Prequelul seriei Jocurile Foamei, despre „dualitatea spiritului uman - pasăre cântătoare și șarpe”, din 17 noiembrie

Saga de succes „Jocurile Foamei” încântă și captivează imaginația publicului din întreaga lume de peste 15 ani

Din 17 noiembrie,  fanii celebrei francize sunt invitați sa descopere povestea „Jocurilor Foamei”, cu 64 de ani înainte ca tânăra Katniss Everdeen să se ofere voluntar și cu zeci de ani înainte ca cel pe care il știm drept Coriolanus Snow să devină președintele tiranic din Panem – în The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes/Jocurile foamei: Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare.

Noul film, un prequel, examinează trecutul Panemului și dezvăluie toată istoria bogată la care se face referire în filmele anterioare prin ochii unui tânăr Coriolanus Snow, a cărui poveste devine punctul de referință în toate filmele anterioare din celebra serie.

Acum, odată cu acest nou titlu din serie, publicul va vedea, în sfârșit, cum a apărut această lume din Panem, prin povestea originii lui Coriolanus Snow. „Filmul explorează dualitatea spiritului - pasăre cântătoare și șarpe - din noi toți”, spun scenariștii. „Suntem lumină și întuneric, bine și rău, bucurie și tristețe, -o fuziune de pene și solzi. Fiecare decizie pe care o luăm ne propulsează pe o cale care ne dezvăluie adevăratul sine ”.

Noua aventură de pe marele ecran urmărește povestea unui tânăr Coriolanus (Tom Blyth), ultima speranță pentru familia Snow, cândva mult mai înstărită,  dar acum retrogradată, într-un Capitoliu postbelic.

Fiind la limita existenței, Snow acceptă fără tragere de inimă misiunea de mentor pentru Lucy Gray Baird (Rachel Zegler) – un tribut din districtul 12 – în cea de-a zecea ediție a Jocurilor Foamei. Dar după ce farmecul lui Lucy Gray captivează publicul, Snow nu ratează oportunitatea de a schimba soarta amândurora. Astfel, Snow face echipă cu Lucy Gray pentru a întoarce șansele în favoarea lor. Recurgând la instinct atât la bine, cât și la rău, Snow pornește într-o cursă contra cronometru pentru a supraviețui și a dezvălui dacă va deveni în cele din urmă o pasăre cântătoare... sau un șarpe.

Povestea unei francize mult îndrăgite

Secretul succesului seriei Hunger Games stă, cu siguranță, în mitologia captivantă ce se adresează tuturor vârstelor, ce a reușit să transforme franciza într-un fenomen global.

Succesul ei este atât de mare, încât franciza a încasat 1,45 miliarde de dolari numai în SUA și se apropie de 3 miliarde de dolari pe plan internațional. Ideea seriei s-a născut dintr-un fenomen editorial, e vorba de trilogia cu același nume semnată de Suzanne Collins, cu peste 100 de milioane de exemplare vândute.

Al cincilea film din franciza este regizat de Francis Lawrence, avându-i în rolurile principale pe Rachel Zegler, Tom Blyth, Hunter Schafer, Viola Davis și Peter Dinklage.

La publicarea sa, romanul „Jocurile foamei: Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare” semnat de Suzanne Collins a devenit instantaneu best-seller. Noua poveste a lui Collins e croită pe cronologia Jocurilor Foamei, explorând începuturile Jocurilor, devoalând un punct de cotitură în restructurarea postbelică a Panemului și întărirea guvernului său autoritar.

Collins încă scria romanul când l-a contactat pe regizorul Francis Lawrence. După cum își amintește cineastul, „Suzanne a început prin a-mi spune pur și simplu că scrie o carte. Am fost încântat să aud asta pentru că eu, știind așteptarea nenumăraților fani ai Jocurilor Foamei, am crezut că ar fi fantastic să fac un alt film explorând lumea Jocurilor Foamei — și am simțit întotdeauna că ideea ar trebui să vină de la Suzanne...”

