Iancu de Hunedoara, protagonist într-un superserial maghiar

Rise of the Raven a lansat recent un trailer spectaculos, înainte de premiera din 2025

Deja etichetat drept un Game of Thrones european, Rise of the Raven retrasează itinerariul spectaculos al lui Iancu de Hunedoara (în maghiară Hunyadi János), care şi-a făcut loc în cărţile de istorie din mai multe ţări prin priceperea cu care a înfruntat oastea otomană ("câtă frunză, câtă iarbă") în mai multe bătălii din prima jumătate a secolului al 15-lea.

În trailerul lansat recent vedem jocurile de putere din Europa acelor vremuri, inclusiv relaţiile diplomatice dintre atotputernicul imperiu otoman şi micile ţări europene care ori îi acceptă suveranitatea, ori vor fi trecute prin tăişul iataganului.

În rolul lui Iancu de Hunedoara apare Gellért L. Kádár (foto), actor român de origine maghiară născut la Covasna şi parte, pentru mai mulţi ani, a echipei Teatrului Naţional din Târgu Mureş. Sunt câteva scene în trailer în care se vede că actorul în vârstă de 28 de ani a trecut printr-un impresionant proces de pregătire fizică pentru a interpreta un personaj pe care îl putem uşor compara cu Robb Stark sau Jon Snow din Game of Thrones.

În serial joacă şi László Mátray, un alt actor român de etnie maghiară, văzut pe ecrane în Un prinț și jumătate (2018) şi de mai multe ori nominalizat la premiul UNITER cu rolurile din spectacole ale Teatrului din Sfântu Gheorghe. Mátray îl interpretează pe Mihai Szilágyi, cumnatul lui Iancu şi aghiotant al acestuia în bătăliile sângeroase cu invadatorii turci.

Conform promotorului serialului, compania Beta Film, al cărei scop este ca Rise of the Raven să fie vândut cât mai multor platforme de streaming sau posturi de televiziune, o particularitate a producţiei este faptul că personajele vorbesc fiecare în limba (modernă a) naţiei sale. Este o opţiune inedită, mai ales în contextul nenumăratelor producţii de limbă engleză în care personaje din triburi sau naţiuni diferite "învaţă" neaşteptat de repede un idiom comun, unicul scop al acestei abordări nerealiste fiind ca publicul de limbă engleză să nu fie nevoit să citească subtitrări.

În trailer-ul lui Rise of the Raven auzim maghiară, turcă, sârbă şi germană, dar nici măcar o vorbă în română. Ne putem aştepta ca strânsa legătură a lui Iancu de Hunedoara cu teritoriile viitoarei Românii să fie bagatelizată în serial, dacă nu complet "retuşată" sau ignorată. Sinopsisul oficial citat de Variety menţionează că serialul retrasează itinerariul lui Iancu de la un simplu băiat de la ţară ("village boy", în original) la statutul de "salvator al Europei" şi obstacol de netrecut în calea invaziei otomane hotărâte să cucerească întregul continent.

Dar a fost Iancu doar un "băiat de la ţară"? Cărţile de istorie româneşti sugerează că etnia valahă a viitorului erou este indiscutabilă, mai multe surse precizând că până la obţinerea celebrităţii în luptă Iancu a fost menţionat în documente drept "Ioan Vlahul", adică "Ioan Românul".

Rise of the Raven va avea zece episoade şi se va lansa în 2025. Premiera mondială va avea loc pe 22 octombrie la MIPCOM Cannes, un eveniment anual unde au primult contact cu publicul cele mai noi şi promiţătoare seriale. Nu ştim în acest moment când (şi dacă) serialul se va putea vedea şi în România. Oricum, ne întrebăm cât de diferită este versiunea maghiară a istoriei personajului, cel mai probabil consistent ficţionalizată, de cea românească.

Filme
Persoane