Cronică Rango: film pentru cinefilii împătimiţi

Prea greu de digerat pentru copii, cu o acţiune prea diluată pentru adulţi, se salvează cu trimiterile la o mulţime de alte filme, pentru împătimiţi

Prea greu de digerat pentru copii, cu o acţiune prea diluată pentru adulţi, animaţia Rango - cu vocea lui Johnny Depp în rol principal - se salvează cu trimiterile la o mulţime de alte filme, pentru cinefilii împătimiţi.

Cameleonul de casă Rango (Johnny Depp) se pierde de stăpân şi ajunge într-un orăşel, Dirt, în inima deşertului - în acest film regizat de Gore Verbinski, celebru pentru "Piraţii din Caraibe". Odată ajuns acolo, lui Rango i se alătură o şopârlă femelă băieţoasă (Isla Fisher) în lupta împotriva unor eroi negativi, printre care şarpele cu clopoţei (Bill Nighy) şi primarul (Ned Beatty), o broască ţestoasă de vârsta deşertului.

Dacă trimiterile la o mulţime de alte filme, momentele destul de violente (şarpele este tunat la coadă cu o mitralieră Gatling) şi aspectul dezagreabil-bizar al personajelor vor face filmul greu de urmărit pentru cei mici, acţiunea diluată nu va fi pe placul celor mari. Singurii spectatori potenţiali ai acestei animaţii rămân virtuozii acestei a şaptea arte, adică cinefilii împătimiţi, care vor gusta tributul adus în primele 10 minute lui Fear and Loathing in Las Vegas, trimiterile la Blazing Saddles, referinţele la multe alte filme (printre care Star Wars, Apocalypse Now, Chinatown) şi influenţele din clasicele universul western - Shane, The Good, The Bad and The Ugly, The Wild Bunch, The Gang Who Couldn’t Shoot Straight, plus o coloană sonoră semnată de Hans Zimmer - prelucrare amuzantă şi isteaţă după temele lui Ennio Morricone din westernurile lui Sergio Leone. Mai mult, Rango duce mai departe genul western într-un mod neconvenţional, inspirîndu-se jucăuş din clasicii John Ford, Sam Peckinpah sau Clint Eastwood.

Rango dă de provocarea vieţii lui atunci când - după ce inventează un trecut glorios, plin de fapte de arme şi are o confruntare cu un şoim cu cioc de metal - devine şeriful unui orăşel în care toţi locuitorii lui suferă de sete. Dacă personajul feminin e şopârla Beans (Isla Fisher), adevăratul villain a ascuns rezerva de apă pregătindu-se pentru momentul în care va fi cumpărat ieftin tot pământul din jur.

Iată ce spune Ned Beatty, actor nominalizat la Oscar şi Globurile de Aur, despre personajul său, primarul din Dirt: “Apa e singura speranţă de viaţă din oraş, iar primarul este cel care o ţine sub control. Pentru că personajul meu a fost creat după personajul clasic al lui John Huston din Chinatown, un primar corupt cu priză la oameni...".

 

Înainte de confruntarea finală, Rango are o revelaţie atunci când se întâlneşte cu un personaj aparte, Spiritul Vestului.

Scenaristul John Logan, lucrând împreună cu Verbinski şi cu graficianul acestuia, James Ward Byrkit, amestecă - în amalgamul de arhetipuri ale genului, clişee şi stereotipii, plus dialoguri colorate - o mulţime de personaje (60 se pare) prin care au încercat să portretizeze tipul banditului fioros, al primarului corupt, al pistolarului înfricoşător, copilului cu ochi mari, naivi, dar cu replici isteţe, femei dure, peste care au adăugat "specificul" realităţile lor blănoase, înaripate sau târâtoare. Spuneam "au încercat" pentru că bizareria eroilor depăşeşte tipologia, astfel încât nu rămâi în minte decât cu nişte arătări care nu se disting una de alta prin comportament specific.  Am apreciat, însă, că oraşul Dirt pare un personaj în sine. Viziunea artistului vizual “Crash” McCreery a adus ceva nou în aspectul de oraş western clasic. “De la distanţă, Dirt arată ca un oraş tipic din vest, dar cînd te apropii vezi că totul e făcut din beţe de acadele, din canistre de benzină, cauciucuri vechi, sticle etc.”, spune realizatorul.

Echipa care s-a ocupat de proiectul Rango - căreia trebuie să-i mulţumim pentru intenţie, concept şi energia depusă, nu şi pentru rezultatul final, faţă de care suntem mai puţin entuziaşti - e alcătuită din producătorul John B. Carls (Open Season), Graham King (The Departed), Verbinski ca regizor şi scenarist, alături de James Ward Byrkit (care a fost consultant de concept la seria Piraţilor) şi John Logan (care are la activ mai mult filme dramatice, precum Gladiator, The Last Samurai, The Aviator, Sweeney Todd, dar şi viitoarele Coriolanus, Hugo Cabret şi următorul James Bond). Li s-a alăturat, mai apoi, şi Mark “Crash” McCreery, geniul creator de efecte vizuale speciale, responsabil pentru creaturile din seria Piraţilor, dar şi din Jurassic Park şi Terminator 2.

 

Filmul Rango a primit ratingul "Audienţă generală".

 

 

Filme
Persoane