Oscarul şi controversa – iată ce filme nominalizate sunt ţinta criticilor

The Shape of Water, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Call Me By Your Name şi The Post au încântat, dar au şi deranjat...

Ultimele ediţii ale premiilor Oscar au fost umbrite de scandaluri legate de proasta reprezentare în filmele nominalizate a femeilor sau a actorilor şi realizatorilor de culoare. Nici cea din acest an nu este lipsită de astfel de controverse, dar şi de acuzaţii aduse peliculelor nominalizate. Aşa cum a observat şi unul dintre corespondenţii IMDB.com, Dave Karger, citat de Reuters, „parcă pentru fiecare dintre titlurile candidate s-a găsit câte ceva de criticat”.

Filmul cu cele mai multe nominalizări anul acesta, The Shape of Water (a primit 13 nominalizări), a fost atras săptămâna trecută într-un proces pe motiv de încălcare de copyright. Potrivit acuzaţiilor, scenariul l-ar fi copiat pe acela al unei piese de teatru din 1969, a americanului Paul Zindel, în care era vorba tot despre o îngrijitoare care se îndrăgostește de o misterioasă creatură marină. Studioul Fox Searchlight a declarat că acuzaţiile sunt neîntemeiate.

The Post, filmul celor de la 20th Century Fox despre libertatea presei, luptă cu intepretările eronate legate de faptul că The Washington Post a fost publicaţia ce a adus pentru prima dată în paginile sale documentele secrete ale Pentagonului despre Războiul din Vietnam, şi nu The New York Times.

Cele mai aprinse comentarii au fost însă îndreptate către titlul cu unele dintre cele mai mari şanse la Oscarul pentru Cel mai bun film, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Criticii au fost de părere că reprezentarea poliţistului rasist şi nu foarte inteligent interpretat de Sam Rockwell susţine o prejudecată încă existentă în Statele Unite şi au considerat că are o influenţă negativă.

În opinia lui Martin McDonagh însă – care a semnat regia, dar şi scenariul filmului – personajul lui Rockwell ajunge la o concluzie pozitivă la final, chiar dacă acesta nu este un lucru prea evident. „Este un film dificil şi problematic, în mod deliberat alcătuit aşa. Pentru că este vorba de o lume cu aceleaşi trăsături”, a explicat McDonagh.

Nu a scăpat de comentarii negative nici filmul lui Luca Guadagnino, Call Me By Your Name. O parte a publicului şi a criticilor a considerat nepotrivită decizia regizorului de a distribui în rolurile tinerilor homosexuali doi actori heterosexuali – Armie Hammer şi Timothee Chalamet. Guadagnino a menţionat că alegerea sa s-a bazat pe ceea ce actorii în cauză, în opinia sa, ar fi putut aduce partiturilor imaginate.

Vâlva stărnită de un eveniment de asemenea amploare – Oscarurile – este de fiecare dată folosită de către grupurile care au câte o agendă de promovat, este de părere Tim Gray, redactorul Variety.com ce acoperă evenimentul. „Cred totuşi că majoritatea votanţilor sunt centraţi pe filme şi interpretări şi nu pe «gălăgia» ce însoţeşte Oscarurile”, menţionează acesta. 

Filme
Persoane