Parlement, satira politică de succes, disponibilă gratuit pe TV5MONDEplus

Primele două sezoane din Parlement, unicul serial a cărui acțiune se desfășoară exclusiv în interiorul instituțiilor europene, sunt disponibile și în România, pe TV5MONDEplus, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European. Comedia franțuzească oferă detalii despre modul de funcționare al acestei instituții și despre diverse subiecte de interes mai puțin cunoscute la nivel mondial.

Nu este necunoscut faptul că francezii fac comedii extrem de savuroase. Dar o satiră politică, ce are și caracter educațional, este perfectă pentru orice categorie de vârstă și orice tip de spectator. Dacă cineva vrea doar să se distreze într-o seară, poate viziona un episod (serialul este disponibil pe TV5MONDEplus) și râde la situațiile absurde izvorâte din greșelile protagonistului. Dacă altcineva își dorește mai mult decât simplu entertainment, poate afla o multitudine de informații de interes datorită complexității scenariului scris în colaborare cu Maxime Calligaro și Pierre Dorac – care, înainte de a lucra la serial, au publicat un thriller despre Parlamentul European.

Parlamentul își dezvăluie dedesubturile prin ochii curioși ai lui Samy (Xavier Lacaille), un tânăr asistent parlamentar la început de drum, care trebuie să se prindă din zbor cum se desfășoară lucrurile într-o instituție europeană, dacă își dorește să avanseze în carieră.

(Copyright : Joe Voets)

Sezonul 1 îl regăsește, imediat după votul pentru Brexit, în prima zi de lucru pentru domnul Michel Specklin (Philippe Duquesne), un europarlamentar obișnuit să se eschiveze cu brio de la orice responsabilitate. Fără să realizeze, Samy ajunge într-o situație delicată în care trebuie să treacă prin Parlament, în doar șase luni, un amendament pentru pescuit. Lipsa lui de experiență și cunoștințe fundamentale se resimte și îl determină să penduleze constant între ambiție și abandon.

(Copyright : Benoît Linder/Cinétévé/FTV)

În sezonul al doilea, impedimentele protagonistului nu mai sunt doar de ordin profesional. Samy se trezește prins între mai multe fete, printre care o stagiară nouă ce îi amenință cariera, o iubită cu mentalitate woke și Rose (Liz Kingsman), întoarsă la Parlament în calitate de lobbyistă. În același timp, tot ce a învățat în acest moment se dă peste cap odată cu venirea noului deputat proaspăt ales pentru care va lucra.

Realismul este unul dintre atuurile cele mai importante ale producției, întrucât creatorul Noé Debré păstrează toate nuanțele politice, fapt exemplificat cel mai potrivit prin acuratețea cu care descrie fiecare partid din interiorul Parlamentului, dar și prin prezentarea jocurilor de putere, a intrigilor și a tipologiilor de personaje. Pentru a-și justifica alegerea, el a afirmat că „ce descoperim în realitate este mereu mai interesant și mai surprinzător decât ceea ce am putea inventa”. Iar dacă pânza aceasta devine prea încurcată pentru spectatori, se pot identifica oricând cu Samy, care este cel puțin la fel de confuz ca ei.

Trăsăturile exagerate ale personajelor, ce rămân totuși fidele realității în esență, reprezintă cea mai comună sursă de comic. Însă, cu nuanțele sale de galben și albastru reflectând culorile de pe steagul Uniunii Europene și cu melodii ca „Oda bucuriei” răsunând în lift, Parlement arată că știe să se folosească și de alte elemente în afara celor narative pentru a potența umorul.

Serialul conține cu toate acestea o latură serioasă și atent docuemntată, fiindcă abordează subiecte aprinse deopotrivă populare (un exemplu ar fi Brexit-ul) și mai puțin discutate la scară largă (finning-ul). Parlement poate deschide ochii și poate stârni curiozitate pentru o înțelegere mai aprofundată a lumii înconjurătoare și a mecanismelor de funcționare a instituțiilor care ne conduc și care decit pentru noi. Comedia este, în cele din urmă, doar un pretext pentru ca informația să fie mai ușor de digerat și reținut.

Puteți urmări întreaga serie gratuit pe TV5MONDEplus!

  • Copyright : Joe Voets
Persoane