Patru premii la Veneţia pentru Anul nou care n-a fost!

Filmul românesc a primit premiul cel mare al secțiunii Orizzonti, premiul FIPRESCI şi premiul Bisato d'Oro pentru Cel mai bun scenariu

Pentru prima oară în istoria de peste două decenii a competiţiei Orizzonti, un film românesc câştigă marele trofeu al acestei secţiuni paralele a festivalului de la Veneţia: Anul nou care n-a fost, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mureşanu, a fost considerat cel mai bun film al acestei ediţii după ce a concurat cu alte 18 producţii din întreaga lume.

„Dedic premiul întregii echipe care a lucrat la acest amplu film, cu peste 40 de actori minunați. De asemenea, pentru că acest film amintește și despre viața sub un regim dictatorial dedic acest premiu tuturor oamenilor din lume aflați încă această situație, care caută demnitate, libertate și umanitate. Sper să aveți un An Nou așa cum am avut și noi”, a declarat Bogdan Mureşanu la înmânarea premiului.

Ziua de sâmbătă a venit cu alte trei veşti bune pentru Anul nou care n-a fost. Filmul, care recreează atmosfera din Bucureştiul zilei de 20 decembrie 1989, când spectrul Revoluţiei se răspândeşte în întreaga ţară, a primit şi premiul FIPRESCI, acordat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film, şi trofeul Bisato d'Oro pentru Cel mai bun scenariu, oferit de criticii independenţi. Reamintim că premiul Bisato d'Oro, de această dată pentru Cel mai bun film, a fost câştigat acum doi ani de un alt film românesc, Spre Nord, în regia lui Mihai Mincan. Anul nou care n-a fost a primit şi menţiunea specială Autrici under 40 “Valentina Pedicini” pentru imaginea filmului semnată de Boróka Biró.

Iată motivaţia juriului FIPRESCI: "Dintre filmele eligibile – lungmetraje de debut din secţiunile Orizzonti şi Săptămâna internaţională a criticii – am ales să oferim trofeul unui film care iese în evidenţă prin regia ambiţioasă şi remarcabil de matură. Cele şase poveşti distincte, aparent independente iniţial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influenţat de frica represiunii politice, împărtăşită de generaţii care au trăit sub un regim autoritar. Elogiem acest film pentru viziunea sa politică atentă, naraţiunea în acelaşi timp sofisticată şi captivantă, echilibrul artistic al nuanţelor şi distribuţia ireproşabilă."

Filmul lui Bogdan Mureşanu îşi face debutul naţional în cadrul ediţiei de Timişoara a festivalului Transilvania şi se va lansa pe ecrane pe 24 septembrie.

Foto: Kinotopia.

Filme
Persoane