Gafă de proporţii: trailerul Megalopolis atacă critici celebri...
...şi o face cu citate inventate din presupuse cronici negative ale lor la adresa filmelor lui Francis Ford Coppola
Distribuitorul Lionsgate face o gafă fără precedent în promovarea celui mai recent film al lui Francis Ford Coppola, Megalopolis. Compania a lansat ieri un trailer în care apar mai multe citate din critici celebri, precum Roger Ebert sau Pauline Kael, citate care desfiinţează filmele anterioare ale regizorului, printre acestea numărându-se şi capodopere incontestabile precum The Godfather şi Apocalypse Now.
Problema cu aceste citate este că sunt inventate: niciunul din acei critici nu a scris vreodată acele cuvinte pentru a se referi la vreun film al lui Coppola. De exemplu un citat al lui Roger Ebert, unul din numele emblematice ale criticii americane, menţionat cu citatul "un triumf al formei asupra fondului" pentru Dracula a scris aceste cuvinte într-o cronică la filmul Batman din 1989.
Reacţiile imediate ale asociaţiilor de critici din Statele Unite au făcut Lionsgate să retragă trailerul din mediul online şi să prezinte scuze publice, notează Variety. Din mesajul transmis de Lionsgate se înţelege că Francis Ford Coppola nu are nicio legătură cu strategia de promovare a distribuitorului: "Cerem scuze sincere criticilor menţionaţi, lui Francis Ford Coppola şi companiei American Zoetrope pentru această scăpare impardonabilă. Am greşit şi ne pare rău", iată cum sună comunicatul Lionsgate.
Pe hârtie nu părea deloc o idee rea să promovezi Megalopolis - un SF despre un arhitect genial care vrea să construiască un impresionant megalopolis, dar se loveşte de corupţie şi obstacole meschine - cu replica "un geniu adevărat este adesea neînţeles". Dar Lionsgate a dus lucrurile prea departe încercând să-l înfăţişeze pe Francis Ford Coppola drept un geniu ale cărui capodopere nu au fost înţelese la momentul lansării şi a făcut asta inventând citate denigratoare ale unor critici reali, lucru ce poate duce la procese costisitoare.
Este întotdeauna o greşeală riscantă financiar să amesteci ficţiunea cu realitatea, mai ales atunci când ficţiunea poate fi imediat contrazisă cu probe. Reamintim celebrul caz al miniseriei The Queen's Gambit/Gambitul damei, unul dintre cele mai lăudabile titluri de pe Netflix (o cronică entuziastă aici), care a dus la un proces cu daune în valoare de cinci milioane de dolari după ce scenariul a sugerat că o celebră şahistă georgiană, Nona Gaprindashvili, nu jucat niciodată împotriva unui concurent bărbat. Intenţia scenariului era să sugereze că eroina sa fictivă, Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), câştiga în premieră împotriva marilor maeştri ai şahului mondial, doar că nu faci asta în detrimentul unei persoane reale. Netflix a actualizat miniseria, scoţând replica problematică, şi a şi plătit daune către Gaprindashvili, suma finală rămânând secretă.
Megalopolis a avut premiera mondială în cadrul festivalului de la Cannes, meritele sale polarizând reacţiile criticilor. Filmul se va lansa în România în primul weekend din luna noiembrie. Trailerul, care probabil va rămâne cea mai dubioasă strategie de marketing a deceniului, a fost îndepărtat de pe diversele canale de comunicare şi conturi de social media ale Lionsgate, dar se găseşte în continuare foarte simplu la o căutare pe Youtube, îndepărtarea tuturor preluărilor având toate şansele să se dovedească dificilă pentru distribuitorul american.
Foto: Adam Driver, interpretul protagonistului din Megalopolis, căutând cu binoclul pe unde se mai găseşte trailerul buclucaş...
-
Apocalipsul acum (1979)
Apocalypse Now
Nota 8.2 / Imdb 8.4Data premierei: 30.11.-1
-
Batman (1989)
Batman
Nota 7.8 / Imdb 7.5Data premierei: 19.06.1989
-
Dracula (1992)
Dracula
Nota 8.1 / Imdb 7.4Data premierei: 13.11.1992
-
Megalopolis (2024)
Megalopolis
Nota 5.7 / Imdb 4.8Data premierei: 17.05.2024
-
Nașul (1972)
The Godfather
Nota 9.3 / Imdb 9.2Data premierei: 15.03.1972
-
Gambitul damei (2020)
The Queen's Gambit
Nota 8.8 / Imdb 8.5Data premierei: 23.10.2020