O nouă eroină pe marile ecrane: Hester din „Mașinării infernale”

„Mașinării infernale” rulează în premieră pe marile noastre ecrane de vineri, 7 decembrie, în format 3D și IMAX 3D

La sute de ani după ce civilizația a fost distrusă de un cataclism, o femeie misterioasă, pe nume Hester Shaw (Hera Hilmar), pare singura persoană care poate opri Londra, în prezent un oraș prădător gigantic pe roți, de la a distruge totul din calea sa. Plină de înverșunare precum o bestie, condusă în lupta sa de memoria mamei sale, Hester i se alătură lui Tom Natsworthy (Robert Sheehan), un proscris din Londra, și Annei Fang (Jihae), o exilată periculoasă.

Universal Pictures și MRC prezintă „Mașinării infernale”, o aventură surprinzătoare, epică, regizată de laureatul la Oscar pentru efecte vizuale Christian Rivers („King Kong”). Scenariul se bazează pe seria de cărți multipremiate ale lui Philip Reeve. Lui River i se alătură Fran Walsh, Philippa Boyens scenografii ce au primit 3 premii Oscar pentru „The Hobbit” și trilogia „Stăpânul inelelor”, plus Peter Jackson. Hugo Weaving, care joacă în „The Hobbit” și „Stăpânul inelelor” preia rolul lui Thaddeus Valentine, un puternic londonez cu o viziune îndoielnică pentru viitor. De asemenea distribuției li se alătură și Ronan Raftery în rolul umilului inginer Bevis Pod, Leila George drept Katherine, fiica lui Valentine, veteranul Magnus Crome interpretat de Patrick Malahide și Stephen Lang în rolul lui Shrike. I-a luat 7 ani autorului și ilustratorului Philip Reeve să creioneze prima sa nuvelă pentru tineri „Mașinării infernale”, care a fost publicată pentru prima oară de către Scholastic în 2001.

Povestea lui Reeve are loc la secole după ce civilizația a fost distrusă de un cataclism cunoscut sub numele „Războiul de 60 de Minute”. Rasa umană s-a adaptat și a apărut o nouă formă de a trăi. Acum orașe gigantice ce se mișcă dintr-un loc în altul cutreieră Pământul, prădând fără milă alte orașe mai mici la rândul lor aflate pe roți. Tom Natsworthy – care vine dintr-un nivel inferior al marelui oraș pe roți, Londra – se luptă pentru a supraviețui după ce o întâlnește pe refugiata Hester Shaw. Două personaje aflate în opoziție, ale căror destine nu ar fi trebuit să se încrucișeze niciodată, născocesc o alianță care este făcută să schimbe viitorul.

Încă de la început, Peter  Jackson a fost încântat de ideile și de imaginarul din „Mașinării infernale”. „Societatea a fost reconstruită asemănător cu ceea ce fusese înainte, exceptând faptul că acum orașele se mișcă.”, spune Jackson. „Sunt orașe imense cu tracțiune. Londra are mai mult de o milă în lungime. Ele urmăresc și jefuiesc orașe mai mici dintr-o porțiune mare de lume, loc numit „Marele Pământ de Vânătoare”, care în mare parte este Europa”. 

Hester Shaw (Hera Hilmar)

 Eroina Hester Shaw este „unul dintre cele mai impresionante personaje moderne prezentat vreodată”, spune Rivers. „Rănită atunci când a fost un copil, în timpul luptei în care mama  sa și-a pierdut viața, Hester a rămas cu o cicatrice pe față, o amintire constantă a crimei brutale. A fost totodată un catalizator pentru transformarea lui Hester într-un supraviețuitor și într-o femeie condusă de dorința de a se răzbuna. „Ce iubesc la Hester e faptul că este răspunsul misterului și al întregii povești din acest film”, spune Boyens. „Doar că ea nu știe asta încă. În cele din urmă, ea află că este parte a unui eveniment masiv și plin de mister, și că o amenințare mult mai mare apare, nu doar pentru ea, ci pentru întreaga lume.”

După ce mama sa a fost ucisă, Hester a fost găsită și crescută de către Shrike, un proscris care este pe jumătate om, pe jumătate mașinărie. Acesta i-a oferit siguranță, însă nu a fost un model pentru dezvoltarea sa emoțională și socială. „Să fie crescută de Shrike i-a adus lui Hester câteva probleme de personalitate.”, spune Jackson. „Este convingătoare pentru că este un personaj care are o dorință asiduă de a ucide pe cineva. În mod normal, aceste personaje au rolurile negative în filme – sunt genul de personaje cu care nu empatizezi. Filmul te poartă într-o călătorie în urma căreia ajungi să înțelegi de ce vrea să facă asta, fie că e greșit sau corect.”

Căutarea lui Hester a durat mult, realizându-se la nivel global și într-un mod critic. Personajul este centrul narativ și emoțional al întregului film. Să găsești o actriță care să exploateze alchimia dintre putere și vulnerabilitate, mister și pericol, furie onestă și un spirit rănit, s-a dovedit a fi evazivă. Asta până când o casetă de audiție a sosit de la actrița islandeză Hera Hilmar („An Ordinary Man” și „Anna Karenina”). „Era perfectă”, spune Rivers. „Necunoscută relativ, captivantă, frumoasă și fragilă, știam că puteam să adăugăm o cicatrice pe fața ei”.

Caseta i-a convins atât de tare, astfel că, producătorii au ales-o după un apel pe Skype, fără să dea o audiție. „Hera îmi amintește de Ingrid Bergman”, spune Boyens. „O frumusețe clasică și un suflet de modă veche cu un calm ieșit din comun – absolut perfect pentru rolul lui Hester”.

Actrița a fost încântată de șansa de a juca un rol atât de complex și îndrăzneț. „Hester este atât de cool, un personaj care constrânge în orice fel.”, spune Hilmar. „Îi ador înverșunarea și mândria. Ea caută în continuare ceva anume, ceva ce îi lipsește. Hester este o femeie furioasă, însă dintr-un motiv anume. Este în stare să piardă totul doar pentru a le face dreptate celor pe care i-a iubit.”

La începutul filmului, Hester se află de una singură într-un loc pustiu, de șase luni. Hilmar a dorit să investigheze și să înțeleagă sensul izolării. „Am încercat să petrec cât mai mult timp cu personajul atunci când mă pregăteam”, spune Hilmar. „Pentru Hester m-am izolat în regiunile descoperite în Noua Zeelandă și am încercat să-mi imaginez cum ar fi fost să nu am pe nimeni pe care să mă bazez, să trăiesc în sălbăticie, să supraviețuiesc în asemenea condiții, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic”.

 

 

 

Filme
Persoane