Marcela la Documentary Mondays

Luni, 14 septembrie, la ora 20.00, Centrul Ceh

Luni, 14 septembrie, de la ora 20.00, Centrul Ceh prezintă documentarul Marcela, în cadrul programului Documentary Mondays. Filmul este o producţie cehă şi este regizat de Helena Trestikova.

Cu Helena Trestikova ne-am întâlnit pentru prima dată în cadrul festivalului One World Romania 2009 prin documentarul Rene – un film realizat de către Helena pe perioada a 20 de ani, timp pe care Rene îl petrece într-o continuă călătorie între închisoare şi scurtele perioade de libertate.

Helena Trestikova face parte dintre acei realizatori de film ce îşi dedică mult timp fiecărui subiect. Asemeni portretului lui Rene, ea a mai realizat un amplu documentar cu şase părţi, Marriage Stories, 20 Years Later, difuzat de către televiziunea cehă în 2006, în care prezintă povestea vieţii a şase cupluri de la căsătoria din 1980 până în prezent.

Marcela şi Jiri întemeiază o familie în anii ’80. Dacă la început normalitatea conturează viaţa cuplului într-un mod sănătos, prezentându-i pe cei doi la început de drum cu planuri şi dorinţe, neprevăzutul schimbă radical cursul vieţii lor. Tensiunile acumulate culminează cu divorţul.
Helena Trestikova îşi îndreaptă atunci aproape toată atenţia spre Marcela şi fiica acesteia. Marcela pare să alunece într-o lume întunecată, placidă, dar trebuie să lupte pentru fiica sa Ivanca şi ulterior pentru Thomas, fiul său cu nevoi speciale.

Moartea Ivancăi o determină pe Marcela să se gândească la sinucidere, dar Thomas rămâne puntea ei spre realitate şi spre o oarecare speranţă. De asemenea notorietate pe care o capătă Marcela în urma apriţiei la televizor o influenţează să încerce să ajungă într-o stare de aparentă normalitate.

Persoane