Inamicul public nr. 1 la Hollywood: de la "pieile roşii" la inteligenţa artificială (II)
Află titlul filmului care l-a determinat pe preşedintele SUA Joe Biden să ia măsuri împotriva inteligenţei artificiale
Timp de decenii bune, publicul american se înghesuia în cinematografe la western-uri pentru a vedea cum "sălbaticii" denumiţi generic "pieile roşii" erau învinşi inexorabil de vreun cowboy neîntrecut în mânuirea pistolului şi a flintei. Hollywood-ul a revenit târziu asupra acestei poziţii, iar acum populaţiile amerindiene se pot lăuda cu tot mai multe filme şi seriale excelente în care membrii lor sunt eroii pozitivi. După un deceniu în care naziştii au fost principalii antagonişti, în deplin sincron cu Al Doilea Război Mondial şi consecinţele sale, Războiul Rece a schimbat natura inamicului public nr. 1 de la Hollywood.
Comuniştii
Ca să fii la curent cu ordinea mondială uneori nu trebuie decât să te uiţi la filmele cu James Bond. Decenii bune, inamicii favoriţi ai agentului 007 au fost sovieticii, direct sau prin intermediari. Până şi organizaţia SPECTRE, care în filmele mai recente a devenit o organizaţie apolitică şi neafiliată vreunui regim local, tot o reprezentare a influenţei nefaste a Rusiei a fost iniţial, cel puţin din punctul de vedere al autorului Ian Fleming, "tatăl" lui James Bond.
Unul dintre cele mai bune titluri ale seriei este From Russia with Love, iar destrămarea Uniunii Sovietice şi finalul Războiului Rece nu au oprit defilarea ruşilor prin faţa pistolului lui James Bond: primul film cu Pierce Brosnan în rol, GoldenEye (1995), era intens conectat la vestigii ale influenţei sovietice şi la luptele pentru putere din "noua" Rusie. Iar Famke Janssen a devenit celebră în epocă, interpretând-o pe Xenia Onatopp, cea care îşi ucidea inamicii strangulându-i cu pulpele sale musculoase în timpul partidelor de sex. Ani mai târziu, preferaţi în Die Another Day au fost nord-coreenii: tot comunişti, dar de altă rasă.
Unul dintre cei mai celebri comunişti din istoria cinema-ului este porcul Napoleon din animaţia Ferma animalelor, autorul unui dicton ce descrie perfect lipsa de sustenabilitate, dar şi absurdul inerent unui sistem politic ce promite egalitate pentru toată lumea, dar are nevoie şi de lideri: "Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele".
Sylvester Stallone a devenit un star global datorită a două personaje, Rambo şi Rocky, ambele având la un moment dat inamici ruşi: colonelul Podovski şi aghiotantul său, sergentul Iuşin, din Rambo: First Blood, şi redutabilul Ivan Drago (Dolph Lundgren) din Rocky IV. Acesta din urmă a imprimat în mintea unei întregi generaţii că ruşii abia aşteaptă să joace murdar, în timp ce onoarea şi verticalitatea sunt apanajul americanilor.
Musulmanii
După destrămarea Uniunii sovietice, era clar nevoie ca scenariştii să-şi îndrepte privirile asupra unei alte regiuni de pe glob pentru a descoperi noul "villain de serviciu". Primul blockbuster de la Hollywood în care antagonistul era un terorist arab a fost True Lies (1994), în regia lui James Cameron şi cu Arnold Schwarzenegger în rolul principal. Opţiunea părea bizară în epocă, mai ales în contextul marii prietenii îmbibate de ţiţei dintre americani şi ţările arabe.
Hollywood-ul a îmbrăţişat plenar această opţiune după atacurile de la 11 septembrie 2001, filmele sincronizându-se perfect cu dorinţa societăţii americane de a cere şi obţine dreptate. Războiul Global împotriva Terorismului, campanie militară a SUA împotriva organizaţiilor teroriste din Orientul Mijlociu, a alimentat o avalanşă de antagonişti musulmani în filmele şi serialele de la Hollywood, generând în contrapartidă nenumărate probleme imigranţilor arabi şi musulmanilor din SUA, care erau etichetaţi drept terorişti şi sufereau abuzuri sau chiar violenţe din cauza asemănării fizice şi vestimentare cu antagoniştii fictivi.
Şi nici nu era nevoie ca personajele de pe ecran să aparţină rasei umane. De exemplu în Star Trek: Discovery, klingonienii sunt prezentaţi ca nişte brute care trăiesc în peşteri de unde organizează atacuri teroriste asupra civilizaţiilor paşnice. Asemănările dintre klingonienii terorişti şi talibanii din viaţa reală sunt prea multe pentru ca alegerea scenariştilor să fi fost întâmplătoare, aceştia activând cu personajele lor angoasele şi prejudecăţile publicului american.
Inteligenţa artificială
Inteligenţa artificială nu este deloc un antagonist nou, preocuparea genului SF pentru acest baubau în egală măsură omniprezent şi incontrolabil generând una dintre cele mai populare serii din istorie, Terminator. Dar răspândirea caselor inteligente şi a diverselor gadget-uri ce folosesc informaţii specifice pentru a se integra mai bine în vieţile proprietarilor a dus la un val de horror-uri pe această temă, unul dintre cele mai cunoscute fiind M3GAN, care îşi va lansa la anul un sequel, M3GAN 2.0.
Este semnificativ şi faptul că Tom Cruise a ales inteligenţa artificială ca villain principal pentru cel mai recent film din franciza sa, Misiune imposibilă, imaginând o mulţime de mijloace prin care un program de inteligenţă artificială poate provoca prăpăd. Ca fapt divers, filmul a fost arătat şi personalului de la Casa Albă, inclusiv preşedintelului SUA Joe Biden. Şeful de cabinet al acestuia, Bruce Reed, a declarat ulterior, citat de Entertainment Weekly: "Dacă [Joe Biden] nu avea suficiente motive de îngrijorare în ceea ce priveşte pericolele inteligenţei artificiale, după ce a văzut filmul are destule".
Sursa foto: DepositPhotos.
-
Ferma animalelor (1954)
Animal Farm
Nota 8.2 / Imdb 7.2Data premierei: 29.12.1954
-
007 - Să nu mori azi (2002)
Die Another Day
Nota 6.8 / Imdb 6.1Data premierei: 18.11.2002
-
Din Rusia, cu dragoste (1963)
From Russia with Love
Nota 7.7 / Imdb 7.3Data premierei: 10.10.1963
-
Agentul 007 contra GoldenEye (1995)
GoldenEye
Nota 7.7 / Imdb 7.2Data premierei: 30.11.-1
-
M3GAN (2023)
M3GAN
Nota 6.9 / Imdb 6.3Data premierei: 4.01.2023
-
Star Trek: Discovery (2017)
Star Trek: Discovery
Nota 7.1 / Imdb 7.0Data premierei: 19.09.2017
-
Minciuni adevărate (1994)
True Lies
Nota 7.7 / Imdb 7.3Data premierei: 30.11.-1