Hunter Killer: lupta pe uscat şi în adâncurile oceanului pentru evitarea celui de-Al Treilea Război Mondial

Totul începe în film atunci când un submarin rusesc se scufundă în Oceanul Arctic. La puțin timp după, Statele Unite pierd la rândul lor un submarin, în mod misterios. În mijlocul investigației acestor evenimente tulburătoare, armata alarmează Washington-ul

Adânc sub suprafața glacială a Cercului Artic, Războiul Rece nu s-a încheiat de fapt nici măcar o clipă. Aici, la adâncimi extreme, invizibile lumii obișnuite, submarinele din SUA și Rusia, continuă să se joace de-a v-ați ascunselea. Ei își reamintesc unii altora constant costurile inimaginabile ale agresiunilor subite. Pericolul doar a sporit tensiunile, căci o nouă generație de submarine nucleare colindă după pradă prin nepătrunsul apelor, ca într-o luptă ce stă să izbucnească.  Cum ar fi dacă, atunci când haosul erupe pe pământ, există doar o singură șansă de a îndrepta lucrurile de la izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial și a unui conflict nuclear de neconceput? Aceasta este premisa filmului cu premiera la noi pe 26 octombrie. 

Autenticitatea filmului „Operațiunea Hunter Kill” pornește de la materialul sursă: nuvela „Firing Point”, scrisă de George Wallace, experimentatul comandant de atacuri nucleare pe submarine, retras la pensie, alături de mult-premiatul jurnalist și autor best seller Don Keith. Acțiunea cărții, bazată pe experiențele și cunoștințele lui Wallace, a luat anumite întorsături surprinzătoare, vizând o lovitură naționalistă rusească, o misiune Black Ops a Marinei americane și un atac cu submarin al cărui căpitan se confruntă cu decizii care ar putea opri sau reduce din intensitate un al Treilea Conflict Mondial. Povestea, așa complicată cum a fost, a fost atât de captivantă încât a ținut cititorii cu sufletul la gură până noaptea târziu. Ei erau transpuși într-o lume a submarinelor nucleare, scufundați într-o atmosferă îngustă, unde soarele nu pătrunde, o lume în care statornicia și onoarea reprezintă piatra de temelie. 

Totul începe în film atunci când un submarin rusesc se scufundă în Oceanul Arctic. La puțin timp după, Statele Unite pierd la rândul lor un submarin, în mod misterios. În mijlocul investigației acestor evenimente tulburătoare, armata alarmează Washington-ul și este descoperit faptul că un amiral rus încearcă să dea o lovitură sângeroasă la o bază navală din Rusia. Singura speranță de a opri un război este ca cele două superputeri să își unească forțele. În primă fază, o echipă clandestină Black Ops, ex-SEAL, este nevoită să se strecoare pe teritoriul Rusiei pentru a intercepta răpirea președintelui rus. Simultan, pe mare, Căpitanul Joe Glass și tânăra sa echipă din UŞŞ Arkansas au primit ordinul de a se îndrepta spre inamic. Ca un căpitan pregătit să ucidă, Glass a stăpânit regula șoarecelui și a pisicii, dar va avea oare acum curajul de a o încălca, mai ales acum când pisica și șoarecele ar trebui să își unească forțele?

Filmul preia stilul clasicului thriller cu submarine – cu toate tensiunile aferente acestuia, printre care claustrofobie, presiune psihică și psihologică – într-o epocă post-Războiului Rece, când loviturile și contra-reacțiile pot schimba balanța puterii mondiale peste noapte. Atunci când Căpitanul Glass ajunge față în față cu omologul său rus, Căpitanul Andropov (Michael Nyqvist), devine clar că legătura prudentă și neîncrezătoare dintre cei doi este tot ceea ce mai stă în calea declanșării unei catastrofe nucleare.

Cu o distribuție plină de vedete, cap de afiș fiind Gerard Butler, Gary Oldman și Common, acțiunea filmului se mută de pe uscat pe apă și înapoi. Dar, mai presus de toate, „Operațiunea Hunter Killer”, surprinde automat lumea din secolul XXI și așa numitul „serviciu tăcut”, bărbatul și femeia care patrulează în adâncuri, acolo unde cele mai îndrăznețe și nesăbuite explorări se întâmplă rămânând nevăzute și neauzite.

 „Când am citit prima oară scenariul acum câțiva ani, mi-a plăcut instant; extraordinar de mult. Este o poveste clasică cu o mulțime de acțiuni grozave, cu un complot complicat și o întreagă distribuție cu personaje fantastice, eroi din diferite domenii. Mi s-a părut incitant să reînvii thrillerele cu submarine în aceste vremuri. Și chiar acum, povestea nu ar putea fi mai relevantă.”, spune Butler.

„Operațiunea Hunter Kill este despre un eveniment fictiv – însă s-ar putea întâmpla oricând și în realitate. Au existat multe articole recente despre cum submarinele americane și rusești se urmăresc unele pe celelalte sub apă, într-un mod periculos. Cu atât mai mult, fiindcă se întâmplă sub ocean, publicul nu știe niciodată ce se întâmplă. Așa începe filmul nostru: două submarine se urmăresc din umbră unul pe celălalt prin ocean... rezultând un incident ce escaladează rapid până în pragul războiului. Cred că publicul va fi încântat, va fi emoționat și va avea parte de multă distracție, toate acestea în timp ce urmăresc o poveste extrem de semnificativă pentru ceea ce se întâmplă în 2018.”, notează regizorul Donovan Marsh în caietul de producţie, oferit presei.

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme