Regizorul filmului „Cui i-e frica de Virginia Woolf?” a încetat din viaţă

Mike Nichols a fost unul dintre foarte puţinii care au obţinut un „EGOT” - Emmy, Grammy, Oscar şi Tony - pe parcursul carierei artistice...

Mike Nichols, legendarul regizor de teatru şi film, a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 83 de ani, scrie presa internaţională. Câştigător de Oscar în 1967 pentru memorabilul The Graduate/Absolventul, ce i-a adus celebritatea lui Dustin Hoffman, a primit mai multe nominalizări pentru Working Girl, Silkwood şi Who’s Afraid Of Virginia Woolf?. Munca pe scena teatrală i-a adus 10 premii Tony, inclusiv în calitate de regizor, pentru piese precum „Desculţ în parc”, „Un cuplu ciudat”, „The Prisoner Of Second Avenue”/„Prizonierul din Manhattan” şi „Moartea unui comis-voiajor”, iar ca producător pentru „The Real Thing”.


„The Graduate mi-a schimbat viaţa. Mike avea ochi pentru cinematograf şi un simţ ieşit din comun pentru a păstra scenele ironice şi verosimile.

 Într-o cameră plină de oameni, Mike era centrul de greutate. Este o pierdere colosală...” (Steven Spielberg)

„William Goldman (scenaristul lui Butch Cassidy si Sundance Kid, romancier şi dramaturg - n.red) a spus că există doi mari regizori americani de film - şi anume Elia Kazan şi Mike Nichols”, ne aminteşte producătorul de pe Broadway, Emanuel Azenberg (care a pus în scenă, alături de Mike Nicols, piesa câştigătoare de premiu Tony, The Real Thing - cu Glenn Close şi Jeremy Irons). „Cred că e adevărat. A fost uriaş, şi a avut puterea să-i convingă pe oameni să fie mai buni decât erau”, a concluzionat Azenberg.

Ultimul film al lui Nichols ca regizor a fost Charlie Wilson’s War (2007), cu Tom Hanks, Julia Roberts şi Philip Seymour Hoffman. În 2012 a pus în scenă o nouă piesă „Moartea unui comis-voiajor”, câştigătoare de Tony, cu Philip Seymour Hoffman în rolul lui Willy Loman. Moartea sa pune deocamdată stop producţiei Master Class, pentru HBO, cu Meryl Streep, o adaptare pentru micul ecran a piesei câştigătoare de premiu Tonya lui Terrence McNally despre Maria Callas. „Nichols a fost un talent extraordinar. Un gentleman desăvârşit. O legendă”, a spus Richard Plepler, CEO HBO. „Poate cuvândul legendă a devenit perimat, însă Nichols a fost cu adevărat o legendă, o persoană de o amabilitate extraodinară, avea timp pentru fiecare, a fost mentorul multor tineri talentaţi. Moartea lui aduce un vid ce nu va fi umplut”.Moartea lui Nichols a fost anunţată joi de către James Goldston, şeful ABC News. Nichols a fost căsătorit cu prezentatoarea de ştiri Diane Sawyer, tot de la ABC News, timp de 26 de ani şi a lăsat în urmă trei copii şi patru nepoţi. Goldston, citat de către publicaţia Deadline, a spus că Nichols „a fost un adevărat vizionar, obţinând cele mai înalte distincţii în domeniul artelor, pentru munca sa ca regizor, scenarist, producător şi actor, şi a fost unul dintre foarte puţinii care au obţinut un „EGOT” - Emmy, Grammy, Oscar şi Tony pe parcursul carierei artistice. „Nimeni nu a fost mai pasionat de munca sa precum a fost Mike”, a mai spus preşedintele ABC News.

Mike Nichols are o bogată experienţă teatrală ca actor şi regizor. Se afirmă la sfârşitul anilor '60 cultivând comedia incisivă, pe scenarii solid construite şi cu partituri actoriceşti de excepţie; constante pe care, în ciuda unor importante fluctuaţii valorice, filmografia lui continuă să le respecte. A atras atenţia criticii de specialitate şi publicului cinefil cu peliculele: Cui i-e frică de Virginia Woolf?, Absolventul (Premiul Oscar), Alineatul 22, Cunoaştere carnală, Ziua delfinului, Silkwood, O femeie face carieră, Salutări din Hollywood, Lupul, Rămăşiţele zilei, Closer.

(Copyright AFP/MediafaxFoto FRAZER HARRISON)

Galerie poze
Filme
Persoane