Primarul din Kingstown: o variantă urbană a celebrului Yellowstone
Creat de acelaşi Taylor Sheridan, serialul cu Jeremy Renner explorează jocurile de putere dintr-un oraş-penitenciar
Unul dintre cei mai influenţi showrunneri ai momentului, Taylor Sheridan şi-a cimentat reputaţia la Hollywood cu celebrul Yellowstone, serialul favorit al americanilor, şi avalanşa de prequel-uri şi spin off-uri ce i-a urmat. Tot pe SkyShowtime este disponibil în România şi Primarul din Kingstown/Mayor of Kingstown, un serial ajuns la al treilea sezon. Prin amabilitatea streamer-ului Paramount+, Cinemagia a văzut nu doar toate episoadele deja lansate, ci şi episodul final, care va fi disponibil global din 4 august.
Acţiunea are loc în Kingstown, un oraş din Michigan a cărui principală sursă de bunăstare sunt cele 12 penitenciare de maximă siguranţă din zonă şi toate afacerile adiacente acestei industrii pe care americanii au transformat-o dintr-una consumatoare de bani într-una generatoare de profit. Într-un oraş în care traficul de droguri este endemic, iar jocurile de putere din închisori sunt întrecute în anvergură de cele din afara lor, unul dintre cele mai proeminente roluri îl joacă "primarul", o poziţie neoficială ocupată de Mitch (Kyle Chandler) McClusky: conectat la toate nivelurile puterii şi cu tentacule până în celulele unde cei mai periculoşi deţinuţi sunt ţinuţi în izolare, primarul joacă pe toate planurile şi detensionează conflictele pentru ca Kingstown să nu fie cuprins de un război total atât în închisori, cât şi în afara lor.
Primirea serialului a fost reţinută la primul sezon şi chiar nu pricep de ce, pentru că Taylor Sheridon şi cocreatorul Hugh Dillon (care joacă şi rolul principal al unui poliţist, Ian) oferă acelaşi mix de ingrediente ca şi mult mai iubitul Yellowstone: dacă în serialul cu Kevin Costner misiunea imposibilă era menţinerea pe linia de plutire a fermei într-un peisaj economic şi social tot mai turbulent, în Kingstown misiunea este menţinerea păcii. Ca şi John Dutton, "primarul" recurge la absolut toate metodele, unele dintre ele (dacă nu cele mai multe) la limita legii sau dincolo de ea, pentru a împiedica dezlănţuirea haosului. Printre băieţi de cartier, neonazişti, mafioţi ruşi, procurori ambiţioşi, poliţişti corupţi şi deţinuţi gata să-ţi împlânte şişul în gât, coarda pe care face echilibristică primarul este atât de subţire, încât uneori acesta trebuie să plutească la propriu.
Eroul principal este Mike, fratele mai mic al lui Mitch, care îşi află sfârşitul brutal în primul episod. Interpretat de Jeremy Renner, a cărui carieră a luat avânt după rolul principal din The Hurt Locker şi a fost complet dominată mai bine de un deceniu de rolul lui Hawkeye din Universul Cinematografic Marvel, Mike este un fost puşcăriaş care visează să evadeze din Kingstown, numai că de fiecare dată se întâmplă ceva ce îl readuce la ingrata sa poziţie de violent păstrător al păcii în oraşul aflat mereu la un pas de implozie.
De fapt, serialului exact acest lucru i se poate reproşa: mult prea mulţi protagonişti se plâng de situaţia imposibilă în care se află şi de faptul că tot ce îi aşteaptă în viitor este o criză ce provoacă o altă criză ce poate fi rezolvată printr-o fărădelege ce provoacă o altă criză. Uneori ai senzaţia că Kingstown are un purgatoriu unde protagoniştii se fereacă de bună voie, aruncând apoi, cu imensă voluptate, cheia pe fereastră.
Dincolo de această premisă improbabilă (una din marile valori americane des explorată în filme şi în seriale este că oricând te poţi urca într-un autobuz Greyhound, lăsând trecutul în urmă), scenariul controlează atent presiunea şi tensiunile, dozându-şi expert răbufnirile violente. Poate că serialul nu este întotdeauna credibil, dar îţi menţine curiozitatea cu privire la următoarele acţiuni ale personajelor şi la deznodământul acestei lupte care nu mai este între bine şi rău, ci între rău şi şi mai rău. Desigur, satisfacţia cu care creatorii ne răstoarnă pe ecran cantităţi impresionante de sordid poate ajunge să fie extenuantă pentru unii spectatori, dar serialul chiar se achită de promisiunea de rău augur a unuia dintre personaje: "Esenţa acestui oraş e răzbunarea, iar proporţiile sunt întotdeauna biblice".
Un aspect în care Mayor of Kingstown şi Yellowstone seamănă ca două picături de apă este modul cum îşi tratează personajele feminine. Intră în scenă Iris (britanica Emma Laird), o prostituată de lux din New York afiliată mafiei ruse rechemată în Kingstown pentru a-l seduce şi controla pe primar. Ca şi pandantul ei din Yellowstone, Beth (Kelly Reilly), Iris se încăpăţânează să dea totul într-o lume în care statutul ei - ispită, unealtă, femeie fatală, victimă sau toate la un loc - nu se poate schimba, emanciparea fiind imposibilă. Mayor of Kingstown câştigă puncte, totuşi, cu un alt personaj feminin, Mariam (Dianne Wiest), mama lui Mike, o profesoară care face voluntariat în închisorile de femei din oraş, învăţându-le că viitorul nu este decât în parte controlat de prezent.
- Dianne Wiest Ocupație: Actrita Data nașterii: 28.03.1948
- Emma Laird Ocupație: Data nașterii:
- Hugh Dillon Ocupație: Actor Data nașterii: 31.05.1963
- Jeremy Renner Ocupație: Actor Data nașterii: 07.01.1971
- Kyle Chandler Ocupație: Actor, producător Data nașterii: 17.09.1965
- Taylor Sheridan Ocupație: Actor, scenarist, regizor Data nașterii: 17.07.1969