Romance și supereroi atipici, duminică pe micul ecran

Declarație de dragoste (TVR 2, 13:10), Shazam! (HBO, 20), Şi Soarele e o stea (CineMAX, 21), diseară

Oferta de filme a canalelor TV de la noi este și - duminică aceasta - destul de eclectică: la prânz este programat un film reprezentativ pentru România anilor 1980, o poveste de dragoste dintre liceeni cu matricolă şi bentiţă, apoi seara ne putem alătura aventurilor unuia dintre cei mai simpatici supereroi - un copil în corp de adult, dar cu puteri nemaivăzute până acum la cinema. De la ora 21, vedem un romance pur american, cu un cuplu care gâdilă orgoliul celor ce militează contra discriminărilor de rasă.
 
Iată detalii despre filmele care ne-au atras nouă atenția, dar oferta completă a posturilor TV de la noi poate fi consultată la rubricile dedicate de pe Cinemagia.

Regizorul Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme cu liceeni, a împlinit pe 22 mai respectabila vârstă de 85 de ani. Într-un moment aniversar, TVR 2 a programat duminică, 24 mai, de la ora 13:10, filmul Declaraţie de dragoste, un lungmetraj care a emoţionat generații de români. Declaraţie de dragoste (1985) şi seria „Liceenii" (1986), producţii în regia lui Nicolae Corjos, au devenit un fenomen cinematografic al anilor '80.
 
Poveştile elevilor cu matricolă şi bentiţă s-au bucurat de o popularitate extraordinară aproape instantaneu, dar şi în deceniile ce au urmat generaţii de cinefili le-au revăzut cu plăcere. Filmul Declaraţie de dragoste spune povestea romantică a doi liceeni de condiție socială diferită, Ioana și Alexandru, care rămân împreună în ciuda tuturor obstacolelor sociale și familiale. Ioana este o fată dintr-o familie modestă, cu multe probleme, iar Alexandru este un băiat provenit dintr-o familie bine-văzută. Mama și profesoara acestuia intervin în relația celor doi, fiind mai preocupate de viitorul băiatului. Protagoniştii filmului sunt Teodora Mareş şi Adrian Păduraru şi au cucerit generaţii.
 
Lejer, lipsit de pretenţii şi destinat tuturor categoriilor de public, Shazam! - difuzat de HBO de la ora 20 - nu are greutatea megaproducţiilor cu supereroi cu care ne-au obişnuit studiourile Warner, dar asta mai mult ajută, scria Cinemagia la data lansării filmului. Puţine sunt filmele de gen care să fie mai prietenoase cu întreaga familie, iar combinaţia fericită de umor şi emoţie nu poate decât recomanda această nouă producţie atipică.
 
Miza stă în faptul că eroul nu are iniţial nicio putere: Billy (un expresiv Asher Angel) este un adolescent care s-a pierdut de mama lui în fragedă copilărie şi care o caută obsesiv, profitând de orice ocazie pentru a fugi de un lung şir de asistenţii parentali gata să-l ia în grijă. După o arestare, Billy ajunge în primitoarea casă a soţilor Victor şi Rosa, în care mai stau încă şase copii. Doar că planurile lui Billy de a fugi din nou sunt dejucate din nou atunci când o faptă a sa îl recomandă să devină reprezentantul binelui în lupta între un matusalemic vrăjitor şi cele şapte păcate capitale, eliberate în lume printr-un şiretlic. Da, sună bizar şi poate chiar neatractiv, dar totul funcţionează pentru că vrăjitorul îl transformă pe micul Billy în Shazam! (Zachary Levi), un supererou cu energie pe steroizi.

O adolescentă (Yara Shahidi) descoperă dragostea într-un moment dificil din viață - practic cu câteva ore înainte ca familia ei să fie deportată - în filmul The Sun Is Also a Star, programat duminică seara de postul Cinemax. În mai puțin de 24 de ore intră în vigoare o nouă lege a deportărilor, care o pune în pericol pe Natasha, ce s-ar putea vedea trimisă înapoi în Jamaica. În vreme ce Natasha se confruntă cu o potențială pierdere a visului american, Daniel (Charles Melton), viitor student la medicină, prima generație din familia lui născută în SUA, încearcă din răsputeri să nu își dezamăgească părinții coreeni și să le îndeplinească așteptările. Povestea este inspirată din best seller-ul internațional „Absolut tot”, de Nicola Yoon. După ce el, Daniel, o salvează de la un accident pe Natasha (Yara Shahidi), va ajunge să îi placă fata, care „nu crede în dragoste”, prin urmare el o va provoca la un pariu - că se va îndrăgosti de el pe parcursul unei zile. Fata îi acordă doar o oră... „Destinul” prea des adus în discuție de Daniel le va rezerva mai multe întâlniri întâmplătoare pe parcursul puținului timp pe care îl au până la deportarea fetei în Jamaica natală.
Filme
Persoane