Proiectul Invizibilii câștigă premiul Civil Society Pitch powered by One World Romania

Documentarul Invizibilii va urmări prin tehnică observațională traseul familiei Ionelei Ciobanu pentru obținerea documentelor de identitate și recunoașterea legală în fața statului român

Proiectul Invizibilii câștigă premiul Civil Society Pitch powered by One World Romania Duminică, 16 octombrie 2016, One World Romania a acordat primul premiu de dezvoltare pentru un film documentar românesc, născut din mariajul fericit dintre activiști pentru drepturile omului și documentariști. Proiectul câștigător a fost selectat dintre trei proiecte participante în competiția Civil Society Pitch și a fost anunțat la finalul unui atelier intensiv de trei zile pe teme legate de abordare artistică, producție și finanțare a filmelor documentare.

Proiectul Invizibilii propus de regizoarea Iulia Stoian, împreună cu organizațiile Centrul FILIA și Funky Citizens a câștigat premiul Civil Society Pitch în valoare de 4000 euro. Premiu este destinat dezvoltării filmului documentar și realizării unui trailer ce va fi proiectat în martie 2017 în cadrul celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. România deține cel mai mare număr de persoane neînregistrate din Europa, multe dintre acestea provenind din comunități marginalizate de romi din zone rurale. Fără acces la educație, servicii de sănătate sau locuri de muncă legale, aceste persoane devin invizibile pentru autorități și transmit generațiilor viitoare același ciclu de sărăcie, analfabetism și lipsa drepturilor fundamentale ale omului.

Documentarul Invizibilii va urmări prin tehnică observațională traseul complicat birocratic și emoțional al familiei Ionelei Ciobanu din Valea Seacă (județul Bacău) pentru obținerea documentelor de identitate și recunoașterea legală în fața statului român. Filmul va explora prin ochii personajelor problematica discriminării pe criterii etnice și nevoia apartenenței la societatea în care s-au născut, dar care nu le recunoaște legal. Juriul format din Mona Nicoară (regizor și producător filme documentare), Ana Alexieva (producător AGITPROP Bulgaria și manager de proiect Balkan Documentary Center) și Maarten Stoltz (coordonator de program, Fundația Movies that Matter, Olanda) a luat o decizie unanimă în acordarea premiului: „Proiectul câștigător, Invizibilii, este un proiect care a demonstrat o capacitate extraordinară de dezvoltare într-un timp foarte scurt și o viziune foarte fermă a regizoarei Iulia Stoian”. (Mona Nicoară)

„A fost important în luarea deciziei faptul că echipa proiectului Invizibilii știa deja care sunt următorii pași în dezvoltarea filmului, iar în pitch-ul final au oferit o viziune clară asupra stilului în care va fi filmat documentarul și a modului de lucru ca echipă”. (Maarten Stoltz)

„Suntem convinși că regizoarea are experiența și atitudinea emoțională necesare pentru a intra în comunitate și a construi o relație bazată pe încredere cu personajele pe care le va filma pentru o perioadă îndelungată. Ca producător consider că Invizibilii este un proiect ușor de finanțat deoarece este creativ, are o temă importantă și este relvant pentru un public mai larg, ce depășește granițele României”. (Ana Alexieva)

Acordarea acestui premiu de dezvoltare încheie prima ediție (pilot) a proiectului Civil Society Pitch. Următoarea ediție va avea loc în martie 2017 în cadrul Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Proiectul Civil Society Pitch este realizat în colaborare cu Festivalul Internațional de Film Watch Docs din Polonia și cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii prin programul ACCES.