Heels: o captivantă discuţie despre rivalitate şi showbiz
Stephen Amell şi Alexander Ludwig sunt o variantă modernă a lui Cain şi Abel
Acum câţiva ani lăudam GLOW, serialul Netflix despre o trupă feminină de wrestling, convins că acesta tratează atât de complet goana după celebritate şi fascinaţia pentru conflict încât nu va mai fi niciodată nevoie să mă uit la un serial despre wrestling. Dar iată că între timp a apărut Heels, al cărui al doilea sezon (din nefericire o idee mai slab decât primul) s-a terminat chiar săptămâna aceasta şi care categoric merită atenţie.
Poate că wrestling-ul, foarte bine descris drept "teatru atletic", este mult mai puţin popular în România decât în SUA, unde face profituri de miliarde şi lansează celebrităţi precum Dwayne Johnson şi John Cena, dar serialul foloseşte wrestling-ul doar ca punct de pornire, ajungând să creeze o poveste complexă despre valori, ambiţie şi sacrificiu. În Heels, vedem la treabă familia Spade, care deţine o aşa-zisă "promoţie" de wrestling în Duffy, un orăşel din Sudul american. Titlul serialului vine de la o separare a performer-ilor în "feţe" (faces), adică eroii, personajele pozitive, şi "călcăie" (heels), antagoniştii a căror doborăre în ring face publicul să ovaţioneze.
Stephen Amell, în continuare cel mai bine cunoscut datorită serialului Arrow, îl interpretează pe Jack Spade, proprietarul Duffy Wrestling League, performer şi răspunzător cu crearea scenariilor pentru competiţiile din ring. Nu râde, pentru că Heels dovedeşte din plin cât efort se poate depune într-o poveste suficient de convingătoare să ţină publicul în priză, să-l surprindă, să-l facă să reacţioneze şi să-i ofere acea satisfacţie cathartică absolut obligatorie pentru orice înseamnă spectacol. Poate că ce face Jack nu este Eternal Sunshine of the Spotless Mind, dar ideile sale cu siguranţă captivează. Şi ştii cum îţi dai seama? Pentru că scenariile din ring acaparează scenariul serialului şi te transformă şi pe tine, cel de dincolo de ecran, într-un spectator al competiţiilor de wrestling. Şi ceva îmi spune că o să ovaţionezi şi tu la o răsturnare de situaţie complet neaşteptată sau o să huidui vreun "călcăi" prea tupeist...
De cealaltă parte în ring este Alexander Ludwig (foto dreapta), în continuare cel mai bine cunoscut datorită serialului Vikings, în rolul lui Ace, fratele lui Jack. Dinamica dintre cei doi fraţi, un love-hate ce alimentează toate conflictele din serial, este una dintre cele mai complexe văzute în vreun serial recent şi te face să-i iubeşti şi să-i dispreţuieşti în egală măsură, să-i ierţi şi apoi s-o iei de la capăt.
În egală măsură fraţi şi rivali, relaţia lor a fost umbrită încă din copilărie de tatăl lor, Tom (David James Elliott), care i-a prevestit lui Ace un viitor strălucit în fotbalul american, în timp ce pe Jack l-a ţinut pe lângă casă, ciuntindu-i constant aripile şi tratându-l ca pe o rezervă. Dar iată că viitorul lui Ace în sport este compromis de o accidentare şi acum acesta trebuie să se mulţumească cu wrestling-ul. Încurajat toată viaţa ca un erou, Ace trebuie să-şi accepte acum eşecul şi primeşte o nouă lovitură când Jack îi spune că, în loc să fie o "faţă" mediocră, ar putea fi un "călcâi" legendar...
Heels este un excelent serial despre showbiz care funcţionează la fel de bine ca dramă de familie şi ca workplace drama. În jurul lui Jack şi Ace se perindă mai multe personaje care dau profunzime suplimentară poveştii, vorbind despre faimă, acceptarea locului în lume, dificultatea administrării unei afaceri pe butuci şi aşa mai departe. Este o poveste care te îndeamnă să meditezi dacă nu cumva suntem cu toţii "călcăie". Ne îndeamnă, în acelaşi timp, să aspirăm la statutul de "faţă", un statut care capătă în serial o valoare mai degrabă filozofică: mai mult decât un simplu rol, a fi o "faţă" ţine de mentalitate, atitudine şi valori prezente nu doar în ring, ci şi în afara lui.