Pentru prima oară în lume, Rapsodiile lui Enescu vor fi cântate vocal, pe 9 septembrie
From Classical to Jazz: Concert prezentat de Andi Moisescu, eveniment asociat Festivalului Internațional „George Enescu”
Rapsodiile Române – cele două lucrări care i-au adus lui George Enescu celebritatea, în ipostaza sa de compozitor – se bucură de o reinterpretare, într-o cheie complet inedită, de jazz, noul aranjament muzical fiind semnat de către Teodora Enache și Călin Grigoriu. Concertul va avea loc, în reprezentație unică, luni, 9 septembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Național București – Sala Mare.
Rapsodiile Române de Enescu vor fi cântate într-o versiune originală, concepută de Teodora Enache, muzician cu o carieră internațională de peste 25 de ani și cu un palmares remarcabil. „From Classical to Jazz” este eveniment asociat ediției 2019 a Festivalului Internațional „George Enescu”. Prezentarea concertului îi va reveni apreciatului profesionist de televiziune Andi Moisescu.
Alături de Teodora Enache - voce, pe scena Teatrului Național București vor urca Călin Grigoriu – chitară, Joca Perpignan (Israel) – percuție braziliană și, ca invitat special, Răzvan Suma – violoncel.
Concertul From Classical to Jazz își propune să dăruiască publicului o viziune artistică inovatoare asupra creației enesciene
În 1950, Enescu însuși a dirijat Rapsodia I la pupitrul Filarmonicii din New York. Compuse în 1901, la Paris - când compozitorul avea doar 19 ani - și interpretate prima oară în 1903, la Ateneul Român, sub bagheta lui Enescu însuși, cele două Rapsodii au făcut parte din repertoriul tuturor marilor orchestre ale lumii. Pregătit special pentru ediția 2019 a Festivalului Internațional „George Enescu”, concertul From Classical to Jazz își propune să dăruiască publicului o viziune artistică inovatoare asupra creației enesciene.
Alături de Rapsodia I și a II-a de George Enescu, proiectul inițiat de Teodora Enache mai include câteva lucrări clasice reinterpretate într-o versiune deosebită: Dansurile Românești - Bartók, Sonata Lunii - Beethoven, Aria - Bach sau Canon - Pachelbel.
Biletele pentru concertul „From Classical to Jazz” se pot achiziționa pe www.eventim.ro
Răzvan Suma - violoncel
Cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, violoncelistul Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi muzicieni români. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto. Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Răzvan Suma este cunoscut publicului din întreaga țară grație turneelor sale naționale, prezentate începând cu anul 2012: Vă place BACH?, Vă place BRAHMS?, Vă place TANGO?, Vă place CELLO? ș.a. La acestea se adauga turneele Seară Spaniolă și Seară Britanică și turneele grupului ArgEnTango: Piazzolla - O poveste autentică și Tango LA CETATE. Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie, cum ar fi colaborarea cu trupa Viţa de Vie, în 2013, când una dintre piesele albumului Acustic a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.
Joca Perpignan – percuție braziliană
Artist cu peste 25 de ani de experiență muzicală (percuționist, solist vocal și compozitor), Joca Perpignan, născut în Brazilia și stabilit în Israel, și-a lansat în 2006, în Brazilia, primul album solo intitulat Entreventos. În 2014, albumul său Manso Balanco a fost cotat de o publicație din Israel între cele mai bune 10 albume și „De Partir Chegar” a fost ales cel mai bun cântec al anului 2014 de către criticul israelian Ben Shalev, deși este o melodie în portugheză.
În prezent, artistul pregătește lansarea celui de-al 3-lea album: Rio Alegre, ce cuprinde melodii originale ce îi poartă semnătura, pe versurile poetului Delcio Carvalho. Printre festivalurile internaționale importante la care și-a prezentat creațiile se numără: Aarhus Jazz Festival – Danemarca, 2015, Red Sea Jazz Festival – Israel, 2008, 2013 și 2018, St. Petersburg International Jazz Festival – Rusia, 2007, Sala Baden Powel Jazz series - Rio de Janeiro, Brazilia, 2008 și Bucharest Jazz Festival - România, 2017.