Filme francofone selectate și premiate care nu trebuie ratate la TV5MONDE Europe

Ești pasionat de cinematografia francofonă sau dornic să fii cuprins de povești care depășesc granițele? Descoperă o selecție de filme premiate, curatoriată de cele mai prestigioase festivaluri europene, inclusiv Cannes și Berlinale.

Reflectând diversitatea lumii francofone, aceste filme vă vor purta într-o călătorie din Liban până în Canada, prin Franța, Belgia, Elveția și Senegal. Explorați aceste povești captivante și emoționante la TV5MONDE, cu subtitrare în limba franceză și în limba română, cu  în fiecare vineri, la ora 19:40, și joi și duminică, la ora 22:00.

Programul cinematografic de pe TV5MONDE este creat cu atenție pentru a cuprinde diversitatea și multiculturalitatea țărilor vorbitoare de limba franceză, iar filmele difuzate sunt de calitate superioară, cele mai multe fiind selectate și premiate în festivaluri prestigioase.

Piesele de rezistență ale lunii martie sunt patru filme recente sau clasice care au fost proiectate la Berlinale, Cannes sau Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur. Filmele – majoritatea concentrate pe subiectul emigrației – variază totuși tematic și stilistic. Toate păstrează esența unei călătorii cinematografice emoționante, iar subiectele sunt sau au rămas relevante pentru societatea contemporană. Doritorii le pot urmări în fiecare duminică, de la ora 22:00.

 

15 martie: Un monde

Tot despre conflicte, de data aceasta interioare și individuale, este și producția belgiană Un monde. Drama Laurei Wandel a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard de la Cannes (2021) și prezintă dilema morală în care este pusă protagonista Nora, o fetiță de doar șase ani, atunci când află că fratele ei este hărțuit de către alți copii. Cei din jurul ei o îndeamnă la acțiuni complet antitetice, iar ea este nevoită să decidă cum să reacționeze: să îi ia apărarea sau să stea deoparte. „Nu ai nevoie de un cadru întreg pentru a fi captivat de acest prim film, care transformă un loc de joacă într-o lume pe cât de tumultoasă, pe atât de complexă.” (La Septème Obsession)

17 martie: Atlantique

Câștigătorul Grand Prix-ului la cea de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a fost Atlantique (2019) (disponibil doar subtitrat în limba franceză), o coproducție între țările Franța, Belgia și Senegal ce arată dificultățile de natură socio-economică ale celei din urmă și dorința locuitorilor de a traversa oceanul, cu promisiunea unei vieți mai bune. O echipă de muncitori de pe șantierul unui bloc se numără printre cei ce încearcă să transforme idealul în realitate. Prezentat este și punctul de vedere al femeilor care îi așteaptă înapoi acasă, nevoite să se descurce pe cont propriu într-o societate patriarhală. Mati Diop realizează astfel „un film elegiac, misterios, care ar fi putut fi înecat în mare cu tot ceea ce poartă acum, un corp fără nume, o tragedie contemporană.” (Libération)

 

24 martie: Petite soeur

Niciodată nu este înțelept să renunți la obiectivele și visurile tale. În special dacă o faci pentru altcineva. În special dacă o faci din iubire romantică. Protagonista Lisa a făcut tocmai asta, lăsând deoparte cariera de dramaturg pentru a fi alături de soțul ei în Elveția. Însă „ce ți-e scris în frunte ți-e pus”. Boala lovește în fratele ei geamăn, iar Lisa ajunge să se întoarcă la originile sale în cel mai neașteptat mod cu putință. Petite soeur, regizat de Stéphanie Chuat și Véronique Reymond, s-a aflat în competiție la cea de-a 70-a ediție a Festivalului de la Berlin (2020). Drama elvețiană „despre gemeni și teatru, a doua colaborare regizorală a cineastelor, este de o melancolie emoționantă, liniștită în final de o cantată de Bach”, scrie publicația franceză L'Obs.

31 martie: La sarrasine

Apărut cu mai mult de trei decenii în urmă, dar încă de o actualitate răsunătoare, La sarrasine în regia lui Paul Tana, avându-i în distribuție pe Tony Nardi, Enrica Maria Modugno și Tano Cimarosa, a primit Bayard d'Or pentru cel mai bun scenariu la cea de-a 7-a ediție a Festivalului International de Film Francofon de la Namur (1992). Producția canadiană își plasează acțiunea în Montreal, în jurul unui cuplu italian  ce deține o pensiune pentru sicilieni. „Sensibilitatea și inteligența cu care regizorul abordează problemele de intoleranță și xenofobie generate de imigrație demonstrează interesul său profund pentru această temă.” (Mediafilm)

TV5MONDE invită cinefilii la experiențe cinematografice remarcabile indiferent de mărimea ecranului, fiind partener al Festivalului de Film Francez și al filmului de deschidere Une année difficile. Acest eveniment major al cinematografiei autohtone se bucură de o ediție specială, în paralel cu aniversarea centenarului de către Institutul Francez din România. TV5MONDE este încântat să susțină astfel de demersuri importante în viața culturală.

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme