Șapte filme despre Iisus

The Greatest Story Ever Told (George Stevens, 1965)

O amplă frescă a vieţii lui Iisus, o „realizare ambitioasa” (Associated Press), aceasta poveste glorioasă este o reconstituire emoționantă, grandioasa, a vieții lui Iisus din Nazareth, de la nașterea în condiții umile și învățăturile Lui, până la momentul crucificării și al Învierii. Cu un buget de 20 de milioane de dolari — o sumă enormă pentru perioada respectivă — și onorat cu cinci nominalizări la Premiul Oscar în 1965, acest film are o frumusețe aparte.

Uşor cam rece, fiu al Domnului din ţările nordice. Așa ar putea fi etichetat Max von Sydow în acest rol. Nu la fel de înflăcărat în ce priveşte mila şi dragostea, dar măreţ în suferinţă şi moarte – chiar şi atunci când centurionul jucat de John Wayne trage concluzia „Cu adevărat acesta a fost fiul lui Dumnezeu”.

 Max von Sydow este înconjurat de o pleiadă de staruri: Telly Savalas ( Pilat), José Ferrer (Irod Antipas), Martin Landau (Caiafa), Charlton Heston (Ioan Botezătorul), Roddy McDowall ( Matei), Dorothy McGuire (Maica Domnului), Donald Pleasance (Satan), David McCallum (Iuda), John Wayne (celebrul centurion care se converteşte), Claude Rains (Irod cel Mare), Robert Loggia (Iosif), Joanna Dunham (Maria Magdalena), și însuşi Sidney Poitier, în apariţia expresivă fără cuvinte a lui Simon Chirenianul.

Filme