Il clandestino: răspuns italian la cel mai popular serial american al momentului

Povestea unui fost luptător antitero ajuns apărător al celor năpăstuiţi e în topul vizualizărilor pe Netflix

Am realizat că sunt ani buni de când nu am mai mai văzut un serial italian, ultimul fiind ataşantul DOC - Nelle tue mani, aşa că i-am dat o şansă lui Il clandestino, mai ales după ce serialul a ajuns pe locul doi în topul vizualizărilor pe Netflix România, întrecut doar de fenomenul Bridgerton. Chiar dacă Il clandestino suferă din cauza unor locuri comune şi a unor probleme de inventivitate, serialul câştigă puncte cu un protagonist ataşant şi câteva legături cu România.

De fapt, Il clandestino este răspunsul italian (înainte de lansarea pe Netflix, serialul a fost difuzat în Italia în primăvară) la Tracker, cel mai popular serial american al momentului, cu peste zece milioane de spectatori pe episod. Avem şi de această dată un protagonist superantrenat, Luca Travaglia (Edoardo Leo), care în urma unei tragedii personale spune adio carierei în forţele de elită antitero şi ajunge să ajute oameni lipsiţi de resurse sau ale căror probleme pun autorităţile în dificultate. Ca şi în Tracker, în fiecare episod Travaglia înfruntă un nou caz şi o nouă provocare, navigând printre diversele clase sociale din oraşul Milano.

Citeşte aici cronica serialului Tracker, iar de aici poţi afla care au fost cele mai populare seriale americane din 2023.

Dacă în Tracker protagonistul Colter Shaw (Justin Hartley) este bântuit de moartea violentă a tatălui său în copilărie, în Il clandestino trauma lui Travaglia are mai mare potenţial să provoace surprize de-a lungul celor 12 episoade ale primului sezon. Încă din primul episod aflăm că soţia lui Travaglia, Khadija (Lavinia Longhi), a murit într-un atentat cu bombă ce viza un politician arab a cărui gardă de corp era chiar eroul. Nimeni nu îşi poate da seama clar dacă tânăra este doar o victimă neştiutoare sau adevărata autoare a atentatului, iar ideea că ea l-ar fi folosit doar pentru a ajunge mai aproape de ţintă îl înnebuneşte pe Travaglia, făcându-l să caute uitarea în alcool. Totuşi, avem parte de o mulţime de flashback-uri în care cei doi iubiţi par a avea o comunicare extraordinară, deci poate nu ar trebui să ne aşteptăm că ni se va trage preşul de sub picioare cu cine ştie ce dezvăluire şocantă.

În comparaţie cu Tracker, Il Clandestino câştigă puncte datorită unui protagonist mai interesant şi mai ataşant. Edoardo Leo - care are succes şi ca regizor şi scenarist - îi dă lui Travaglia o masculinitate ursuză, de lup singuratic care nu vrea să fie ajutat sau salvat. Cu faţa acoperită de o barbă deasă, Leo are nevoie doar de o privire câş sau de o contorsionare a buzelor pentru a fi mai expresiv şi ameninţător decât Hartley.

Un alt plus al serialului este că e mai aproape de România. Într-unul din episoade victima provine din România, iar iubitul său îl imploră pe Travaglia să arate că nu era un simplu hoţ, aşa cum sugerează circumstanţele în care a murit. Într-un altul avem un personaj, Milos Jovic (Iordan Milan Negru), care e ţigan maghiar, dar care are câteva replici în cea mai neaoşă limbă română.

Ca şi Tracker, Il clandestino este, totuşi îngreunat de o prea mare fidelitate faţă de reţeta sa evidentă. Interacţiunile dintre personaje sunt repetitive, mai ales cele cu aghiotantul/impresarul lui Travaglia, Palitha (Hassani Shapi), care ar trebui să amuze, sau cele cu frumoasa romancieră Carolina (Alice Arcuri), care oferă promisiunea romantismului şi a unei noi şanse la fericire. Pentru a fi cu adevărat memorabil, Il clandestino ar fi avut nevoie să fie mai incisiv, mai curajos şi mai puţin previzibil.

Filme
Persoane