Romanul explorează viața unui tânăr Coriolanus Snow și zilele sale ca student, care preced aventura care îl va propulsa la conducerea Panemului.
Producătorul Nina Jacobson comentează: „Am încercat să înțeleg atracția pe care o persoană precum tânărul Snow ar putea-o avea pentru autoritarism. Nu te naști persoana care devii; ești modelat în persoana în care devii. Am putut vedea cum se îndreaptă o țară către autoritarism atunci când oamenii decid că se simt mai în siguranță dacă statul deține controlul.”

Volumul „Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare” a apărut în această primăvară în imprintul Armada powered by Nemira, odată cu lansarea internațională. „Cuvânt cu cuvânt, Suzanne Collins a construit o lume întreagă din rămășițele lumii noastre. Iar lumea ei este atât de bine scrisă, cu personaje atât de bine alese și cu o intrigă atât de surprinzătoare, încât cărțile din serie și-au găsit rapid locul lângă distopiile clasice, trasând noi granițe pentru literatura SF și un district special în mințile a milioane de cititori: districtul Jocurile Foamei“, a declarat Marian Coman, redactor-șef Armada. Volumul „Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare” se poate asculta în variantă audiobook pe AudioTribe.ro, narat de actorul și cântărețul Corneliu Ulici.

Mentori și tributuri

În noul film, Tom Blyth îl interpretează pe tânărul Coriolanus, jucând alături de Rachel Zegler în rolul lui Lucy Gray Baird, care este un tribut din districtul 12.

Coriolanus, în vârstă de 18 ani, primește sarcina de a o îndruma pe Lucy Gray pentru cea de-a zecea ediție anuală a Jocurilor Foamei, iar el își dă seama că spiritul și căldura ei enigmatică au capacitatea nu numai de a captiva mulțimea, dar și de a le oferi amândurora posibilitatea de a-și depăși condiția.

Cei doi se îndrăgostesc și, pe măsură ce Jocurile încep, își asumă riscuri și încalcă regulile pentru a fermeca publicul Capitoliului, câștigând în cele din urmă inimile și mințile din Panem. Deși relația lor începe în arenă, ea crește rapid dincolo de ceea ce spectatorii pot vedea, lăsându-l pe Coriolanus în dezacord cu el însuși, în timp ce face alegeri care prevestesc omul care va deveni. Până la sfârșitul călătoriei, după cum știm deja, băiatul a crescut într-un adevărat tiran.

Blyth joacă rolul întruchipat anterior de Donald Sutherland. Blyth, un absolvent de Juilliard care joacă în serialul „Billy the Kid”, a citit romanul lui Collins în pregătirea audiției sale. „După ce am citit primul capitol, am fost cucerit”, spune el.

„Coriolanus este un personaj atât de complex. Îl vedem trecând de la acest tânăr tulburat și care luptă pentru familia lui, la cineva cu o ambiție puternică și întunecată...”

Snow își începe călătoria în cele mai umile împrejurări, deoarece familia sa, cândva mândră, a căzut în dizgrație într-un Capitoliu postbelic. Această educație umilă și presiunea socială care o însoțeste fac parte din ceea ce îl transformă în președintele Panemului.

„Povestea începe cu familia lui riscând foametea”, explică Blyth. „Este sfârșitul războiului și au încercat să păstreze o aparență în acest peisaj urban distrus. Coriolanus va face tot ce este necesar pentru a-și scoate bunica și vărul, Tigris, din acel loc. Dar asta face ca el să devină cineva care va face orice doar pentru a ajunge în vârf.”

Snow se luptă cu identitatea sa în timp ce încearcă să navigheze într-o societate coruptă. El este sfâșiat între dorința lui de putere și busola lui morală, ceea ce îl conduce în cele din urmă să facă alegeri dificile, aproape imposibile. Lumea distopică a Jocurilor Foamei cere conformitate cu orice preț, dar Snow rămâne hotărât, cel puțin inițial, să fie fidel cu sine.

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Filme