Premierele săptămânii 28 septembrie - 4 octombrie 2018

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Puţine weekend-uri cinematografice se bucură de o ofertă mai variată ca acest sfârşit de săptămână. Este unul pentru absolut toate vârstele, prin urmare îţi va fi greu să găseşti un motiv ca să nu mergi la cinema în următoarele câteva zile. Considerăm că vedeta săptămânii este noul film al lui Radu Jude, care catapultează în dezbaterea publică negaţionismul românilor despre fapte reprobabile ale naţiunii noastre din trecut, dar propunerile nu lipsesc nici pentru cei mai puţin pasionaţi de dezbatere şi mai preocupaţi de escapism cinematografic. Iată mai jos recomandările săptămânii.

Pe lângă programul obişnuit al cinematografelor, bucureştenii pot profita şi de selecţia prietenoasă cu toate vârstele a festivalului Anim'est, festival dedicat animaţiilor şi ajuns la a 13-a ediţie. În selecţie se află cele mai noi, populare, premiate sau curajoase producţii animate, iar piesa de rezistenţă este o selecţie de scurtmetraje de avangardă şi experimentale care ne arată cum a evoluat animaţia în ultimul secol. Mai multe detalii despre această selecţie, dar şi despre alte evenimente asociate noii ediţii a festivalului, în acest comunicat.

Poţi consulta pe site programul proiecţiilor pentru a vedea cum strecori o vizită la cinema în planurile de distracţie ale acestui sfârşit de săptămână şi, dacă vrei să intri la film fără să stai la coadă, apasă butonul "Cumpără bilet" de sub afişele filmelor pentru a folosi cea mai rapidă, practică, modernă şi lipsită de bătăi de cap metodă de achiziţionare a biletelor!

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”
Câştigătorul Globului de Cristal, cel mai important trofeu al festivalului de la Karlovy Vary, şi al "etichetei" Europa Cinemas, filmul lui Radu Jude comentează pe seama negaţionismului românilor în ce priveşte Holocaustul românesc. Rolul armatei române conduse de Ion Antonescu în exterminarea evreilor este bine ştiut şi chiar recunoscut oficial de către autorităţile române la intrarea în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, mulţi români refuză să-l accepte şi evident că acuză filmul lui Radu Jude de "antiromânism". Filmul nu este deloc "antiromânesc", ba demersul este mai mult decât sănătos: să ne asumăm istoria şi să ne încetăm să ne mai considerăm veşnice victime. Acţiunea filmului are loc în prezent, când o regizoare de teatru (Ioana Iacob) pregăteşte un spectacol public despre masacrul de la Odesa. Iniţiativa ei va provoca o mulţime de reacţii, de la oameni obişnuiţi la autorităţi. Suntem siguri că aceste reacţii vor fi dublate de cele ale publicului filmului, pe care îl invităm să facă cel mai normal lucru: dacă nu crede ce i se spune în film, să se informeze.

Cronica noastră, aici.

The House with a Clock in Its Walls/Misterul ceasului din perete
Un puşti adoptat de unchiul său mag (Jack Black) şi nevoit să lupte împotriva unui vrăjitor malefic (Kyle MacLachlan), fostul proprietar al casei plină de surprize în care locuiesc, cam aşa poate fi descris, în doar câteva cuvinte, subiectul premierei de vineri. Faptul că un rol principal este interpretat de populara Cate Blanchett nu poate decât să ajute atractivităţii acestui film care, în ciuda unor scene mai sumbre şi a unor sperieturi (regizor este Eli Roth, care are titluri mult mai sângeroase şi explicite în filmografie), poate fi văzut şi de copii. Filmul a fost lăudat pentru mesajul antirăzboi care poate fi înţeles şi de generaţiile tinere şi criticat pentru faptul că este mult prea previzibil. Este, cu toate acestea, cea mai tentantă premieră pentru cei care vor să meargă la cinema cu întreaga familie.

Cronica noastră, aici.

Night School/Loserii de la seral
Kevin Hart a reuşit să-şi facă un nume la Hollywood cu un anumit tip de comedie influenţat de energia sa invers proporţională cu înălţimea (actorul are doar 1,63 metri înălţime). Unii îl apreciază, alţii nu prea, iar Night School pare să fie unul dintre acele filme care i-ar putea satisface fanii, dar fără să-i cucerească unii noi. Povestea unui grup de elevi la seral ghidaţi de o profesoară sărită de pe fix (Tiffany Haddish, devenită celebră în toată lumea după superhitul toamnei trecute, Girls Trip) este asezonată cu aventuri extreme provocate de faptul că eroii fac tot posibilul să arate că nu merită eticheta de "loser" din traducerea românească a titlului.

Hell Fest. Parcul groazei
Unica premieră cu rating IM18 (Interzis Minorilor), Hell Fest deschide avalanşa de horror-uri pe care o aşteptăm în fiecare an în perioada zilei de Halloween. Trei prietene şi iubiţii lor merg la Hell Fest, un parc tematic horror, şi încearcă să se distreze de Halloween, dar ce te faci când un asasin în serie profită de fundalul înspăimântător pentru a ucide în dreapta şi-n stanga? Şi totul în văzul vizitatorilor convinşi că crimele cumplite la care sunt martori nu sunt decât puneri în scenă ale angajaţilor parcului. Doar că în curând una dintre eroine îşi dă seama că ea şi prietenii ei sunt vânaţi de asasin şi astfel începe o luptă pe viaţă şi pe moarte. Cum se întâmplă de obicei cu filmele horror pentru care personajele sunt doar "carne de tun" bună de ucis în moduri cât mai inventive, Hell Fest nu s-a bucurat de o primire prea entuziastă din partea criticilor.

Les fantômes d'Ismaël/Fantomele lui Ismael
Cu trei dintre cei mai premiaţi actori francezi ai momentului pe afiş, Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, noul film al regizorului Arnaud Desplechin a deschis penultima ediţie a festivalului de la Cannes. Descris de regizor drept "cinci filme comprimate într-unul singur", Fantomele explorează provocările din viaţa unui regizor (Amalric) aflat în producţie cu un nou film. Reapariţia neaşteptată a unei femei pe care o crezuse dispărută pentru totdeauna va dezechilibra complet viaţa regizorului.

Ce film vei vedea weekend-ul acesta la cinema?

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme
Persoane