Rebeli şi cauzele pentru care luptă

Ioana d'Arc

Eroina rezistentei populare a francezilor, canonizata mai târziu de catre biserica catolica a inspirat mai multe filme. În The Messenger:Story of Joan of Arc 1999, Luc Besson o pune în rolul principal pe Milla Jovovich, care o contureaza pe Ioana d'Arc mai degraba drept o femeie-soldat. Totusi, Joan of Arc, 1999, film canadian de TV cu Leelee Sobieski, Ioana este adolescenta blonda cu ochi albastri, atragatoare, sensibila si care primeste mesaje divine.

Totusi, primul film despre eroina francezilor este The Passion of Joan of Arc (1928), un film mut semnat Carl Th. Dreyer si devenit unul dintre clasicele genului.

Cauza pentru care a luptat: Ioana d'Arc a trait în secolul XV, în plina derulare a razboaielor dintre francezi pe de o parte si alianta englezilor si a burgunzilor pe de alta. Traind revelatii religioase si dorind sa ajute în lupta contra invadatorilor, Ioana devine lider militar având sustinerea regelui Frantei, Carol al VII-lea. Capturata de burgunzi si arsa pe rug, Ioana d'Arc devine martir si ulterior este canonizata.

Filme
Persoane