Faleza iubirii: puterea de-a o lua de la început

Filmul disponibil de azi pe Netflix este simplu, dar eficient

Cântăreţul Harry Connick Jr. joacă o versiune ironică a sa în Find Me Falling/Faleza iubirii, un film care ar putea fi uşor etichetat drept o comedie romantică dacă nu ar oferi şi câteva lecţii despre alegeri şi despre cum am putea aborda momentele de cumpănă ale vieţii. Scenariul scris de Stelana Kliris (care e şi regizoare şi producătoare) este extrem de simplu şi tributar vechii reţete a "străinului" cu privire proaspătă care schimbă o comunitate locală şi se lasă schimbat de ea, dar ascunde în mânecă şi câţiva aşi care îl fac să nu fie doar o vizionare agreabilă de weekend.

Connick Jr. este John Allman, rocker care îşi linge rănile după ce albumul ce ar fi trebuit să-i relanseze cariera în pragul vârstei a treia se dovedeşte a fi un eşec. Îl vedem pe american ajungând pe o insuliţă din Cipru, unde cumpără o "bojdeucă" pe o faleză înaltă. Ce nu ştie protagonistul (şi descoperă imediat) este că priveliştea superbă de la fereastra sa este şi locul favorit al sinucigaşilor, unii venind de departe pentru a-şi pune capăt zilelor aici. Este momentul când îţi dai seama că Find Me Falling are curajul să abordeze subiecte mai grele decât îmbătrânirea şi căderea în uitare.

Ce faci când un necunoscut se aruncă în gol chiar sub ochii tăi? Ce l-a determinat pe acel necunoscut să recurgă la acest gest definitiv, acest punct scris atât de apăsat pe hârtia ce desparte lumea noastră de cealaltă încât provoacă o gaură ce te aruncă în nefiinţă? Cum te mai poţi plânge de îmbătrânire şi eşec când ai în faţă un astfel de termen de comparaţie? Prima reacţie (o alegere rizibilă şi neconvingătoare a scenariului) a lui John este să construiască cel mai neîndemânatic şi ineficient "zid" de când maimuţele au coborât din copaci, dar oare nu poate face mai mult?

Din dorinţa de a uita de probleme, eroul face apoi o încercare de a se integra în comunitatea locală, în micul sat uitat în timp de la poalele falezei, iar aici Find Me Falling câştigă puncte introducând personaje pitoreşti, de la poliţistul (Tony Demetriou) disperat să-i facă lipeala lui John cu sora lui nemăritată, la vânzătoarea (Lea Maleni) plină de iniţiativă de la micul magazin sătesc, care nu ezită să-i corecteze lui John lista incompetentă de cumpărături. O întâlnim şi pe cântăreaţa (Ali Fumiko Whitney) plină de zvâc de la taverna locală şi pe bunicuţa în haine negre nemulţumită că Dumnezeu nu o ia mai repede în cer. În ritmuri de bouzouki - coloana sonoră e dominată de o linie melodică ce ameninţă clipă de clipă să se transforme în celebrul dans sirtaki din Zorba Grecul, dar se opreşte în ultimul moment - regizoarea construieşte o lume colorată şi primitoare ce ar putea fi pe placul românilor.

În Find Me Falling se întâmplă mult mai multe lucruri decât lăsăm să se înţeleagă din această cronică, dar orice detalii suplimentare ar putea distruge surprizele din acest film ce alunecă repede pe panta telenovelei. Dincolo de asta, povestea discută despre onestitate (mai ales cu noi înşine), despre faptul că uneori e mai greu să spui "nu" decât "da" şi că i se poate întâmpla oricui să "îngheţe" în faţa unei alegeri ce va schimba viitorul din temelii. Un film cu ambiţii modeste, Find Me Falling se achită conştiincios de toate promisiunile făcute unui public doritor de puţin escapism estival şi de melodii ce par să înceapă toate cu "S' Agapo".

Unde impresionează Find Me Falling este în atragerea atenţiei asupra faptului că Ciprul (şi alături de el, Malta) a reuşit să găsească o metodă eficientă de a atrage producţii gata să devină reclame de două ore pentru pitorescul şi gastronomia locale. Împreună, aceste două ţări nu au nici două milioane de locuitori, dar au reuşit să creeze scheme de ajutor de stat atractive pentru Hollywood. Gladiator II, Napoleon, Last Voyage of the Demeter şi Jurassic World Dominion sunt doar câteva dintre producţiile gigantice filmate parţial aici, în timp ce România se chinuie inept, de mai bine de un deceniu, să pună pe picioare o schemă similară... Find Me Falling te face să-ţi doreşti să vizitezi Ciprul, dar mai avem de aşteptat până când o producţie similară va face publicul global să-şi dorească să viziteze România...

Citește și alte articole din aceeași secțiune:

Vezi alte noutăți în secțiunea Netflix de pe Cinemagia

Filme
Persoane