Doar 16% din filmele cu cele mai mari încasări au fost regizate de femei
Procentul scade cu atât mai mult cu cât filmele au avut încasări mai mari, arată un studiu universitar
Dacă Academia Americană de Film îşi ia principiile de incluziune în serios, invitând tot mai mulţi cineaşti aparţinând diverselor minorităţi sau altor naţiuni să voteze la Oscar, iată că Hollywood-ul este reticent în a se sincroniza cu acest demers: un studiu al Centrului de Cercetare a Femeilor din Film şi Televiziune din cadrul Universităţii din San Diego a arătat că doar 16% din filmele cu cele mai mari încasări în Statele Unite anul trecut au fost regizate de femei.
Luna trecută, Olivia Wilde observa că fetele sunt îndemnate să devină actriţe, în timp ce băieţii sunt încurajaţi să devină regizori, atrăgând în acelaşi timp atenţia că dezechilibrul nu este provocat de public, ci de sexismul marilor studiouri. Citat de Variety, studiul Universităţii din San Diego a arătat că doar 16% din filmele din 2023 au fost regizate de femei, indiferent de încasări, şi că procentul scade în cazul producţiilor cu încasări mari: doar 11% dintre cele mai populare 100 de filme au fost regizate de femei, cu trei procente mai puţin decât în 2023.
Chiar dacă în 2024 au existat filme de notorietate regizate de femei, precum The Substance al lui Coralie Fargeat şi Babygirl (foto) al olandezei Halina Reijn (ambele producţii se lansează în România în primele două weekend-uri ale anului), studiul arată că regizoarele încă sunt desconsiderate la Hollywood. "Extraordinarul succes din ultimii ani al unor regizoare de calibru precum Greta Gerwig, Jane Campion şi Chloé Zhao nu s-a transformat în creşterea numărului de oportunităţi pentru cineaste. Vizibilitatea câtorva regizoare nu a generat oportunităţi de angajare pentru cineaste în general", a concluziat autoarea studiului, Martha Lauzen.
-
alex_il_fenomenope 4 ianuarie 2025 22:19Interesant studiu, desi fara doar si poate incasarile tin de alti factori (reclama, subiect abordat, mediatizare)