Dezastru pentru HBO: ultimul episod din Casa dragonului, publicat online

"What happens in Westeros, leaks online" ar trebui să fie noul slogan al HBO

În 2003, oraşul Las Vegas se promova cu un slogan des citat ulterior, "What happens in Vegas, stays in Vegas" ("Ce se întâmplă în Vegas rămâne în Vegas"), sugerând că orice exces şi dezmăţ la care s-ar deda vreun vizitator al capitalei americane a jocurilor de noroc va scăpa de oprobriul public din simplul motiv că toată lumea se dedă la aceleaşi excese. Atât serialul Game of Thrones, cât şi prequelul său, House of the Dragon, au devenit cele mai notorii exemple ale pirateriei online din ultimii 15 ani şi iată că ultimul episod din sezonul secund al prequelului nu face excepţie.

Fragmente consistente din "finala" sezonului şi-au făcut loc pe TikTok în noaptea dintre marţi şi miercuri, cu cinci zile înainte ca episodul să fie difuzat pe HBO şi să fie publicat pe platforma de streaming Max, pe 4 august. Având în vedere diferenţa de fus orar, în România episoadele apar întotdeauna cu o zi mai târziu. Conform Variety, 14 clipuri ce însumează aproximativ o jumătate de oră din episodul final s-au putut vedea pe TikTok timp de aproape trei ore. Apoi, contul a fost blocat, dar clipurile îşi făcuseră deja loc pe Twitter/X şi Reddit.

Nu e prima oară când se întâmplă acest lucru cu House of the Dragon. Ultimul episod din primul sezon a fost piratat în întregime, apărând online cu două zile de lansarea planificată de HBO. Iar campionul acestei practici a fost ultimul sezon din Game of Thrones, episoade multiple fiind piratate. În ce priveşte piratarea clasică, prin intermediul site-urilor de torenţi, Game of Thrones a bătut de mai multe ori recorduri. De exemplu, în 2012, episoadele serialului au avut în medie 4,28 milioane de accesări ilegale, iar noi ne întrebăm câte au provenit din România.

Filme