Lupta pentru Oscar 2017. S-au departajat filmele cu șanse
Iată favoriții la Oscar 2017, cel puțin în viziunea specialiștilor în predicții de la GoldDerby.com
Plutonul celor mai bune filme ale anului s-a detașat deja de restul producțiilor lansate în 2016. Până la anunțarea nominalizaților la Oscar 2017, programată pe 24 ianuarie, iată cele mai bune filme ale anului.
„La La Land”
Tom Hanks a lăudat filmul La La Land iar criticii au aplaudat producția. E, în mod cert, unul dintre favoriții la Oscaruri 2017 în acest moment. Încântătorul muzical amplasat în Los Angeles al lui Damien Chazelle în care joacă Emma Stone și Ryan Gosling a topit chiar și cele mai reci inimi la festivalurile de la Veneția, Telluride și Toronto. Așa cum spunea Tom Hanks la Telluride, „este ceva complet nou, ceva ce nu vă puteți imagina”... La La Land reușește acea magie de a plăcea aproape tuturor, cinefili și critici deopotrivă. La La Land spune povestea unei actrițe aspirante și singuratice, Mia (Stone), și a unui carismatic dar arogant pianist de jazz, Sebastian (Gosling). Cei doi ajung să se îndrăgostească unul de celălalt, însă iubirea lor este pusă la încercare de mediul dificil oferit de industria de divertisment în care evoluează.
„Manchester by the Sea”
„Manchester by the Sea” e considerat al doilea mare favorit la Oscar 2017, cel puțin în viziunea specialiștilor în predicții de la GoldDerby.com. „Manchester by the Sea” este o dramă de familie despre un bărbat care se întoarce acasă după moartea fratelui său. Filmul conduce patru alte categorii în cursa pentru Oscar - cele mai sigure nume la o nominalizare sunt regizorul Kenneth Lonergan și actorii Casey Affleck (rol principal), Lucas Hedges (rol secundar) și Michelle Williams (rol secundar).
„Fences”
Fences adaptează piesa de teatru lansată pe Broadway în 1983 despre un fost jucător de baseball afro-american care acum face eforturi disperate să-și întrețină familia. Denzel Washington regizează și joacă rolul principal din film, iar Viola Davis e soția acestuia. Actrița a fost deja premiată în 2010 cu un trofeu Tony pentru modul în care a interpretat acest rol pe scena teatrului. Denzel Washington are deja în palmares două Oscaruri, pentru Glory (rol secundar, 1989) și Training Day (rol principal, 2001), fiind considerat al doilea favorit după Affleck în viziunea experților în predicții de la Gold Derby. Davis e dată ca principala favorită, după ce a mai fost de două ori nominalizată, imediat după ea fiind Ruth Negga („Loving”).
„Moonlight”
Filmul independent aflat pe locul patru cât privește șansele la Oscar 2017, cel puțin în viziunea specialiștilor în predicții de la GoldDerby.com, Moonlight apasă puternic pedala dramatică. În distribuția flmului - alături de mulți debutanți - se numără și Naomie Harris (Paula, mama dependentă de heroină a personajului central, Chiron) plus Mahershala Ali (care joacă dealerul de droguri cu suflet din Moonlight). Recunosc că Moonlight mi-a atras atenție de când am văzut afișul psihedelic al filmului. Cele trei etape ale maturizării lui Chiron sunt redate prin colajul cu tăieturi din pozele celor trei actori care îl joacă pe protagonist, în etape diferite ale vieții lui. Fiu al unei mame dependente de heroină (Naomie Harris), viața lui Chiron e marcată de abuzuri din partea celor din jur. Chiron găsește în copilărie un susținător în persoana lui Juan (Mahershala Ali). Adolescența vine la pachet cu descoperirea fiorilor dragostei, dar e vorba de o iubire damnată social; la vârsta adultă, îl regăsim din nou pe Chiron - dar este el acum cel la care visa în copilărie? Filmul extrem de dramatic e scăpat de câteva ori pe panta melodramatismului. Producția independentă mai are de pierdut și de pe urma jocului câtorva dintre debutanți.
„Loving”
O poveste despre mișcarea pentru drepturi civile, cu Joel Edgerton și Ruth Negga protagoniști. Ei joacă un cuplu interrasial în statul american Virginia al anului 1958. Filmul, bazat pe un caz real, este un omagiu adus curajului avut de acest cuplu interrasial, Richard și Mildred Loving, care a petrecut primii 9 ani de căsătorie luptând pentru dreptul de a trăi ca o familie în orașul natal. Cazul lor civil, Loving vs. Virginia, a ajuns până la Curtea Supremă, care în 1967 a reafirmat drepturile fundamentale ale căsătoriei, transformând povestea lor într-una care a inspirat cuplurile de pretutindeni.
