Romanul Descendenţii, o diagrama a stărilor sufleteşti
Descendenţii, romanul ecranizat cu George Clooney în rol principal, poate fi achiziţionat la preţul de 32 de lei
Romanul Descendenţii, al scriitoarei şi scenaristei Kaui Hart Hemmings, ecranizat în regia lui Alexander Payne, cu George Clooney protagonist, se găseşte în librării şi ar putea fi cadoul perfect pentru fanii literaturii contemporane de ficţiune, iubitori ai poveştilor de familie, şi ale celor despre relaţii. Când este vorba despre o ecranizare, cinefilii se întreabă întotdeauna care este mai bun - filmul sau cartea. De data aceasta nu voi face un clasament, dar spun că - citind cartea - am cunoscut-o pe Joanie King aşa cum nu am cunoscut-o în film. Or ea este personajul în jurul căruia acţiunea se pune în mişcare.
Prin raportarea la ea ajungem să îi cunoaştem şi înţelegem pe membrii familiei ei, pe cele doua fiice şi pe eroul cărţii, Matt King (în film jucat de George Clooney), soţul ei. Joanie King este soţia rebelă, carismatică, super-sexy şi dezinvoltă a lui Matt, mare iubitoare de ambarcaţiuni şi sporturi pe apă. Într-o competiţie între şalupe, pe valuri nu tocmai liniştite, Joanie este aruncată din ambarcaţiune la o depăşire periculoasă, şi ajunge pe patul de spital într-o comă vegetativă. "O carte în care povestea se ţese în jurul sfârşitului lent al unui personaj central, pe un pat de spital, ar putea fi catalogată ca morbidă, însă acest prim roman al autoarei Kaui Hart Hemmings reuşeşte să fie, în acelaşi timp, ireverenţios şi amuzant, în timp ce ne agaţă emoţional", scria despre roman The Guardian.
Citind cartea am îndrăgit-o mai tare pe Scottie, fetiţa precoce de 10 ani (în film Amara Miller) a soţilor King, şi am înţeles întreaga mizanscena prin care ea îşi cauterizeaza, de fapt, rănile sufleteşti - se lasă înţepată de arici de mare şi meduze, numai ca suferinţa fizică să o anihileze pe cea sufletească.
Citind cartea mi s-a validat, culmea, imaginarul legat de Insulele Hawaii; Hawaii-ul prezentat în carte îşi păstrează exotismul şi frumuseţea din imaginile de pe site-urile cu destinaţii exotice, literatura turistică ce are Hawaii-ul drept subiect nu este subminat de carte. Filmul, în schimb, chiar de la început ne aduce cu picioarele pe pământ: Hawaii-ul nu este un paradis. Matt King nu a mai făcut surfing de 15 ani, în aceasta patrie a valurilor turcoaz, cancerele nu sunt mai uşoare in Hawaii, iar a locui pe aceste insule nu este o vacanţă continuă... O voce din off, cea a lui George Clooney, ne zice chiar în deschiderea filmului: "de 23 de zile trăiesc într-un paradis al tuburilor cu oxigen şi al ploştilor pentru pipi".
Pe de alta parte, atât în carte cât şi în film mi-a plăcut că aflăm gândurile lui Matt. Nu neaparat pentru că vreau să fiu un cititor omniştient, ci pentru că aceste comentarii ale lui Matt au o tentă când sarcastică, când de autocompatimire, sau - alteori - descumpănire, oferind diagrama stărilor lui sufleteşti şi un portret atât de intimist. Aceasta voce interioara e, totodata, un fir călăuzitor al filmului.
Cât priveşte cel mai dramatic moment: în film e cel în care Matt (Clooney) aleargă la prietenii de familie pentru a afla dacă, într-adevăr, soţia lui era într-o relaţie extraconjugală când a avut accidentul, dar şi cel în care ţipă la soţia lui aflată în comă vegetativă, după ce află că ea chiar îl înşela - ba vroia să ceară divorţul. În carte, momentele dramatice stau ascunse după şotii ale lui Scottie, glume ale lui Matt, situaţii ridicole sau certuri, cititorul fiind mereu în defensivă, simţind că după fiecare pagină poate fi "lovit". Totuşi, întâlnirea lui Matt cu iubitul lui Joanie, dupa o adevărată călătorie (de maturizare?) cu scopul găsirii lui, are o încărcătură foarte puternică.
Descendenţii, romanul ecranizat cu George Clooney în rol principal, poate fi achiziţionat la preţul de 32 de lei.
-
alex_il_fenomenope 1 ianuarie 2013 22:43Filmul a reusit sa transmita destul de multe, asa ca de carte nici nu mai vorbesc...