O vară de neuitat, de Lucian Pintilie - luni, la Noul Cinematograf al Regizorului Român

Britanica Kristin Scott Thomas a declarat că filmul O vară de neuitat reprezintă vârful carierei sale actoriceşti.

Luni, 22 noiembrie, rulează de la ora 21:00, filmul O vară de neuitat, în regia lui Lucian Pintilie, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din Bucureşti. Proiecţia are loc în cadrul cineclubului Luni de Film, a cărui înfiinţare s-a făcut din dorinţa promovării constante a filmului de artă, în vederea continuării campaniei de re-atragere a publicului către cinema în general, şi către filmul românesc în special. Studenţii au intrarea liberă la toate proiecţiile.

Actorii Ioan Gyuri Pascu şi Tamara Creţulescu, împreună cu criticul Mihai Fulger vor prezenta filmul şi vor rămâne pentru o sesiune de Q&A. O vară de neuitat este considerat „unul dintre cele mai curajoase şi mai importante filme ale lui Lucian Pintilie” (Mircea Dumitrescu), în care regizorul Lucian Pintilie o aduce în rolul principal pe faimoasa actriţă Kristin Scott Thomas, pe care aţi văzut-o în The English Patient, Mission: Impossible, Four Weddings and a Funeral, Il y a long temps que je t’aime. Ba chiar, britanica Kristin Scott Thomas a declarat că filmul O vară de neuitat reprezintă vârful carierei sale actoriceşti.

Mai mult, filmul a fost selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes în 1994 şi i s-a decernat Marele Premiu de către Uniuniea Cineaştilor din România. De asemenea, a primit Premiul pentru decoruri, ex-aequo (Paul Bortnovschi, Călin Papură), Premiul pentru costume (Miruna Boruzescu), Premiul pentru interpretare oferit actorilor Tamara Creţulescu şi Răzvan Vasilescu .

Luni, 29 noiembrie, regizorul Dan Piţa, asistat de criticul Mihai Fulger, va prezenta unul dinre cele mai importante filme ale carierei sale, film de referinţă al cinematografiei româneşti: „Nunta de piatră”, realizat împreună cu Mircea Veroiu. Filmul reprezintă o ecranizare a două povestiri de Ion Agârbiceanu, cu acţiunea plasată în lumea locuitorilor din zona auriferă a Ţării Moţilor, în anii de la începutul secolului XX şi cuprinde două părţi: „Fefeleaga” şi „La o nuntă”.

Până acum au rulat două filme româneşti impresionante: E pericoloso sporgersi, regia Nae Caranfil şi Ilustrate cu flori de câmp, regia Andrei Blaier; ambii regizori au fost prezenţi în sală pentru Q&A cu studenţii.

  • cetateanu
    pe 21 noiembrie 2010 14:55
    O vara de neuitat este si va fi unul din cele mai bune filme Romanesti.
  • mapx
    pe 9 aprilie 2012 14:34
    film slab, aproape penibil, regia se dovedeste una complet oarecare. Nimeni nu il vede pe Bleont cumplit de ridicol cu monoclul ala ? Pana si K.S.Thomas folosita jenant in film ...
Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme
Persoane