Netflix
×
Utilizator
×

Poveşti roz pe ecran, dar sumbre în realitate: cazul The Blind Side

Conflictul dintre fotbalistul Michael Oher şi familia sa adoptivă se judecă la tribunal

În 2009, filmul The Blind Side/Povestea unui campion lua prin surprindere lumea întreagă, încasând circa 300 de milioane de dolari la un buget de zece ori mai mic. Filmul i-a oferit popularei actriţe Sandra Bullock şansa să câştige un Oscar. Deşi criticii nu s-au grăbit să laude această dramă despre un adolescent afroamerican fără adăpost, Michael Oher, a cărui viaţă se schimbă din temelii după ce este luat în grijă de familia Tuohy, povestea inspiraţională a impresionat milioane de oameni. Doar că un conflict recent între Oher şi familia Tuohy şi acuzaţiile grave lansate de ambele părţi arată că ceea ce s-a văzut pe ecran a fost cosmetizat în obişnuitul stil hollywoodian.

The Blind Side este povestea unei a doua şanse. Fără sprijinul familiei Tuohy, adolescentul Michael Oher ar fi devenit cel mai probabil traficant de droguri sau, datorită fizicului impresionant, mardeiaş de cartier sau gorilă într-un club de noapte. În film o vedem pe Leigh Anne Tuohy, interpretată de Sandra Bullock, cum îi oferă acestui adolescent dezavantajat şi analfabet mai mult decât un pat în care să doarmă şi mâncarea cu care să-şi astâmpere foamea. Îi oferă atenţie, îndrumare, sprijin şi încurajări, filmul punând semnul egal între eforturile ei şi succesul lui: în 2009 Oher a fost achiziţionat de Baltimore Ravens, una dintre principalele echipe de fotbal american din National Football League, competiţia de fotbal american ce culminează anual cu cel mai urmărit eveniment sportiv din SUA, celebra Super Bowl.

Pe lângă abordarea extrem de convenţională, lui The Blind Side i s-a reproşat că este unul din reprezentanţii moderni ai reţetei "salvatorului alb", în care un personaj caucazian îşi exercită influenţa pozitivă (unii ar spune "civilizatoare") asupra unei comunităţi de altă rasă, ajungând să-i îmbunătăţească acesteia condiţiile de viaţă. Reiterări ale aceste reţete extrem de populară printre spectatorii americani, pentru care sunt o sursă de validare, sunt Dangerous Minds, Amistad, Gran Torino şi The Help, printre multe altele. Reproşul care i se aduce acestui tip de cinema este că prezintă populaţia non-albă drept o masă amorfă, resemnată şi reticentă să acţioneze pentru a-şi îmbunătăţi condiţia, dar asta doar până când apare caucazianul gata să inspire şi să insufle energie şi curaj...

În cazul lui Michael Oher, se pare că Hollywood-ul a făcut ceea ce ştie să facă mai bine: să ia elemente reale şi să le cosmetizeze pentru un plus de efect. Într-un proces intentat de Oher familiei Tuohy, sportivul descrie şi care a fost cea mai mare problemă a sa în legătură cu modul cum a fost portretizat în filmul The Blind Side: "Cel mai mult m-a afectat că au spus că nu ştiam să scriu şi să citesc. Te afectează foarte tare când intri într-un vestiar şi colegii de echipă cred că nu eşti în stare să citeşti strategii de joc", a declarat Oher în timpul procesului. Într-o scenă din film îl vedem pe fiul familiei Tuohy folosind recipiente de ketchup pentru a-l învăţa pe Michael să citească...

Conform unui articol din publicaţia Sportskeeda, Oher i-a întâlnit pe soţii Tuohy după ce fusese acceptat într-o şcoală privată şi nu pentru îndemânarea sa pe terenul de fotbal, ci ca urmare a eforturilor sale academice. Acelaşi articol precizează că Oher, spre deosebire de majoritatea fotbaliştilor care renunţă la studii după ce devin sportivi profesionişti, a terminat o facultate de drept cu o diplomă în drept penal.

Totodată, filmul sugerează că Oher a devenit un sportiv promiţător abia după ce a fost beneficiarul influenţei pozitive a familiei adoptive, aceasta îndemnându-l să se alăture echipei Universităţii din Mississipi. În realitate, adolescentului deja i se prevedea un viitor strălucit în fotbal, mai mulţi descoperitori de talente dorindu-l pentru echipele lor.

În timpul procesului, Michael Oher i-a acuzat pe soţii Tuohy că nici măcar nu l-au adoptat legal, ci doar l-au convins să semneze un contract de tutelă financiară. Rezultatul? Familia Tuohy a putut astfel să administreze folosirea imaginii lui Oher, acesta acuzând-o că şi-a însuşit milioane de dolari din profiturile înregistrate de film şi de bunuri care i-au folosit imaginea. Conform publicaţiei Screen Rant, averea familiei Tuohy în 2020 era considerabilă: cuplul a vândut un lanţ de 105 de restaurante şi 55 de proprietăţi imobiliare în valoare de 213 milioane de dolari. Oher a obţinut anularea tutelei abia în 2023.

De cealaltă parte, soţii Tuohy îl acuză pe Oher că ar fi încercat să-i estorcheze de 15 milioane de dolari, ameninţându-i cu o campanie negativă în presă.

O altă imagine asupra conflictui o dă Michael Lewis, autorul cărţii The Blind Side, care a inspirat ecranizarea. Acesta spune că familia Tuohy i-o oferit adolescentului Michael tot sprijinul şi că Hollywood-ul ar trebui învinuit pentru conflictul dintre cele două părţi. Lewis a declarat pentru publicaţia The Washington Post că el şi familia Tuohy au primit doar câte 350.000 de dolari din profiturile filmului. "Dacă e să arătăm cu degetul, atunci spre sistemul de la Hollywood ar trebui să arătăm", a spus Lewis.

  • vyydo
    pe 23 iulie 2024 16:43
    traim in era victimizarii cand fiecare vrea sa fie o victima cat mai autentica pentru a atrage atentia publicului
Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme
Persoane