Filmele lunii octombrie 2017

Află ce-i de văzut luna aceasta la cinema!

Poate că vremea nu lasă octombrie să fie cea mai colorată lună a anului, dar din punct de vedere al posibilităţilor cinematografice lucrurile stau mult mai bine. Nu doar pentru că cea de-a 12-a ediţie a festivalului Anim'est este în toi, ci pentru că animaţia nu va lipsi nici măcar o dată din programul cinematografelor în următoarele patru weekend-uri.

Pe lângă animaţii, continuă ofensiva premierelor româneşti, avem parte de cel mai aşteptat sequel al anului, îi revedem pe Thor şi Hulk, iar Holloween-ul aduce pe ecrane poate cea mai sângeroasă premieră văzută în ultima vreme la cinema. Iată mai jos recomandările noastre.

6 octombrie
Blade Runner 2049/Vânătorul de recompense 2049
Un sequel etichetat de unele voci drept o "capodoperă", dar nu credem până nu vedem. Ryan Gosling îl interpretează pe ofiţerul K care descoperă, în anul 2049, la trei decenii de la evenimentele din filmul lui Ridley Scott, un secret ce ameninţă stabilitatea fragilei societăţi a viitorului. Întâlnirea sa cu Rick Deckard (acelaşi Harrison Ford) va pune în mişcare o aventură ieşită din comun. Filmul este lăudat nu doar pentru producţie grandioasă, ci şi pentru provocările lansate publicului. Este, în acelaşi timp, cel mai lung film de studio lansat anul acesta pe ecrane: 2 ore şi 43 de minute.

În primul weekend al lunii vedem şi dacă SF-urile filozofice iau faţa comediilor romantice în România: Reese Witherspoon revine la genul care a făcut-o celebră cu Home Again/Cum să faci ca s-o desfaci?. Mai vedem animaţia Happy Family/Familia Monstrulescu şi filmele româneşti Octav şi Ouăle lui Tarzan.

13 octombrie
The Snowman/Omul de zăpadă
Singura noastră problemă cu celebra investigaţie a detectivului norvegian Harry Hole (Michael Fassbender) este că am ghicit asasinul pe la pagina 250 din cele 450 câte are romanul lui Jo Nesbø. Sperăm că filmul nu este la fel de stângaci cu misterul asasinului în serie. Distribuţia este mai mult decât promiţătoare (Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer, J. K. Simmons), iar regizor este Tomas Alfredson (Let the Right One In). Atmosfera sumbră a Norvegiei acoperite de zăpadă şi întuneric ajută, cu siguranţă, la eficienţa thriller-ului despre un asasin în serie care lasă, în preajma fiecărei victime, un om de zăpadă.

Al doilea weekend al lunii ofere nu una, ci chiar două animaţii: Anchors Up/Sus Ancora! Elias şi secretul din Marele Port şi mai cunoscutul şi aşteptatul My Little Pony: The Movie/My Little Pony: Filmul. Tot acum vedem producţia maghiară Brazilok/Brazilienii.

20 octombrie
Geostorm: Pericol Global
Pus la zid pentru că se sincronizează bizar cu o serie de dezastre naturale care au provocat recennt atâtea decese în cele două Americi, filmul cu Gerard Butler are toate şansele să fie desfiinţat de criticii americani (cel mai recent blockbuster al său primit relativ bine a fost 300, în 2007), dar în România producţia doldora de efecte speciale cu siguranţă va fi pe primul loc în preferinţele spectatorilor în cel de-al treilea weekend al lunii. În urma defecţiunii (accidentale sau provocate) a unui sistem de sateliţi ce poate controla vremea la sol, Pământul este afectat de cataclisme. Desigur, numai Gerard Butler le poate opri.

Din 20 octombrie mai vedem Mother!/mamă!, noul film al lui Darren Aronofsky aflat pe buzele tuturor după lansarea în cadrul festivalului de la Veneţia, dar şi Capace, debutul în lungmetraj al regizorului Sorin Marin, şi animaţia The Swan Princess: Royally Undercover/Prinţesa Lebădă: Sub acoperire regală.

27 octombrie
Ultimul weekend al lunii va fi dominat de Thor: Ragnarok şi Jigsaw: Moştenirea. Cu puţine excepţii, filmele cu supereroi s-au bucurat în România de mai puţin succes decât pe glob, prin urmare suntem curioşi dacă violenţa explicită din noul Jigsaw va fi mai atractivă decât aventura interplanetară a Zeului Tunetului şi continuarea elaboratei poveşti din Universul Cinematografic Marvel, poveste care va avea un punct culminant în al doilea film Infinity Wars.

În bătălia dintre cele două titluri de mai sus ne-ar părea rău să se piardă Que Dios nos perdone/Dumnezeu să ne ierte, un captivant thriller spaniol văzut în selecţia festivalului Transilvania. Tot acum vedem animaţia The Little Vampire/Micul vampir.

Ce filme vei vedea luna aceasta la cinema?

Filme