Rambo: Last Blood, eroul de acțiune nu se dezice

Rambo și-a câștigat gloria omorând în diverse moduri eroii negativi iar în Last Blood execuțiile sunt la fel de sălbatice și imaginative ca în restul seriei

Emblematicul erou Rambo duce o ultimă luptă pe marile noastre ecrane, în filmul Rambo: Last Blood, lăsând în urmă producțiile cu substrat politic care l-au consacrat pentru o temă actuală, a delincvenței transfrontaliere și răpirilor.

First Blood deschidea o franciză în care Stallone portretiza eroul american de război și pe acel „angry white man”, bărbatul alb furios american, de condiție modestă, care considera că societatea actuală i-a luat anumite drepturi, care dorește să i se restituie aceste drepturi și să recâștige dominația în viața și în țara lui. Primul film a fost considerat unul dintre producțiile definitorii ale postmodernismului în cinema. Au urmat Rambo II, plasat în teatrul de război din Vietnam, apoi Rambo III - plasat în războiul din Afghanistan dintre ruşii „răi” şi afganii „buni”. Rambo IV (2008) relua imaginea eroului militar, din nou în luptă cu o dictatură malefică - cea din Birmania zilelor noastre.

Execuțiile nemiloase, sălbatice, capcanele, tuneluri subterane în care sunt vânați băieții răi sunt în linia seriei care l-a consacrat pe Sylvester Stallone. Actorul însuși are aceeași carismă, amintind - dincolo de vârsta respectabilă - de furia personajelor din tinerețe...

În Rambo: Ultima luptă, eroul-cult declară război unui cartel mexican ce se ocupă cu traficul de carne vie, pentru a o elibera pe adolescenta față de care are sentimente paterne. Execuțiile nemiloase, sălbatice, capcanele, tuneluri subterane în care sunt vânați băieții răi sunt în linia seriei care l-a consacrat pe Sylvester Stallone. Actorul însuși are aceeași carismă, amintind - dincolo de vârsta respectabilă - de furia personajelor din tinerețe.

Dacă în Vietnam (Rambo I și II), eroul lupta pentru a salva niște camarazi întemnițați, în Afghanistan pentru a-și salva unicul prieten (Rambo III), iar în Myanmar își dezlănțuia furia pentru a veni în ajutorul unor misionari și săteni captivi (Rambo IV), în Last Blood Rambo face totul pentru a o salva pe Gabriela, pentru care a devenit o figură paternă. Rămasă orfană de mamă și abandonată de tatăl ei, trebuie să o salveze de pe un teritoriu în care cartelurile, nu poliția fac legea.

În deschiderea filmului, îl găsim pe Rambo așezat la casa lui, ducând o viață liniștită la ferma familiei lui din Arizona. Aici a găsit pace și sentimentul că aparține unui loc, și-și împarte casa cu familia adoptivă, anume Maria și nepoata ei, Gabriela. Alături de Maria, Rambo a crescut această fată ca și cum ar fi fost a lui, iar ea pentru el reprezintă singurul lucru pur și adevărat din lume. Acum adolescenta, curioasă față de trecutul ei, vrea să-și caute tatăl biologic, contrar sfaturilor familiei adoptive. Părăsind ferma cu speranța în suflet, Gabriela merge în Mexic, însă reuniunea cu tatăl său se încheie dramatic. A doua zi, când Gabriela nu se întoarce, instinctele lui Rambo se trezesc la viață. Pleacă să o caute, jurându-i Mariei că nu vine fără ea. Cele mai mari temeri ale lui Rambo se adeveresc,însă. Gabriela e captivă, drogată și abuzată de membri periculoși ai cartelului din Mexic. Atunci, mânat de vină și nevoia de răzbunare, Rambo se pregătește de război. Rambo își va folosi din nou abilitățile și mediul pentru a vâna și prinde în plasă victimele. Rambo dovedește din nou că este un adevărat erou de acțiune iar ca să își îndeplinească obiectivele sigur vor fi torturați oameni și vor cădea capete.

Ce ar putea să i se reproșeze filmului este tema aleasă, deloc nouă. În 2004, se lansa filmul Man of Fire, cu același subiect, al unui fost agent secret (Denzel Washington), cu toate onorurile și calitățile, care e pus să găsească o fată răpită. O găsește, lăsând în urmă mafioți torturați și uciși.

Ce ar putea să i se reproșeze filmului este tema aleasă, deloc nouă

Ultimul capitol merita o poveste originală...

Apoi, Liam Neeson a revenit în atenția publicului cu seria Taken, despre un tată, fost agent secret, care asistă, neputincios, prin telefon, la răpirea fiicei sale, după care pornește pe urmele bandei de infractori. Îi anihilează unul câte unul. Acum, iată că și Rambo salvează adolescente la ananghie... Poate că nu era finalul pe care fanii seriei îl așteptau. Poate că ultimul capitol merita o poveste originală.

Pe de altă parte, să nu uităm că Rambo și-a câștigat gloria omorând în diverse moduri eroii negativi iar în Last Blood execuțiile sunt la fel de sălbatice și imaginative ca în restul seriei. De aceea credem că, atâta vreme cât Rambo trage cu pușca, eviscerează cu cuțitul, pune grenade, trage cu arcul, plasează capcane... spiritul seriei se păstrează cu acest nou film...

Două scene de tortură și o secvență în tunel în care capul unui mafiot este aproape feliat nu recomandă filmul publicului mai sensibil.

Filme
Persoane