„Silence”
Andrew Garfield interpretează un preot portughez iezuit, trimis în Japonia pentru a ușura suferința „creștinilor ascunşi”, care trăiesc în subteran din cauza persecuției și torturii. Impresionanta dramă istorică e bazată pe romanul lui Shūsaku Endō. Pentru acest film regizat de Martin Scorsese a fost construit totul de la zero, inclusiv satele, vechiul Nagasaki și zonele din Macao, precum Ruinele Sfântului Paul, unde erau exilaţi creștinii japonezi. Pentru a noua sa colaborare cu Scorsese, scenograful Dante Ferretti (care a făcut şi costumele) a aprofundat arhitectura japoneză din secolul al XVII-lea.
„Arrival”
Numit de către critici „Cel mai inteligent SF din 2016”, iar noi am spune că se plasează într-un clasament al celor mai bune SF-uri din toate timpurile, „Arrival” e inspirat de nuvela „Story of Your Life”, semnată de Ted Chiang. „Arrival” este regizat de cunoscutul regizor canadian Denis Villeneuve și a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Veneția pentru Leul de Aur. Când 12 nave spațiale misterioase au apărut pe 12 meridiane de pe toate continentele, umanitatea se întreabă - firesc - de ce au venit? Ce intenții au? Iată ce are de elucidat Louise Banks (Amy Adams), expertă în lingvistică, solicitată de autorități ca să descifreze limbajul „intrușilor”. Termen: două zile. Miza: viața tuturor. Dușmani sau prieteni? Război inter-planetar sau șansa de a cunoaște alte forme de inteligență? Succes sau condamnare? O planetă întreagă tremură în așteptarea veștilor. Va reuși oare Louise (Amy Adams) să traducă la timp limbajul invadatorilor extratereștri?
„Nocturnal Animals”
Nocturnal Animals este în principal un studiu asupra laturii bestiale a naturii umane. O latură brutală care trăiește nu doar în violatori și în asasini, ci și personaje educate precum Susan (Amy Adams). Cinemagia.ro îl numeștește „poate cel mai bun thriller psihologic al anului”. Filmul are valențe picturale (nu doar pentru că Susan este proprietară de galerie de artă), ci și prin asocierile de culori: Susan are părul roșu, care pe fundalul negru oferă o sugestie a lipsei de scrupule de care este, cel puțin, acuzată. Am remarcat similaritatea cu picturile lui Edvard Munch („Vampirul”), care descriu cu aceste culori un univers imaginativ la fel de tenebros. Amy Adams oferă o interpretare magistrală - camera de filmat se concetrează pe față ei, pe mimică, toate trăirile sufletești ale personajului fiind atât de bine aduse la suprafață pe chipul actriței.
Cât privește categoria „Film străin”, filmul nemțesc Toni Erdmann, turnat integral în România, prin Hi Film și producătorul executiv Ada Solomon este dat drept favorit, de către publicația Indie Wire, iar în plutonul celor cinci producții cu șanse la Oscar pentru Film străin se află și Sieranevada, al lui Cristi Puiu.
-
camaleoniipe 4 decembrie 2016 17:34unde este 20th Century Women? are mari mari sanse la o nominalizare
-
robywolf19pe 5 decembrie 2016 15:15Hacksaw ridge cu siguranta va fii printre nominalizari! Un articol de tot cacatul :)
-
Tăcere (2016)
Silence
Nota 7.3 / Imdb 7.2Data premierei: 30.11.-1
-
Loving (2016)
Loving
Nota 7.0 / Imdb 7.0Data premierei: 16.05.2016
-
În lumina lunii (2016)
Moonlight
Nota 6.3 / Imdb 7.4Data premierei: 2.09.2016
-
Garduri (2016)
Fences
Nota 7.6 / Imdb 7.2Data premierei: 25.12.2016
-
Manchester de lângă mare (2016)
Manchester by the Sea
Nota 7.5 / Imdb 7.8Data premierei: 23.01.2016
-
La La Land (2016)
La La Land
Nota 7.8 / Imdb 8.0Data premierei: 31.08.2016
-
Primul Contact (2016)
Arrival
Nota 7.8 / Imdb 7.9Data premierei: 1.09.2016
-
Animale de noapte (2016)
Nocturnal Animals
Nota 7.4 / Imdb 7.5Data premierei: 2.09.2016
-
Sieranevada (2016)
Sieranevada
Nota 6.6 / Imdb 7.3Data premierei: 30.11.-1
-
Toni Erdmann (2016)
Toni Erdmann
Nota 7.0 / Imdb 7.3Data premierei: 14.05.2016