Ghid de supravieţuire, cu Dragoş Bucur

... plus căi de evadare din gulag

O lectură cu vizionare de film, organizată de Dragoş Bucur în club Frame, mi-a prilejuit discuţia cu actorul, acum la aproximativ zece ani de la debutul său în lungmetraj şi - totodată - la aproape un deceniu de la Marfa şi banii, de Cristi Puiu. Filmul a făcut deschiderea României postdecembriste spre Cannes şi spre celelalte festivaluri de categorie A ale lumii, impunând minimalismul românesc peste hotare.

De la Marfa şi banii încoace, Dragoş Bucur a bifat în CV inclusiv producţia The Way Back, a regizorului de şase ori nominalizat la Oscar, Peter Weir, în care a jucat cot la cot cu Colin Farrell, Ed Harris, Gustaf Skarsgård, Saoirse Ronan etc. The Way Back se inspiră din cartea autobiografică "The Long Walk: The True Story of a Trek to Freedom"(„Marşul cel lung: povestea adevărată a unei călătorii spre libertate"), scrisă de Slavomir Rawicz, un ofiţer de cavalerie polonez închis în gulagul siberian în 1939. Acesta a evadat un an mai târziu, însoţit de un grup de alţi şase prizonieri de naţionalităţi diferite. Ei au traversat pe jos peste 6000 de kilometri, trecând prin Siberia, China, Deşertul Gobi, Tibet şi Himalaya, pentru a ajunge în India.

În întrevederea de după eveniment, l-am întrebat pe Dragoş Bucur ce ar scrie dacă ar trebui să facă acum un ghid de supravieţuire, luând în considerare experienţa The Way Back.
„Aş spune luaţi-vă suficientă mancare la voi, şi aveţi grijă să nu vă aventuraţi de unii singuri".

Chiar dacă nu vrea să dea prea multe detalii despre film, pentru că „e prea devreme", Dragoş Bucur povesteşte că a fost plecat de acasă 4 luni, că a filmat în Bulgaria, Maroc şi India. „A fost greu. A fost frumos.", mai spune Bucur.
„Joc unul dintre cei şapte oameni care evadează dintr-un gulag, dintr-un lagăr rusesc. Sunt un sârb, Zoran mă cheamă în film. Collin e un rus mai dur, Poto [Alexandru Potocean - n.red.]e un polonez, care e artist, eu sunt un contabil... destul de amuzant. Ed Harris e un american, Saoirse e o poloneză, Gustaf Skarsgård e leton şi Sebastian Urzendowsky e polonez", dă detalii Bucur. „A fost un film greu", concluzionează, promiţând că o să spună mai mult atunci când va ieşi filmul.

Gulagul, acronimul pentru Administraţia Lagărelor, era sistemul de lagăre cu muncă forţată, în care risca să ajungă orice om prins sub regim sovietic sau comunist. Munca în Gulag însemna moarte sigură, pentru că prizonierii erau puşi la spart stânci, tăiat copaci în taigaua siberiană etc. Însă existau câteva căi de scăpare... Scenariul lui Peter Weir ar putea să dezvolte prima din cele trei de mai jos, sau să includă elemente din toate:

1) Evadarea şi fuga kilometri întregi. Putea fi cea mai la îndemână, mai ales că unele lagăre nu aveau ziduri de pază, nici sârmă ghimpata. Dar având în vedere că ele se aflau în taigaua îngheţată, la zeci de kilometri de cea mai apropiată aşezare, sau în stepele fără apă din Kazahstan, odată evadat situaţia era extrem de dificilă. Mai ales că paznicii erau pe urmele evadaţilor...

2) Vagoanele de cale ferată. Adeseori lagărele sovietice erau legate de calea ferată, mai ales pentru transportul resurselor extrase de către prizonieri. Iar în vagoanele încărcate, unii norocoşi puteau găsi scăparea.

3) Ascuns în oraş. Uneori, lagărele noi de muncă erau construite împreună cu un nou oraş, mai ales pentru exploatări miniere sau forestiere. Astfel, prizonierii puteau să ajungă să muncească alături de angajaţii civili. Iar cu ceva noroc şi relaţii, aceştia puteau sa-i ascundă sau să le înlesnească fuga. Saoirse Ronan joacă rolul unei rusoaice care îi ajută pe evadaţi.

Dragoş Bucur va începe în noiembrie filmările la producţia românească Marţi după Craciun, în regia lui Radu Muntean. „Sunt un prieten al personajului principal, al lui Paul" [Mimi Brănescu - n.red.], precizează Bucur.

„Ce aduce în plus povestea asta faţă de Boogie", îl întreb. „E altă poveste. Are legătură cu Boogie, pentru că sunt tot probleme  de cuplu, dar e alt film, din toate punctele de vedere".
„Personajul tău contribuie în mod radical în scenariu - prin sfaturile pe care le dă lui Paul, de exemplu, în calitate de prieten?" continuu interviul.
„Da, dar nu influenţează în niciun fel, cred".


Scurt la vorbă, pentru că nu îi place să dea prea multe detalii despre filmele în care joacă, înainte ca acestea să se lanseze, Bucur a mai spus că partea lui din Marţi după Crăciun se va filma repede, în maxim o săptămână.

Cât priveşte trilogia pe care Constantin Popescu Jr. doreşte să o facă, Aproape linişte, dedicată rezistenţei anticomuniste din munţi, Dragoş Bucur spune că va juca în partea a treia, "dacă se va face", despre Haiducii Muscelului.„N-am filmat încă nimic la Tică, a fost doar o strângere de mână. Dacă va face filmul, sunt convins că voi juca, pentru că am strâns mâna", spune Bucur.

Galerie poze
Filme
Persoane