus la controverse în industria românească a filmului

Totodată, CNC motivează prelungirea termenelor de anunțare a rezultatelor celui mai nou Concurs de proiecte prin lipsa personalului din cadrul secretariatului tehnic. CNC nu face nicio referire - în răspunsul adresat cineaștilor - la solicitarea acestora pentru măsuri de contracarare a efectele devastatoare pe care le are carantina provocată de coronavirus asupra industriei filmului din România.

Pe 26 martie, prin Hotărârea nr. 61, Consiliul de administrație al CNC decidea, printre altele, că „Se amână termenele pentru încheierea contractelor de credit direct pentru producție de filme, pe perioada stării de urgență. [...] Nu se vor mai acorda tranșele I și II din contractele de credit în derulare. [...] Pentru proiectele declarate câștigătoare la sesiunea II 2019 privind acordarea de sprijin financiar nerambursabil pentru manifestările culturale ce se desfășoară în perioada ianuarie-iunie 2020 se amână încheierea contractelor de finanțare pâna la încetarea stării de urgență”.

In consecință, 160 de cineaști au semnat un apel către CNC și către Ministerul Culturii în care au solicitat discuții pentru a preveni ceea ce pare să fie un blocaj al industriei de film. În replică, referitor la scrisoarea cineaștilor din data de 2 aprilie, Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei a declarat că măsurile restrictive vor fi sistate imediat ce se vor opri restricțiile legate de epidemia de COVID-19. Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat - pe 6 aprilie - că starea de urgență va fi prelungită pentru încă o lună.

Consiliul de administrație al CNC a scris în replică celor 160 de semnatari ai apelului că deciziile de a-și limita activitatea vin în contextul decretului prezidențial legat de starea de urgență și se explică prin lipsa personalului. CNC-ul a relatat că decizia a luat în calcul și „o cerere foarte mare de suspendare a contractelor de producție, amânarea semnării contractelor precum și a amânării manifestărilor în domeniu”. E vorba, mai exact, de 17 solicitări ale producătorilor pentru amânarea semnării contractelor de producție de film și 18 solicitări pentru amânări/anulări de evenimente, festivaluri, ai căror semnatari se regăsesc și printre autorii apelului, precizează CNC.

Anca Mitran, directoarea CNC, a declarat pentru FNE că întreaga industrie românească de film s-a oprit, inclusiv studiourile Castel, cele mai mari din România, care au anulat patru producții internaționale și s-au închis temporar, trimițând 140 de angajați în șomaj tehnic.

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.