Final de sezon: House of the Dragon îşi ia fanii prin surprindere

Ultimul episod din sezonul secund reuşeşte să polarizeze fanii, împărţindu-i în două tabere

După ce săptămâna trecută aproximativ 30 de minute din episodul final al sezonului şi-au făcut loc online, cea mai mare provocare pentru fanii House of the Dragon/Casa dragonului a fost să-şi reducă prezenţa online pentru a nu afla spoilere. Cinemagia a văzut episodul final încă de vineri şi la terminarea celor 66 de minute ale acestuia, ne-am întrebat care vor fi reacţiile. După difuzarea începând de ieri în Statele Unite şi începând de azi în România, reacţiile nu au întârziat să apară şi ele sunt cel puţin polarizate.

Fiecare showrunner trebuie să facă o alegere dificilă: ce direcţie imprimi serialului tău, una care va satisface întotdeauna fanii, optând pentru elementele cele mai populare şi prin acest simplu fapt devenind previzibil? Sau alegeri nepopulare acum, dar gata să creeze un context pentru un viitor al poveştii mai puţin tributar previzibilului? Ce surprinde la acest rămas-bun temporar de la Casa dragonului este faptul că creatorii par să fi făcut ambele alegeri în acelaşi timp.

Atenţie, urmează spoilere din ultimul episod al sezonului.

Cel mai supărător aspect al acestui episod este faptul că insistă să reducă House of the Dragon la statutul de simplu prequel la Urzeala tronurilor, refuzându-i propria voce şi propriul loc în complexul univers imaginat de George R. R. Martin. Este surprinzătoare şi frustrantă insistenţa poveştii de a reveni iar şi iar la vestita profeţie (care nici măcar nu se verifică întocmai în Urzeala tronurilor) ce anunţă războiul nimicitor dintre oameni şi forţele supranaturale de la nordul celebrului Zid.

Avea nevoie Casa dragonului să reviziteze şi să completeze acest element familiar? Nu era de ajuns faptul că întregul continent este cuprins de un război civil nimicitor, ambele tabere beneficiind de forţe şi influenţe comparabile? Decizia creatorilor de a consolida puntea spre Urzeala tronurilor îi va satisface cu siguranţă pe nostalgici, dar în acelaşi timp pare o soluţie facilă pentru un sezon care şi aşa şi-a servit publicul cu "una caldă, una rece"...

Un alt aspect care supără la acest ultim episod este faptul că punctul său culminant este o... conversaţie. Entuziasmantă şi cu bătaie lungă, desigur, dar doar o conversaţie. Este foarte posibil ca mulţi fani să considere episodul o dezamăgire, din moment ce toată lumea aştepta o înfruntare pe viaţă şi pe moarte între tabăra verzilor şi tabăra negrilor. Ei bine, va trebui să aşteptăm următorul sezon pentru această înfruntare.

În centrul poveştii din sezonul al doilea este evoluţia în tandem (chiar dacă la distanţă) a celor doi soţi, Rhaenyra (Emma D'Arcy) şi Daemon (Matt Smith). Fiecare înfruntă noi obstacole de-a lungul sezonului, iar una din consecinţe este aceasta: Rhaenyra pare să se contamineze cu lipsa de scrupule şi brutalitatea lui Daemon, fiind tot mai pregătită să ia decizii dificile, în timp ce acesta din urmă, sub influenţa lui Alys Rivers (Gayle Rankin, pe care ar trebui s-o vezi şi în GLOW), suferă un proces de îmblânzire care îi atenuează obsesia pentru tron şi îl face să capete respect pentru răbdarea, diplomaţia şi empatia Rhaenyrei.

Din păcate, itinerariul interor al lui Daemon alunecă în irelevanţă din cauza profeţiei, în sensul că, dacă aceasta ar fi venit înainte ca el să treacă prin ataşantele schimbări survenite de-a lungul sezonului, reacţia lui ar fi exact aceeaşi, anume acceptarea rolului de partener al reginei de drept.

Una dintre reacţiile cel mai des întâlnite online este că "nu aşa trebuie să fie un final de sezon". În lunga tradiţie a Hollywood-ului, episoadele finale vin adesea cu dezvăluiri şocante sau cu evenimente ce anulează echilibrul obţinut cu greu de-a lungul sezonului. Alegerea unui episod atât de puţin spectaculos este cu atât mai surprinzătoare cu cât episodul anterior a venit cu câteva dintre cele mai entuziasmante răsturnări de situaţie din întreg sezonul. Acest episod, în care Rhaenyra reuşeşte să-şi creeze o armată de bastarzi şi să-şi consolideze forţele cu trei noi dragoni ar fi fost un punct final mult mai puternic pentru sezonul secund, opinie ce are toate şansele să fie împărtăşită unamim de fanii serialului.

Filme
Persoane