Șapte filme despre Iisus

The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004)

Scenariul pentru Patimile lui Hristos a fost adaptat de regizorul/producătorul Mel Gibson, în colaborare cu Benedict Fitzgerald (Wise Blood, In Cold Blood, Heart of Darkness, Zelda) si înfăţişază ultimele douăsprezece ore din viaţa lui Hristos pe pământ. A fost adaptat după cele patru Evanghelii după Matei, Marcu, Luca şi Ioan.

Catolicul James Caviezel - care odată refuzase să filmeze scene erotice pentru că intrau în conflict cu credinţa - apare ca o victimă torturată şi plină de sânge în drum spre cruce.

„Gibson s-a concentrat atât de intens pe suferinþa fizicã si s-a dedicat cu atâta patimã aspectelor tehnice ale torturii încât, în loc sã ajungã la Fiul lui Dumnezeu, a ajuns la mama dracului – la un spectacol care spumegă de durere și de ură chiar și-n rarele momente în care, cu jumătate de gură, spune ceva despre iubire si mântuire. Pretentiile de documentarist ale lui Gibson nu meritã luate în serios: câteva ore într-o bibliotecã sunt de ajuns ca sã scoată la iveală feluritele trădări de care autorul se face vinovat, în fata evanghelistilor si a istoricilor”, scria despre film Andrei Gorzo.

Filme