Controversa legată de lansarea Monster Hunter arată de ce Hollywood-ul nu trebuie să depindă de China

Decizia de retragere a fost cauzată de publicul chinez, care s-a îmbulzit pe social media să își exprime nemulțumirea

Monster Hunter al studiourilor Sony trebuia să fie revelația weekendului în materie de rezultate la box office. Filmul, cu regia semnată de către Paul W.S. Anderson, cu Milla Jovovich și Tony Jaa protagoniști, trebuia să aibă weekendul acesta premiera în China. Totuși, a fost retras aproape peste noapte după o aparentă plângere privind o replică, una care a părut ofensatoare pentru publicul chinez. La momentul actual, inclusiv varianta de a edita scena și de a proiecta varianta filmului fără scena respectivă a fost respinsă. Considerând că premiera filmului conta pe publicul din China, cu siguranță există o problemă, comentează publicația Forbes.

În secvența respectivă, două personaje, un personaj masculin de rasă albă și unul asiatic (Jin Au-Yeung) discută în timp ce merg cu mașina, iar Jin vorbește despre genunchi („Knees”) găsind o rimă cu „Chinese”. La prima vedere s-ar putea ca secvența să fie una dintre acele glume în care un personaj asiatic sau de culoare subliniază într-o manieră comică apartenența la o altă rasă. Să ne gândim cum Richard T. Jones flirta cu Joeley Richardson în Event Horizon oferindu-i „ceva cald și negru”. Totuși, scena a fost văzută ca o referință la un cântecel rasist în care „knees” rima cu „chinese, japanese”.

Există un precedent în premiera lui Once Upon a Time... in Hollywood, un film anulat în ultimul minut, se crede, după ce fiica lui Bruce Lee a făcut un apel în nume propriu la Administrația Filmelor din China cu privire la faptul că a deranjat-o cameo-ul comic în care tatăl ei este jucat de către Mike Moh. Un gest care a făcut ca filmul să nu poată trece de pragul global de 400 milioane dolari încasări, în condițiile în care filmul câștigase deja 374 milioane de dolari la un buget de 90 de milioane. Totuși, controversa lui Monster Hunter este mai amplă, mai scrie Forbes.

Tencent și Sony au organizat premiera filmului semnat de Constantin Films/Impact Pictures/Tencent/Tohomovie - și nu au amânat-o din următoarele motive: în primul rând, piața chineză de film și-a revenit, și - în al doilea rând - Resident Evil: The Final Chapter a câștigat 159 de milioane din încasările totale de 312 milioane de dolari numai în China, în 2017. Deși nu se conta pe aceleași încasări, filmul a fost plasat în mod special ca să profite de piața solidă a Chinei, comentează Forbes. Două dintre cele trei filme cu cele mai mari încasări din 2020 (producțiile autohtone The Eight Hundred și My People My Homeland) sunt blockbustere chineze de mare succes care au avut premiera în ultimele câteva luni.

Totuși, filmle din afara Chinei nu au avut un succes extraordinar pe această piață în acest an: Tenet s-a descurcat bine (66 de milioane de dolari), însă filmele din categoria Mulan, Sonic the Hedgehog și Bad Boys for Life au eșuat (mai mult sau mai puțin).

În timp ce controversele legate de Once Upon a Time ... și The Eight Hundred (care a fost retras în ultimul minut pentru că elogia fosta conducere politică, pentru ca mai apoi să câștige 469 de milioane de dolari) au avut în spate decizia politică a guvernului chinez, pentu Monster Hunter decizia de retragere a fost cauzată de publicul chinez, care s-a îmbulzit pe social media să își exprime nemulțumirea.

 

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme
Persoane